Foto: Starsport
Foto: Starsport

Derbi veterana: Pritisak nije izgovor

Vreme čitanja: 3min | čet. 14.04.22. | 10:38

Kvartet sa dvocifrenim brojem utakmica, Borjan i Smiljanić na vrhu impresivne liste

Večiti derbi, 167. u bogatoj istoriji i treći u aktuelnoj sezoni, sa sobom nosi težinu kakvu nije nijedan prethodni godinama unazad, tačnije od davne 2013. i 18. maja. Važnost subotnjeg susreta Crvene zvezde i Partizana, odnosno činjenica da će praktično odlučiti šampionsku trku, sa sobom nosi dodatni teret, međutim pritisak duela sa večitim rivalom odavno je za značajan deo oba tabora samo fraza imajući u vidu da najiskusniji akteri u nogama imaju zavidan broj derbija.

Učestali susreti, usled plej-of sistema, uz činjenicu da se u oba igračka kadra nalaze igrači sa nizom sezona u aktuelnoj sredini (bilo kao povratnici ili u kontinuitetu), uticali su da zbirno, najstandardniji članovi crveno i crno-belih imaju iza sebe 219 večitih derbija. U redovima Crvene zvezde, 22 igrača upisala su zbirno 104 derbija, dok su Partizanova 22 fudbalera učestvovala na 115 prventveih duela sa najvećim rivalom.

Izabrane vesti

Najviše iskustva u večitim derbijima iza sebe imaju Milan Borjan i Milan Smiljanić koji su po 12 puta bili akteri najveće fudbalske predstave u Srbiji. Zanimljivo, čuvar mreže crveno-belih i vezni fudbaler crno-belih, uz pomenute duele, još po tri puta su učestvovali u utakmicama Crvene zvezde i Partizana u okviru Kupa Srbije. U odabranom društvu fudbalera sa dvocifrenim brojem velitih derbija od prethodnog susreta i povede branioca titule na domaćem terenu (2:0) su i Slavoljub Srnić i Saša Zdjelar koji imaju po deset utakmica iza sebe, a isti jubilej već u subotu bi mogli da proslave Aleksandar Miljković, Nemanja Miletić, Milan Rodić, Lazar Marković i Aleksandar Katai koji su trenutno na devet utakmica.

Odmah iza pomenutih igrača sa po osam večitih derbija u bogatim fudbalskim biografijama su Gelor Kanga, El Fardu Ben, Slobodan Urošević i Ivan Obradović, dok još osmorica fudbalera ima pet ili više prvenstvenih susreta protiv najvećeg rivala.

Kada su u pitanju dueli protiv Crvene zvezde ili Partizana generalno, najčešće je na megdan narednom rivalu izlazio Milan Rodić koji je protiv crno-belih odigrao ukupno 20 utakmica u Superligi i Kupu Srbije, noseći dresove OFK Beograda i Crvene zvezde. Iza levog beka je Milan Borjan sa 18, a njega prati Slobodan Urošević sa 17 utakmica protiv Zvezde, dok je Saša Zdjelar jednom manje bio na megdanu crveno-belima.

Eventualna postava Crvene zvezde sačinjena od najiskusnijih igrača u derbijima imala bi čak 80 utakmica protiv crno-belih iza sebe, a činili bi je u formaciji 4-2-3-1: Borjan (12) - Gajić (4), Gobeljić (7), Pankov (3), Rodić (9) - Sanogo (4), Kanga (8) - Srnić (10), Ivanić (6), Katai (9) - Ben (8).

Sa druge strane, Partizanova jedanaestorica sa najviše utakmica protiv najvećeg rivala skupila su 88 večitih derbija te bi u istoj postavci kao crveno-beli na teren izašli: Popović (2) - Miljković (9), Miletić (9), Urošević (8), Obradović (8) - Zdjelar (10), Smiljanić (12) - Jojić (7), Natho (6), Marković (12) - Rikardo (5).

Zanimljivo je i da je od najiskusnijih aktera u večitim derbijima moguće napraviti kombinovanu postavu, a 11 igača sa najviše međusobnih duela zbirno ima čak 105 najvećih superligaških utakmica.

Iskusni u duelima sa večitim rivalom su i stratezi oba tima s obzirom na to da je Aleksandar Stanojević Partizan vodio u osam derbija, uz tri duela u Kupu Srbije, dok je Dejan Stanković na klupi Zvezde protiv Partizana bio pet puta u prvenstvu i dva puta u Jupu.

MEŠOVITI SASTAV NAJISKUSNIJIH AKTERA VEČITOG DERBIJA (3-4-3): Borjan (12) - Miljković (9), Miletic (9), Rodić (9) - Kanga (8), Zdjelar (10), Smiljanic (12), Srnić (10) - Markovic (9), Ben (8), Katai (9).


tagovi

167. večiti derbiMilan BorjanMilan SmiljanićFK Crvena zvezdaFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan
FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara