Luka Modrić i Kockasti na novom ispitu
Luka Modrić i Kockasti na novom ispitu

Hrvati, euforija i prokletstvo od 2008. godine - kako zaustaviti Pticu trkačicu?

Vreme čitanja: 3min | ned. 01.07.18. | 13:56

Sjajan okršaj sprema se u Nižnjem Novgorodu od 20 časova

Drugi od ukupno tri evropska duela u osmini finala Svetskog prvenstva u Rusiji je ujedno i prvi u istoriji između Hrvatske i Danske na mundijalima. Na prethodnih pet međusobnih okršaja obe selekcije su zabeležile po dve pobede i remi, što obećava vrlo zanimljiv okršaj u Nižnjem Novgorodu večeras od 20 časova.

Kockasti su jedno od najprijatnijih iznenađenja dosadašnjeg turnira. Kao pobednici su izašli iz sva tri prethodna meča u grupi, a posebno impresivno delovalo je onih 3:0 protiv Argentine u drugom kolu. Radi se o četvrtoj najefikasnijoj selekciji na Mundijalu, koja igra sjajan fudbal i leti na krilima velikih očekivanja. Nacija je na nogama, od Modrića, Rakitića, Mandžukića i kompanije se očekuje ništa manje nego da nadmaši treće mesto iz Francuske 1998. godine.

Izabrane vesti

Njihov selektor Zlatko Dalić pokušava da smiri euforiju, ali i zna da je večerašnji okršaj sa Dancima ujedno i odlučujuči test za ambicije hrvatske zlatne generacije.

Očekuje se da protiv Skandinavaca izvede isti tim koji je dobio Argentinu u drugom kolu, dakle bez Kramarića, sa Lukom Modrićem kao "desetkom". Milan Badelj bi možda mogao da bude nagrađen za dobru igru protiv Islanda i bude starter, ali ne bi trebalo da bude iznenađenje i ako, kojim slučajem, Marcelo Brozović bude starter od početka.  

MOZZART KVOTE
Hrvatska prvak sveta - kvota 10,00

Hrvatska nema previše tajni, niti ima čime da iznenadi Dansku. Može samo lošom igrom... Kockasti igraju brz i moderan fudbal, njihovi napadači pritiskaju defanzivnu liniju protivnika već na njenoj polovini pa ekipu sa severa Evrope očekuje večeras vrlo težak zadatak.
"Pred nama je veliki ispit, a ja verujem da je došlo vreme da ova generacija pređe prepreku na kojoj smo padali od 2008. godine. Uveren sam da smo u ovom trenutku za to sposobni. Kompaktni smo, dišemo kao jedan, a ako to bude slučaj i večeras, nadam se da ćemo uspeti da prebrodimo prvu prepreku do konačnog cilja", optimista je Luka Modrić.

Hrvatskog asa očekuje i lični dvoboj sa Kristijanom Eriksenom, koji ga je svojevremeno zamenio u dresu Totenhema godinu dana posle prelaska u Real. Upravo je ofanzivni vezista Pevaca glavni adut Danaca i čovek zahvaljujući čijoj su asistenciji pobedili Peru (1:0), čijim su golom remizirali sa Australijom (1:1), ali i čovek koji je pretrčao 36 kilometara u grupnoj fazi, više od bilo kog drugog fudbalera na Mundijalu. Kao Ptica trkačica... 

Kristijan Eriksen

Danci će pokušati večeras da ponove najveći uspeh u istoriji svog fudbala - plasman u četvrtfinale SP, iako nikako nisu favoriti. Oni su u proteklih nekoliko nedelja pokazali da umeju da ugrabe i najmanju priliku koja im se ukaže i to će vrebati i protiv Hrvatske.

Samo dva gola u grupnoj fazi nisu nešto čime ekipa Agea Hareidea može da se ponosi, zapravo radi se o najneefikasnijoj selekciji u osmini finala, a samo tri reprezentacije su uputile manje udaraca na gol rivala u grupnoj fazi od njih. Jedino što su ostali neporaženi i sigurno će probati da naprave senzaciju.

MOZZART KVOTE
Danska prolazi u četvrtfinale - kvota 3,00

Iako kvote govore u korist pobede Hrvata, koji su bili nezaustavljivi do sada, a Danci pritom neubedljivi, treba imati na umu i da su fudbaleri sa severa Evrope u seriji od 18 utakmica bez poraza. A, ako nešto leži Dancima to je onda uloga autsajdera pogotovo uz pomoć Jusufa Poulsena, napadača Lajpciga koji se vraća u startnu postavu posle suspenzije. Odlučio je meč protiv Perua, mogao bi i večeras...


HRVATSKA - DANSKA (20, RTS)
Stadion: Nižnji Novgorod
Sudija: Nestor Pitana (Argentina)

HRVATSKA (4-2-3-1): Subašić - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić - Rakitić, Badelj (Brozović) - Rebić, Modrić, Perišić - Mandžukić.

DANSKA (4-2-3-1): Šmajhel - Larsen, Kristensen, Kjer, Dalsgard - Šene, Dilejni - Pione Sisto, Eriksen, J. Poulsen - Jorgensen.


PAROVI OSMINE FINALA SP

Subota:
Francuska - Argentina 4:3 (1:1)
/Grizman 13pen, Pavar 57, Mbape 64, 68 - Di Marija 41, Merkado 48, Aguero 93/

Urugvaj - Portugalija 2:1 (1:0)
/Kavani 7, 62 - Pepe 55/

Danas:
16.00: (1,60) Španija (4,00) Rusija (6,25)
20.00: (1,90) Hrvatska (3,35) Danska (4,40)

Ponedeljak:
16.00: (1,52) Brazil (4,00) Meksiko (7,25)
20.00: (1,45) Belgija (4,30) Japan (7,75)

Utorak:
16.00: (3,00) Švedska (3,00) Švajcarska (2,70)
20.00: (3,70) Kolumbija (3,05) Engleska (2,20)

FOTO: Action Images


tagovi

fudbalska reprezentacija hrvatskeRusija2018reprezentacija Danske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara