Leao i Bastoni, Foto: Reuters
Leao i Bastoni, Foto: Reuters

CAPUT MUNDI: Velika pljačka Serije A

Vreme čitanja: 8min | ned. 05.06.22. | 14:01

Ovog leta se sprema još veći i bolniji egzodus vrhunskih i uglavnom mladih fudbalera

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Prošlog leta su Inter, Milan i Juventus napustili najbolji igrači i svi su listom otišli u inostranstvo. Romelu Lukaku i Ašraf Hakimi su pozdravili Nerazure i otišli u Čelsi i PSŽ, Điđo Donaruma je dres Milana zamenio sa PSŽ-ovim, a Kristijano Ronaldo crno-beli Juventusa sa crvenim Mančester Junajteda. Njima treba dodati i Rodriga De Paula koji je iz Udineza otišao pravo u Atletiko Madrid.

Izabrane vesti

Ovog leta se sprema još veći i bolniji egzodus vrhunskih i uglavnom mladih fudbalera dok se najbolji timovi u Seriji A pojačavaju igračima koji su duboko zagazili u četvrtu deceniju života ili se nalaze na silaznoj putanji karijere ili raskrsnici, poput Henrika Mhitarjana odnosno Pola Pogbe i Paula Dibale.

Takođe, prošlog leta su danak platili timovi Serije A dok će ovog leta “harač” morati da podnesu i klubovi iz Rima i Napoli. U jednoj rečenici Serija A riskira ozbiljno da ostane bez Matijsa De Lihta, Alesandra Bastonija i Lautara Martineza, Rafaela Leaa, Nikoloa Zaniola, Sergeja Milinkovića Savića, Viktora Osimena, Fabijana Ruiza i Kalida Kulibalija. Podsetimo, već su spakovali kofere i otišli kapiten Napolija Lorenco Insinje i Milanov “predsednik” Frank Kesi.

MILAN I LEAO

Šampion Italije bi mogao da ostane bez Rafaela Leaa već ovog leta. Situacija je prilično nepovoljna za Rosonere. Portugalcu ističe ugovor 2024. godine i ovo je poslednji momenat da se potpiše produžetak ugovora kako se ne bi kreirali uslovi da posle Donarume, Čalhanoglua, Kesija i Romanjolija, Milan izgubi bez evra obeštećenja i Portugalca.

Pregovori o produžetku ugovora su u fazi zastoja jer iznad njih visi kao “Damoklov mač” presuda po kojoj Leao mora da obešteti Sporting iz Lisabona. Reč je o cifri od od blizu 20 miliona evra, dobrim delom na ime obeštećnjea portugalskom klubu, plus sudski troškovi i advokati. U prevodu, ko hoće Leaa mora da plati tih 20.000.000 evra.

Najbolji igrač Serije A u prošloj sezoni ima platu, uslovno rečeno, samo 1.400.000 evra a raskidna klauzula u ugovoru iznosi 150.000.000 evra. Međutim, ako ne pronađe rešenje za produžetak ugovora, Milan bi ozbiljno uzeo u razmatranje svaku ponudu koja bi bila 100 ili više miliona evra.

Jasno je da Leao, ako ode iz Milana, ne bi ostao u Italiji već bi se preselio u Španiju, Englesku ili Nemačku odakle bi mogle da stignu interesantne ponude za Portugalca i prvi zahtevi za informacije su stigli u sedište Rosonera.

INTER, BASTONI I LAUTARO MARTINEZ

Inter se nalazi u najtežoj situaciji od svih klubova u Seriji A. Drugu godinu zaredom Nerazuri ne samo da moraju sami da finansiraju prodajama igrača dovođenje novih fudbalera već moraju i da zatvore prelazni rok u plusu od 70-80 miliona evra.

U Milanu je sve frekventnija priča da kineski vlasnici Intera neće samo prodati jednog top igrača već dva, kao prošlog leta. Priča o neophodnosti da se žrtvuje jedan od stubova Inzagijevog tima služi samo kao paravan da se ne bi napravila velika bura i proizveo otpor među navijačima.

Alesandro Bastoni je već “žrtvovan”, pitanje je samo gde će 23-ogodišnji defanzivac nastaviti karijeru. U Apijano Đentileu se nadaju da će uspeti da uzmu sličnu svotu novca koju je inkasirala Atalanta za Romera prošle godina kada ga je udomila u Totenhem za 55.000.000 evra.

Međutim, velika žrtva predstojećeg prelaznog roka bi mogao da bude Lautaro Martinez. Argentinac, u to možete da budete sigurni, ide iz Intera ako neko stavi na sto 80.000.000 evra. Ta svota bi mogla da bude i manja ako Romelu Lukaku uspe u svojoj nameri da se vrati u Inter.

Za Žangove bi to bila najbolje moguća solucija. Dobili bi Dibalu i Lukakua bez evra obeštećenja i samim tim veoma konkurentan tim za Seriju A a s druge strane bi inkasirali bogatstvo za Lautara. Takođe, i tu leži zamka, Romelu bi se za godinu dana vratio u Čelsi ili bi bio prodat drugom klubu.

Sve u svemu, Suning bi mogao da gurne u probleme Inter iz kojih neće moći da izađe godinama. Zato je postao veoma viralan haštag "Suningout" među navijačima Nerazura na društvenim mrežama. Jedini tračak nade za milionsku armiju navijača Nerazura je trojka Marota, Antonelo, Auzilio. Njih trojica su u prethodne tri godine, u datim okolnostima, napravili čudu: uprkos osiromašenju Nerazura uspeli su da održe igrački park na relativno visokom nivou.

I Bastoni i Lautaro Martinez su na meti velikih klubova iz Premijer lige i španske Lige i svakako neće preći iz Intera u neki drugi italijanski klub.

JUVENTUS I DE LIHT

U Torinu je javna tajna, svi je poznaju ali niko ne želi da priča naglas: Bjankoneri će morati da prodaju Matijsa De Lihta ako rukovodioci kluba ne budu rešili pitanja serije igrača, od Rabioa i Remzija preko Artura do Kena i Aleks Sandra.

Drugim rečima, Džon Elkan nema nameru, posle novca datog za kupovinu Dušana Vlahovića i dokapitalizacije kluba sa svežih 400.000.000 evra, da zavuče ponovo ruku u džep. Anjeli, Nedved, Arivabene i Kerubini moraju sami da obezbede novac za finansiranje pojačanja preko prodaje pomenutih fudbalera. Zadatak koji neće biti nimalo lak imajući u vidu odnos plata i kvaliteta fudbalera na transfer listi.

To objašnjava zašto Juve igra na kartu igrača za koje ne treba platiti obeštećenje (Pogba i Di Marija) ili čiji transfer nije preterano skup (Filip Kostić, 15.000.000). Sve ostale eventualne operacije na fudbalskoj pijaci zavise od prodaje fudbalera Juventusa ili prihvatanja da eventualni poslovi, tipa Nikolo Zaniolo ili Sergej Milinković-Savić, podrazumevaju da deo cene pokriju igrači Juvea koji bi otišili u drugom smeru u Trigoriju ili Formelo.

Podsetimo, De Liht takođe ima ugovor koji ističe 2024. godine i Juve mora da reši pitanje u sledećih par meseci: produžetak ugovora ili prodaja. Otežavajuća oklonost je što Stara dama mora da skreše ukupan iznos plata a u tom kolaču veliki deo otpada na primanja De Lihta (12.000.000 evra, plata plus bonusi) a veliko je pitanje da li će Matijs prihvatiti smanjenje plate uz produžetak ugovora. Kao kompromisno rešenje se navodi smanjenje iznosa raskidne klauzule.

De Liht je već duže vreme u vrhu liste želja Barselone i nekoliko klubova iz Premijer lige. U ugovoru Matijsa stoji i posebna raskidna klauzula za Barselonu, upola manja od one koja važi za druge klubove. Srećom po Juve, Barselona ne prolazi kroz sjajan finansijski momenat pa su i 75.000.000 evra, koliko bi Katalonci morali da plate, previše za njih u ovom momentu.

NAPOLI I KULIBALI, OSIMEN I FABIJAN RUIZ

Napoli bi mogao da ostane bez kompletne kičme tima u sledećih par nedelja ili meseci: David Ospina je već na izlaznim vratima, Insinje je otišao a Kalidu Kulibali, Fabijan Ruiz i Viktor Osimen ne znaju sa sigurnošću čiji će dres nositi u sledećoj sezoni.

Kulibali ima ugovor koji ističe 2023. godine i predsednik Napolija Aurelio De Laurentis mu je ponudio za produžetak platu manju za 25 odsto, umesto 6.000.000 evra koliko sada prima, u sledećih pet godina bi zarađivao 4.500.000.

Namerno ili slučajno, De Laurentis pravi istu grešku kao sa Lorencom Insinjeom. Ostaje da se vidi samo da li će Senegalac ići na isticanje ugovora ili će prihvatiti neku od ponuda koje dolaze iz inostranstva. Priča o Kulibaliju u Juventusu bi mogla da uđe ozbiljno u igru samo ako De Liht napusti Kontinasu.

Fabijan Ruiz takođe ima ugovor koji ističe sledeće godine i trebalo bi za deset dana da saopšti gazdi kluba da li želi da produži ugovor ili da njegovi menadžeri predstave ponude španskih klubova za njegov povratak na Iberijsko poluostrvo. Cena Fabijana Ruiza je značajno pala zbog isticanja ugovora i veruje se da bi za 30.000.000 evra mogao da bude prodat.

De Laurentis je fiksirao cenu za Osimena: 110.000.000 evra. Prvi čovek Napolija je dao još jedno ograničenje, ponude će biti uzimane u obzir samo do početka priprema Azura, to jest do početka jul. Trenutno niko nije izašao sa približnom ponudom za Nigerijca, ali je interesovanja bilo i to iz veoma ozbiljnih i bogatih klubova od Bajerna do Njukasla.

LACIO I SERGEJ MILINKOVIĆ-SAVIĆ

Sergej Milinković-Savić želi da napravi kvalitativni skok u svojoj karijeri. U 27. godini života želi da počne da igra redovno u Ligi šampiona i da bude akter na najznačajnijoj pozornici.

Kao i većina pomenutih igrača i Sergej se nalazi u povoljnoj situaciji. Ugovor mu ističe za dve godine i Lacio mora da ga proda ovog leta jer predsedniku Klaudiju Lotitu ne pada ni na pamet da mu ponudi veću platu da bi ga zadržao.

Lotito jeste težak čovek i još teži za pravljenje poslova. Ne treba potceniti njegovu tvrdgolavost i logiku, pogotovo ako umisli da je u pravu a on čvrsto veruje da Milinković Savić mora da bude prodat za najmanje 80.000.000 evra. Upravo zbog te Lotitove naravi sve je i dalje otvoreno kada je u pitanju Sergejova budućnost. Teško je poverovati da bi neki klub mogao da plati više od 60.000.000 evra za srpskog reprezentativca.

U ovom momentu, nijedan klub u Italiji ne može da plati cenu za Milinkovića, tim pre što Lotito insistira samo na kešu i to odmah bez mogućnosti plaćanja na rate.

Osim Milinkovića, Lacio bi mogao da izgubi i Luisa Alberta. Španac želi da se vrati u Ligu i njegovi menadžeri su već u kontaktu sa Seviljom. Međutim, kao i u slučaju Milinković Savića, Lotito je nerealan u zahtevima. Štaviše, cena za Luisa Alberta je još nelogičnija: 40.000.000 evra!? Imajući u vidu da je na pragu tridesete godine, i da nije reprezentativac Španije, teško može da bude prodat za više od 25.000.000 evra, čak sve preko 20 miliona bi bilo vrlo unosan posao.

ROMA I ZANIOLO

Nikolo Zaniolo za razliku od prethodno pomenutih fudbalera ima najviše šansi da ostane u Italiji ako promeni dres. Za igrača Rome, dosada, nisu stigle ozbiljne ponude iz inostranstva. Međutim, ne može se isključiti opcija da do kraja leta napusti Italiju, između ostalog i zato što bi Roma preferirala da ga proda klubu koji nije iz Serije A.

Roma je krenula od cene od 65.000.000 evra, ali je spremna da pregovara sa svima koji na sto stave više od 40.000.000 evra. Juventus i Milan su pokazali najveće interesovanje za Nikoloa, ali oba kluba žele da ubace barem jedong igrača koji bi prepolovio ili barem smanjio za trećinu iznos transfera u kešu. Milan je probao sa 25-30 miliona i Salemakersom ili Rebićem, nije prošlo. Juve takođe sprema ponudu koja bi podrazumevala uz novac i jednog igrača iz Alegrijevog sastava.

Takođe, Roma mora da bude oprezna i oko Tamija Ejbrahama. U ugovoru engleskog centarfora već postoji klauzula po kojoj Čelsi može da ga otkupi sledećeg leta za 75.000.000 evra. Treba pažljivo pratiti razvoj događaja na Stamford Bridžu posle promene vlasnika i planove Tomasa Tuhela i koliko oni mogu da utiču na promenu kursa u karijeri Tamija Ejbrahama.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Caput MundiRafael LeaoAlesandro BastoniSergej Milinković SavićDušan VlahovićLautaro Martinez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara