INTERVJU - Vladimir Stojković: Liga stare Juge vodi u Ligu šampiona

Vreme čitanja: 7min | pet. 12.07.19. | 17:22

Novi kapiten Partizana nudi razrađen sistem regionalnog takmičenja, govori o očekivanjima u susret novoj sezoni i otkriva koji novajlija ga je oduševio...

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Slovenije)

O toj temi razglabali su uglavnom funkcioneri, političari i bivši asovi. Aktuelne fudbalere skoro da niko nije pitao. A trebalo bi, jer su, ipak, oni protagonisti, osećaju da im je potrebno snažnije takmičenje nego što su postojeća u državama nekadašnje SFRJ.

Izabrane vesti

Pošto je kroz celu karijeru bio drugačiji od drugih, Vladimir Stojković, kao novi kapiten Partizana, predlaže da se oformi fudbalska reagionalna liga, po uzoru na ABA u košarci. Ideja je stara bar deceniju, uprkos raznim nagoveštajima nije se odmaklo dalje od predloga, međutim, iskusni golman uverava da bi njegove reči naišle na odobravanje u okruženju.
Koji igrač ne bi bio za to“, pitanjem uzvraća Stojković i odmah nudi dopunu ideje. „Ne znam koji stadion ne bi bio dobro popunjen. Kad to kažem, smatram da bi kod nas, u Humskoj, bilo minimum po 15.000 navijača na svakoj utakmici“.

Računa li Partizan na Rikarda?

Najveći razlog za formiranje regionalne lige Vladimir Stojković pronalazi u uverenju da bi takmičenje bilo za nekoliko nivoa jače od svakog postojećeg od Slovenije do Makedonije.
„Voleo bih da se napravi liga stare Jugoslavije. Fudbal bi, garant, krenuo napred. Ta liga je u interesu fudbala. Ne može niko da me ubedi da fudbal ne bi profitirao, da igrači ne bi napredovali, klubovi finansijski stali na noge. Zamislite da imate sledeće učesnike: Olimpija, Maribor, Partizan, Zvezda, Vojvodina, Budućnost, Vardar, Željo, Sarajevo, Dinamo, Hajduk...“.

Kamen spoticanja za organizaciju takve lige su, nažalost, navijači i mogući neredi na tribinama ili ispred stadiona.
„Evo, neka bude kao u Grčkoj. Ako je opasno, neka se ne ide na gostovanja. To bi izgledalo sasvim pristojno. Bilo bi žara, fudbal bi se uzdigao nekoliko stepenika. Kad je reč o rangiranju lige, svestan sam da ne može odmah da se napreduje na tim UEFA listama, ali za nekoliko godina bili bismo u vrhu“.

Dodatni ograničavajući faktor su termini odigravanja utakmica, preklapali bi se sa domaćim ligama, a one bi, kao u košarci, načisto izgubile smisao.
Imate upravo košarkašku ABA ligu kao primer kako može. Partizan ima Teleoptik, Zvezda svoju filijalu Grafičar, neka Partizan s B timom igra tu ligu, neka tu promoviše mlade igrače. Siguran sam da bi prvak regionalne lige mogao da dođe do takvog koeficijenta da ide direktno u Ligu šampiona. Drugi neka ide u kvalifikacije, recimo. Kome ne bi bilo u interesu da se to napravi? Možda ne bi UEFA odmah dozvolila dva predstavnika, ali dve, tri godine bismo se borili za to mesto. Smatram da bi kvalitet lige bio dovoljan da prvak dobije poziciju direktnog učesnika Lige šampiona. Takmičenje bi bilo ozbiljno, poboljšala bi se gledanost, ušlo bi više sponzora...“

KAD SE PREĐE CRTA NE MOŽE DA SE ĆUTI

Organizacija takve lige je na dugačkom štapu. Igraće se fudbal i narednih godina u pojedinačnim državama, sa svim karakteristikama, bez obzira na destinaciju. Konkrento, u Srbiji smo se dosta toga nagledali. Ne baš pozitivnog, a to utiče na igrače bez obzira na životno doba.
Neću moći da izdržim ako dođe do tačke da nešto vidim, a da nije korektno. Budite sigurni da i kod mene postoje neke granice. Neke stvari mogu da se progutaju i sakriju, ali kad se pređe crta, ne može da se ćuti. Nadam se da se granica neće preći, najviše bih to voleo da sve bude na svom mestu, pošteno“.

Prošle sezone znao je Stojković da ukaže na sudijske greške, za protežiranje jednog kluba (Radničkog), na opšte stanje u našem fudbalu..
U sebi držim dosta toga što sam video i što ne želim da iznosim u javnost, a generalno me tišti. Nadam se da ću se obuzdati. Trebalo bi biti pametan. Sad, kao kapiten, moraću da balansiram između toga da li da kažem ili da se obuzdam. Bio bih najsrećniji kad ne bi bilo nesportskih tema. Neka titulu osvoji bilo ko, samo da to bude pošteno“.

Nije teško pogoditi da su mu na žulj stale sudije.
„Ne bih da komentarišem arbitražu pre početka sezone. Nepotrebno je u ovom trenutku. „Milion“ puta sam pričao, pa se vodila polemika, ne bih da budem taj koji će da govori na tu temu. Moj klub je dosta puta bio nezadovoljan. Nadam se da će sve proteći bez problema, odgovaraće nam bolji tereni koji se grade u nekoliko gradova“.

Možda bi uvođenja VAR-a – mada je tek to kompleksna tema u uslovima srpskog fudbala – smanjilo greške, bez obzira o kome je reč?
VAR-a se jedino plašim zato što u Srbiji još nemamo definisana pravila šta je faul, a šta ne. Što se tiče gol-tehnologije, pomogla bi. A u slučaj VAR-a opet ćemo biti pristrasni, jedan će da kaže „jeste“, a sutra ćemo nekoga da postavimo na SOS kanal da kaže „nije“. Mora da se zna detaljno kad je penal, u kom položaju ruka može da stoji i koliko utiče na igru, koliko je potrebno da ometeš igrača u 16 metara, da vidiš da li je prekršaj i tako dalje... Prošle godine sam se naslušao toliko priča da sam doveo u zabludu svoje znanje o fudbalu. VAR bi mnogo toga pomogao, u ofsajdima, penalima i da li je lopta prešla liniju. Jedino da se ustanovi procena pravila kod faulova“.

KRATKI KREVETI

Ističe Stojković da je njegovim saigračima, takođe, teško kad na svojoj koži osete nepravdu, poput nekih minule sezone.
Tu su i stranci, ne toliko pristrasni kao domaći igrači. Nevezano za ovu temu, ali legionairma je teško objasniti druge stvari, zašto je teren loš, zašto je nešto drugačije u odnosu na ono na šta su navikli. Na primer, sutra da nam dođe stranac i da gostujemo u nekom mestu u Srbiji, dođe u neki hotel i ne možeš da mu objasniš da nemamo bolji. Mora tu da se spava. Posle izvesnog vremena prilagode se, vide poentu, osete se kao kod kuće“.

Probleme na tim putovanjima ima i sam Stojković.
U principu, više volim kraći krevet, nego onaj što je zatvoren na kraju i što ima rešetke. Onda moram da spavam ukoso. Imaš i u dobrim hotelima krevete s gvozdenom konstrukcijom, gde su na kraju rešetke i ako mi je kratak, spavam savijenih nogu. Zato više volim kraći krevet, a da nema pregradu“.

VUJAČIĆ IMA KARAKTER ZA PARTIZAN

Novu sezonu počinje u novoj ulozi. Umesto penzionisanog kapitena Saše Ilića, preuzeo je traku, svestan odgovornosti i pritiska koji nosi funkcija lidera grupe. Promenio se i tim Partizana, stiglo je šest novih igrača, najavljeno ih je još, tako da...
Dosta toga se menja od psihološkog do fudbalskog plana. Krećemo se  dobrom smeru. Fudbal je čudna igra, valjalo bi sačekati utakmice, da vidimo kako stvari stoje. Drugačiji je fudbal što vidite na pripremama i fudbal narednih, nadam se, šest kvalifikacionih mečeva u Evropi. Ako Bog da, još šest u grupnoj fazi“.

Želja svih u klubu je da se titula vrati u Humsku 1, ali prvi cilj, gledano hronološki, podrazumeva plasman u grupnu fazu Lige Evrope.
Značio bi nam iz niza razloga. Pred očima si evropske javnosti, igra se drugačiji fudbal. To što pokažeš vrednuje se. Uspesi u Evropi značiće i kao finansijska podrška klubu, mogu da se promovišu mladi igrači, da se zaradi i od učešća i od talenata što će biti na velikoj sceni“.

Jasno je i igračima Parnog valjka da bi za taj uspeh trebalo pojačati tim još dvojicom, trojicom, igrača, verovatno stranaca.
Pojačanja su uvek dobrodošla. Ako imate tri igrača na jednoj poziciji – u redu, svaki trener to voli. Bolje imati tri rešenja nego jedno. Samim tim se trening pojačava, uvek sam za to da ekipa koju imamo uradi 300 odsto. Pokazali smo šta možemo, nadam se da ćemo biti još bolji. Doveli smo šest igrača, bilo bi u ovom času nezahvalno da favorizujem nekoga, ali mi se sviđaju karakter i mentalitet Igora Vujačića. Na njemu je da se bori. Konkurencija je paklena, a Partizanu su potrebne karakteristike kakve poseduje“.

Crno-beli su lane sasvim pristojno izgledali u „jakim“ utakmicama, derbijima, protiv Bešiktaša, dobili su Šahtjor na pripremama, ali ih je koštalo prosipanje bodova u „malim“ mečevima.
„Pokazali smo da možemo da odigramo dobro protiv Zvezde i u još dosta mečeva, ali cele sezone trpeli smo omalovažavanja. Mogu da se saglasim da to nije bio Partizan koji melje rivale, mada smo tokom cele sezone izgledali korektno. Mučili smo se s „malim“ ekipama, tu nismo imali tu igru, nije to bio Partizan koji dominira, ali, nismo bili ni loši, kao što smo omalovažavani“.

Možda bi Parni valjak stvarno mleo kad bi Grobari bili ujedinjeni, a ne rasuti po frakcijama.
„Značilo bi nam zajedništvo. Ovako postoji mala rastrojenost, nekad protivničke ekipe profitiraju. Ne odlučujemo mi šta se dešava na tribinama, kao što navijači ne odlučuju šta će da se dešava na terenu. U to ne bi trebalo da se mešamo. Ako nije moguće da se ujedine, onda se ni mi ne mešamo, ne guramo nos gde nam nije mesto“, iskren je Vladimir Stojković.

FOTO: FK Partizan, MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara