NBA čeka nove zvezde - pet najvećih talenata na ovogodišnjem draftu (VIDEO)

Vreme čitanja: 7min | čet. 30.04.20. | 16:49

Detaljni pregled TOP 5 igrača koji po nama imaju najviše šansi za prve pikove

Košarka je stala, ali sve ostalo oko NBA lige ide po planu. Ili se barem pokušava da ide po planu. Juče su glavni ljudi lige objavili spisak od 205 mladih košarkaša koji su se prijavili za ovogodišnji draft. Na njemu se nalaze i četiri srpska košarkaša, a biće zanimljivo videti kako će se cela situacija oko drafta rasplesti, jer ove sezone neće biti pripremnih utakmica, privatnih treninga s klubovima i svega onoga što se događa uoči drafta. I datum samog drafta, koji je planiran 25. juna, mogao bi da bude pomeren. Sve, naravno, zavisi od toga kada će i se i kako završiti NBA sezona.

Šta se tiče najvećih talenata na ovogodišnjem draftu, tu je mišljenje svih analitičara jasno da nekog izrazitog supertalenta, poput Zajona Vilijamsona ili Dža Moranta, nema. Naravno, nije ni sigurno ko će biti prvi pik, a gotovo je neverovatno da različiti mediji u opticaju za prvi izbor imaju čak šest-sedam imena. Daleko od toga da ove godine neće biti odličnih košarkaša na draftu, ali izgleda da će sve zavisiti od toga ko će imati pojedini pik, pa će se po potrebama pojedinih ekipa slagati lista.

Izabrane vesti

Mi smo odlučili da vam priredimo pregled TOP 5 igrača koji po nama imaju najviše šansi za prve pikove. To su Entoni Edvards, Džejms Vajsmen, Obi Topin, Lamelo Bol i Deni Avdija. Uz njih svakako treba obraditi pažnju na Kola Entonija, Onjeku Okongvua, Nika Meniona i Tija Mejldona. To je ekipa igrača o kojima se ovih dana najviše piše.

ENTONI EDVARDS

Ime koje se najčešće spominje u kontekstu prvog pika je Entoni Edvards. Ovaj 18-godišnji bek igra za Univerzitet Džordžija, a na 32 utakmice ove sezone postigao je 19,1 poena, te imao 5,2 skoka, 2,8 asistencija i 1,3 ukradenu loptu. Njegova najveća vrlina je eksplozivnost, sjajan ulaz u reket i neverovatna borbenost. Količina energije koju ovaj mladić donosi svojoj ekipi pomalo podseća na Derika Rouza na početku karijere, a kako bi Ditroit mogao da dođe do prvog pika, možda će Edvards zameniti upravo Rouza, kojem ugovor ističe ovog leta. Poput Rouza, i Edvards ima problema s tricom koja mu je bila na 29,4% preciznosti, ali utisak je da je u ovoj konkurenciji Edvards jednostavno koristio fizičke predispozicije koje ima, te se koncetrisao na ulaske pod koš. Njegova mehanika šuta za tri poena je dosta solidna, mnogo bolja od mnogih drugih bekova koji su poslednjih godina ulazili u NBA kao izrazito eksplozivni, ali bez šuta. Edvards ima potencijal da se odmah uklopi u najjaču košarkašku ligu na svetu.

DŽEJMS VAJSMEN

Zanimljivu priču ima Džejms Vajsmen, po mnogim analitičarima najbolji centar na ovogodišnjem draftu. On je zanimanje šire javnosti zadobio igranjem u srednjoj školi Ist Memfis, gde ga je trenirao legendarni Peni Hardavej, a kada je Peni dobio ponudu da postane trener Univerziteta Memfis, bilo je jasno gde će i Vajsmen igrati. Međutim, ta povezanost dovela je i do suspenzije jer je Hardavej finansijski pomogao prilikom seljenja Vajsmena i njegove familije, a to se shvatilo kao neki način plaćanja igrača što je u američkom univerzitetskom sportu zabranjeno. Vajsmen je zato odigrao samo tri utakmice za Memfis, a njegovi advokati su uspeli da dobiju slučaj, pa mu je bilo dozvoljeno da se vrati u svoju ekipu. Međutim, on je odlučio da će se pripremati za draft gde bi mogao da bude izabran jako visoko. Vajsmen je visok 216 centimetara, ima raspon ruku još 12 centimetara veći. Dodajte tome i neverovatnu skočnost, pa ne čudi da je zabeleženo da vertikalnim skokom može da dosegne do 3,7 metara. Fizički i sa 19 godina izgleda dosta dobro, ali će na tom polju morati raditi kako bi mogao da se nosit sa svim najjačim NBA centrima. Problem bi mogla da mu bude brzopletost, jer često 'izgori' u želji za zaustavljanjem protivničkih igrača, ali to je ipak problem za sve mlade igrače. Iako uglavnom svoje napade završava oko obruča, Vajsmen ima solidan šut spolja – spreman je da šutira iz okreta nakon driblinga, da se izvuče na fejd-evej šut poput Dirka Novickog, ali i da šutne iz dotrčavanja licem prema košu.

OBI TOPIN

Čovek kojeg je u ovo malo sezone univerzitetske košarke bilo najzanimljivije pratiti je sigurno Obi Topin. Ovaj 206 centimetara visoki krilni centar je svojim prošlogodišnjim igrama već privukao pažnju na sebe, a ove godine je sve podigao na još veći nivo. Prosek od 20 poena, 7,5 skokova, 2,2 asistencije, 1,2 blokadu i jednu ukradenu loptu, a sve to uz 63,3% šuta te 39% za tri donelo mu je jednoglasni izbor za najboljeg univerzitetskog igrača godine. Topinovoj igri praktično ništa ne nedostaje – izuzetno je skočan, voli da ima loptu u svojim rukama, žestoko napada obruč, te kažnjava svako 'puštanje' na spoljnom šutu. Uz sve to, nije ni loš u odbrani. Na univerzitetskim terenima malo ko je mogao da ga zaustavi kada bi uzeo loptu u ruke i krenuo s njom prema košu. Ima neverovatno širok repertoar zanimljivih poteza i driblinga, a samo mu činjenica da ima 22 godine 'smeta' da bude najveći favorit za prvi pik. Njegova igra je možda već sada dosegnula vrhunac i to je ono što smeta nekim skautima, dok će drugi odgovoriti da je i ovo što sada pokazuje dovoljno da bi imao odličnu NBA karijeru. Mi se slažemo s ovim drugima – ako uspe da se prilagodi zahtevnijem nivou igre, Topin bi dugo godina mogao da oduševljava NBA navijače. Uostalom, pogledajte video:

LAMELO BOL

Lamelo Bol je prošao sve ono što nijedan mladić ne bi trebalo da prolazi. Od kada je njegov najstariji brat Lonzo stupio na košarkašku scenu, na nju je zakoračio i otac Lavar koji je od karijere svojih sinova napravio cirkus. Lamelo, najmlađi i označen kao najtalentovaniji među njima, tako je napustio srednju školu da bi igrao profesionalnu košarku u Letoniji, pa igrao u ligi koju je izmislio njegov otac kako bi konkurisala NCAA, da bi završio u Australiji koja već nekoliko godina uspešno privlači pojedine talente koji se nalaze između srednje škole i profesionalne košarke. U Australiji je Lamelo ostavio jako dobar utisak. Imao je prosek od 17 poena, 7,4 skokova i 6,8 asistencija po utakmici te bi prvo ima svoje ekipe. Svi su bili oduševljeni njegovom organizacijom i neverovatnim pregledom igre. U svakom trenutku će pronaći slobodnog igrača i u onim trenucima kada se to svima čini nemogućim, a jako dobro 'poziva' blokove, odnosno kreira pik-end-rol akcije. Sa svojih 201 centimetr je dosta dobar na skokovima, posebno defanzivnim, iz kojih često sam povlači brze akcije. Iako će definitivno morati da radi na snazi i fizičkim komponentama igre, dovoljno je brz da iskoristi sve što mu tranzicijska obrana donosi. Njegov najveći problem je šut, odnosno sama selekcija šuta. Lamelo ima puno bolji šut nego Lonzo kada je došao u NBA ligu, može uspešno da pogađa i s velikih udaljenosti, ali veliki je problem selekcija šuta. Često se dogodi da uzme neki šut koji jednostavno ne bi trebalo i to je nešto na čemu će njegov NBA trener morati da radi. Doduše, do sada je igrao u konkurenciji gde je takve stvari i mogao da radi jer bi ih zamenio drugima. U NBA-u neće biti tako.

DENI AVDIJA

Od ove petorke svi smo najviše upoznati s košarkom koju igra Deni Avdija. Ovaj 19-godišnjak sin je Zufera Avdije, legende Crvene zvezde, a baš zbog očeve košarkaške karijere Deni ima izraelsko državljanstvo. Zufer je svoju igračku karijeru završio u Izraelu, a tamo je počeo da se bavi trenerskom. Deni je u Izraelu košarkaški odrastao pa je logično izabrao svoju reprezentaciju. Avdija je bio glavni igrač mlade reprezentacije Izraela koja je dve godine zaredom osvojila Evropsko prvenstvo za košarkaše do 20 godina, a prošlogodišnje zlato pred svojom publikom bilo je impresivno. Tamo je Avdija bio apslolutno najbolji igrač, vukao je celu ekipu kroz prvenstvo i na kraju zasluženo odneo zlato i naslov najboljeg igrača turnira. Njegova velika sreća je da ga Makabi tretira kao veliki vlastiti projekat pa se je lepo razvijao i dobijaoi priliku na velikoj sceni koju možda negde drugde ne bi imao. Ove godine je redovno igrao u Evroligi i takmičenjima u Izraelu, a kako je sezona prolazila, Avdija je pokazivao sve veći napredak i prilagođavanje seniorskoj košarci. Mnogi su se pitali hoće li imati problema s prelaskom na viši nivo igre iz razloga što je u juniorskim danima često 'glumio' plejmejkera, odnosno igrao s loptom u ruci, ali on se odlično prilagodio i na igru bez lopte. Sve to je rezultat košarkaške inteligencije koju Avdija ima i koja mu je najjača strana. Njegove odluke su donete u pravom trenutku, dodavanja su lucidna i tačna, a s dobrim spoljnim šutom je nastavio i u seniorima. Ove sezone je pogodio imao 34 posto iz šuta za tri poena. Avdija je najbolji Evropljanin na draftu i svakako će privući veliki interes NBA klubova. Treba se nadati da ga neće previše upoređivati s Dončićem. Slovenac je klasa za sebe, ali Avdija bi mogao da ima jako dobru NBA karijeru.

Piše: Emir Fulurija


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara