Abdul Fatavu Isahaku i Haruna Idrisu (©Reuters/AFP)
Abdul Fatavu Isahaku i Haruna Idrisu (©Reuters/AFP)

Do juče ismevan, a sada bi mogao da za 8.000.000 sruši rekord, moćni političar trlja ruke

Vreme čitanja: 3min | pon. 06.05.24. | 17:40

Drugoligaš iz Gane nikada nije zaradio više od 25.000 evra na prodaji nekog igrača, smeši mu se pravo bogatsvo ako Lester otkupi Fatavua Isahakua

Pre samo nekoliko meseci reprezentativac Crnih zvezda dospeo je u žižu javnosti, jer je na nekoliko dana pred početak Kupa afričkih nacija odbio da igra za Ganu, kako bi se što više nametnuo treneru Lestera Encu Mareski, a onda je na prvoj utakmici po objavljivanju te odluke dobio direktan crveni karton i suspenziju za mečeve u Čempionšipu u trajanju od tri utakmice iliti oko tridesetak dana - taman dok se nije završio Kup afričkih nacija. Bio je 20-godišnji Abdul Fatavu Isahaku predmet brojnih podsmeha tokom januara (prvenstveno u Gani) zbog neverovatnog spleta okolnosti, ali je u sam smiraj sezone konačno dočekao veče slave, dao het-trik Sautemptonu i ostvario najblistaviji momenat od početka seniorske karijere.

Ušao je Lester u međuvremenu u Premijer ligu, a kako je Isahaku pozajmljeni igrač Sportinga, Lisice su voljne da otkupe njegov ugovor od lisabonskih Lavova za 15.800.000 evra. Čitava priča oko potencijalnog transfera momka rođenog 2004. godine poprimila je obrise istorijskog u Gani, jer je 2022. po sporazumu sklopljenom između tamošnjeg drugoligaša Stedfasta i portugalskog velikana, dogovoreno da afričkom klubu pripadne 50 odsto od naredne prodaje, a da prethodno po samom prelasku Isahakua u Evropu nije dobio ni cent, verujući da će kasnije zaraditi mnogo više od talentovanog napadača. Aktuelni rekord klupskog fudbala u Gani iznosi 1.800.000 evra, koliko je klub po imenu Vafa zaradio prodajom Mohameda Aminua u Mančester Siti, što znači da bi Stedfast zaradio oko četiri ipo puta više novca na Isahakuovoj prodaji - oko 7.900.000 evra.

Izabrane vesti

Konotacija čitavog transfera još je interesantnija, kada se zna da je vlasnik Stedfasta moćni političar Haruna Idrisi. On je godinama bio najpoznatiji opozicionar u Gani, a od proboja na vlast pre oko 15 godina značajno je poboljšao finansijske mogućnosti i postao vlasnik nekoliko fudbalskih klubova, između ostalog i bivšeg Isahakuovog. Jedino što bi čitav posao moglo da pokvari je zabrana koju je EFL izrekao Lesteru.

Klub sa King Pauera je prekršio zakone o profitabilnosti i održivosti zbog čega neće moći da registruje nove igrače tokom narednog leta, ali se Lisice i dalje nadaju da će pronaći administrativnu "kvaku" koja će im dozvoliti da bar otkupe već pozajmljenog igrača.

Abdul Fatavu Isahaku je posle mršave sezone 2022/23 u Sportingu (igrao i za seniorski i za mladi tim) pozajmljen Lesteru prošle sezone, a kako je mladić odigrao više od 60 odsto utakmica u sezoni, povratnik u Premijer ligu je stekao mogućnost da ga otkupi za oko 13.500.000 funti, iliti 15.800.000 evra. Fatavu je do utakmice protiv Sautemptona pre dve sedmice dao samo tri gola za čitavu sezonu, a onda je dao het trik u ispostavilo se ključnoj utakmici protiv Sautemptona. Mnogo je više doprineo promociji u ulozi asistenta, pošto je takmičarsku godinu u Čempionšipu završio sa čak 13 završnih dodavanja za pogodak.

Postoji popularna anegdota koja savetuje fanove da se „nikada ne zaljube u pozajmljenog igrača“. Jedino tačno bi bilo reći da Lesterovim navijačima ona nije bila od pomoći. Tokom sezone mogle su se povremeno uočiti zastave Gane na King Pauer stadionu. Postalo je uobičajeno videti Isahakua kako orkestrira saigračima dok pevaju pred navijačima kad god osvoje važne bodove. Udahnuo je i život svlačionici Lestera svojim besprekornim plesnim pokretima i širokim osmehom koji ne skida s lica.



tagovi

GanaSporting LisabonLester Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara