Buongiorno Italia: Za Ronalda ne važe zakoni, osim Sarijevog! Ipak, CR7 je “preduzeće” koje pravi pare

Vreme čitanja: 7min | uto. 12.11.19. | 12:14

Igrači Napolija starhuju za bezbednost posle serije incidenata, menjaju adrese stanovanja i angažuju privatno obezbeđenje

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Slučaj Kristijana Ronalda je i dalje glavna tema u italijanskoj štampi. Gazeta i Tutosport imaju pristup da minimiziraju i opravdaju gest Ronalda i ponašanje Juventusa dok jedino Korijere delo Sport, na vrlo elokventan način, opisuje situaciju u Torinu i da pred Ronaldom svi drhte, osim Sarija, ali samo dok je na terenu. Od ostalih priča posebno dramatična stiže iz Napulja gde igrači moraju da promene adresu stanovanja iz bezbednosnih razloga ili da angažuju privatno danonoćno obezbeđenje. Piše se i  o novim pojačanjima Intera i činjenici da bi od Gabigola mogao da stigne novac za januarski prelazni rok. Korijere veze pohvale na račun Koree koji je počao da trese regularno mreže i o krizi Edina Džeka koji podseća na sebe iz prve sezone u Rimu. Gazeta objavljuje i listu najboljih i najgorih igrača na startu sezone: Najngolan je top, Pjontek flop a Kuluševski je otkriće sezone.

Izabrane vesti

LA GAZZETTA DELLO SPORT

“Ronaldo pokajnik. Pomirljiva objava CR7. Navijači su uz Sarija”, otvara sa pričom o Kristijanu Ronaldu današnje izdanje Gazeta. U podnaslovu se kaže da je Ronaldo sa intervencijom na društvenim mrežama smirio uzburkane vode. “Juventus neće novčano kazniti Ronalda, ali se očekuje da po povratku iz Portugala objasni svojim klupskim drugovima svoj potez”, precizira Gazeta.

Na strani dva i tri milanski dnevnik u analizi pod naslovom “Sari i Ronaldo, dve planete udaljenje i pre izmene” se kaže da dvojica imaju veoma različite karaktere i metodologiju rada, ali da sa obe strane postoji želja da se pronađe kompromis i ravnoteža.

U drugom tekstu “Preduzeće Kristijano, previše interesa, evo zašto će slučaj biti zatvoren” se iznose svi brojevi zbog kojih Juve ne može sebi da dozvoli luksuz da tretira Ronalda, kao svakog drugog igrača, koji pokaže tako brutalno nepoštovanje prema klubu, saigračima, navijačima. Ronaldo košta Juve preko malo manje od 70 miliona evra godišnje, ali je sam sebe otplatio jer direktno na njegovo ime otpada povećanje prihoda od 58 miliona evra u prethodnoj sezoni. Broj navijača Juvea u svetu je porastao za 38 miliona zbog Ronalda a samo zahvaljujući Portugalcu Stara dama je mogla da udvostruči apanažu od Adidasa i “Jeep” po sezoni, s 23 na 51 miliona evra i sa 17 na 42 miliona.

Inter napada. U Evropi je jedini koji nije propustio sastanak sa golom a dolazi i lova od Gabigola koji je stigao legendarnog Zika”, konstatuje Gazeta da su samo Nerazuri postigli barem jedan gol na utakmicama u sezoni u celoj Evropi a da će iz Brazila stići neočekivana lova, budući da je Gabriel Barbosa postigao 37 golova u 2019. godini u dresu Flamenga. Imajući u vidu amortizaciju, Inter bi mogao da izbegne i tzv. minusvalencu. Gabigol je plaćen 33.000.000 evra a aktuelna vrednost njegovog igračkog kartona je 20.000.000 evra. Ako bi ga Inter prodao za pomenutu cenu, ostvario bi čak i minimalnu plusvalencu.

“Lopovi u kući. Alan se boji za porodicu i sada misli na adio”, piše Gazeta da je Brazilac sve bliži odluci da napusti Napoli. Problem je njegova cena i tvrdoglavost Aurelija De Laurentisa koji je odbio u prošlom prelaznom roku 75.000.000 evra od PSŽ-a za veznog igrača (tražio je 100.000.000 evra) a sada je vrednost Alana pala na oko 50.000.000 evra.  U tekstu se još kaže da pored Alana, Kaljehon i Mertens spremaju kofere za selidbu u januaru, a istim putem će i drugi senatori Kulibali, Insinje, Gulam.

Vijali-Mančini, italijanska braća”, konstatuje list da se dvojac, koji je doneo Sampdoriji istorijski skudeto Sampdoriji sa Vujadinom Boškovom, ponovo sastavio u rerpezentaciji Italije. Vijali je preuzeo ulogu koju je decenijama imao Điđi Riva, šef delegacije Azura. S druge strane, Mančini je rekao da će njegova selekcija da bude kao Garinča: nepredvidiva.

Od Nindže do Pjonteka. Top i flop prvenstva”, uzela je Gazeta igrača Intera na pozajmici u Kaljariju i centarfora Milana kao simbole igrača koji su opravdali poverenje i onih koji su podbacili. Pored Nindže su navedeni kao top pojačanja koja žive drugu mladost Iguain, Riberi, Rog i Velozo dok su razočarenje, pored Poljaka, Kvaljarela, Kulibali, Florenci i Godin. U velika otkrića šampionata su uvršteni Kuluševski, Sensi, Kastrovili, Ćistana i Agudelo.

“Faraoni i Lazović u trku. Oni su pluća Verone”, posvećuje Gazeta čitavu stranu krilnim igračima tima Ivana Jurića. U tekstu se kaže da su bivši igrač Intera i Čačanin tajne uspešno započete sezone Verone jer se ne zaustavljaju nikad: trče, pritiskaju, brane, pokrivaju teren, radeći dvostruki posao koji je fundamentalan za igru Jurićevog tima. List podseća da je Faraoni odigrao svih 1.080 minuta u prvenstvu a da je Lazović preskočio samo 39 minuta, i to protiv Udinezea kada je rizikovao da se povredi i protiv Sampa kada je “požuteo” pa ga je Jurić izveo da ne bi dobio crveni karton. Tekst se zaključuje rečenicom da sa Faronijem i Lazovićem, Verona ne ide nikada na dizel, već je stalno u turbo brzini.

CORRIERE DELLO SPORT

Kraljevski Korea”, kovanica je koju je Korijere izveo iz prezimena argentinskog fudbalera “Correale”, kako bi dočarao eksploziju napadača Lacija koji je u poslednjih pet mečeva postigao pet golova. U podnaslovu se podseća da je u ovoj sezoni već postigao šest golova u Seriji A, od kojih u novembru tri. “Postao je neumoljiv posle kardinalnih promašaja”. Na unutrašnjim stranama naslov “Sada je Koreamanija, konačno je postao goleador” otvara tekst u kome se vezu pohvale na račun Tukua uz podsećanje da je u prošloj, čitavoj, sezoni postigao pet golova a sada je već na kvoti šest.

“Fonseka: sve o mojoj Romi”, prenosi Korijere nastup trenera Đalorosih na skupu najboljih trenera Evrope u Nionu na poziv UEFA. “Veliki sam optimista za nastavak sezone. Povratak Mhitarjana u tim će pomoći, pre svega, Džeku da pronađe put do golova”, izjavio je Fonseka. Korijere posvećuje veliku analizu upravo Džeku s obzirom na to da je centarfor Rome u poslednjih osam mečeva postigao samo jedan gol: ”Džeko je u krizi, ne trese mreže i ne šutira ka golu”. U tekstu se još kaže da je Džekov učinak identičan onome iz prve sezone u Rimu kada su se mnogi pitali da li je Roma pogrešila što ga je angažovala.

List piše i o paradoksu Florenci: pozvan pod nacionalnu zastavu, ignorisan totalno na poslednjih sedam utakmica Rome. “Za mene je Florenci važan”, rekao je Mančini i našalio se da i nije loše što ne igra jer će tako biti odmoran za Euro2020. Fonseka se diplomatski sakrio iza rečenice da je za njega Florenci važan igrač.

“Ja sam Ja”, aludira Korijere na čuvenu opasku Aberta Sordija iz filmskog remek-dela “Il Markese del Grilo” (Io sono io, e voi non siete un cazzo) dočaravajući status koji ima Ronaldo u Juventusu. U nadnaslovu se ističe da se Ronaldo nije čak ni izvinio za svoje ponašenja na meču sa Milanom. “U kratkoj objavi na društvenim mrežama, Ronaldo u potpunosti ignorisao svoje ponašanje i zatim je odleteo u Portugal. Za Juve sve je u redu: neće biti kažnjen”, stoji u podnaslovu.

“Fenomen iznad zakona”, naslov je redakcijskog komentara u kome se kaže da za Ronalda ne važe zakoni. Odnosno da samo Sari može da primeni jedan, tzv. tvrdi zakon terena kome ni Ronaldo ne može da pobegne: kada trener iz Banjolija vidi da je Ronaldo bleda senka samog sebe na terenu, neće razmišljati dva puta da ga zameni.

Odmazda prema Napoliju”, svedoči Korijere da je tužilaštvo u Napulju otvorilo istragu o pokušaju krađe u Alanovoj kući i uništavanje automobila supruge Zjelinskog, kao krivičnih dela s ciljem odmazde i zapalašivanja igrača Napolija zbog poslednjih događaja u Kastel Volturnu i na San Paolu. Na unutrašnjim stranama se piše da igrači Napolija razmišljaju da li da promene kuću ili da se privremeno presele u hotele iz predostrožnosti. Kulibali, piše Korijere, je angažovao privatno obezbeđenje 24 sata dnevno koje nadgleda njegov dom i prati na svakom koraku članove njegove porodice.

TUTTOSPORT

“Sari - CR7 istina”, bombastičan je naslov na prvoj strani sa najavljivanjem da se u tekstu otkriva šta je Ronaldo rekao Sariju prilikom izlaska s terena na meču sa Milanom. Međutim, kada pročitate tekst, shvatite da nema nekih velikih otrkića, osim da je Ronaldo rekao na portugalskom nešto što bi mogli da prevedemo kao “ma, koji k…c”, barem po pisanju Tutosporta, koji se prilično potrudio da objasni da izraz ne znači “nosi se u k…c” i da je bio upućen Sariju.

Tutosport takođe piše da Ronaldo neće biti kažnjen i da se niko u Juveu, ni rukovodici ni igrači, nisu uvredili zbog ponašanja Portugalca. Štaviše, Juve je zabrinut zbog kolena Ronalda i rizika da se povredi na mečevima reprezentacije.

U dnu druge i treće strane, torinski dnevnik priznaje da statistika pokazuje veliki pad u igri Ronalda, ali ih pravda povredom kolena sa kojom CR7 igra u poslednjih par nedelja.

“Inter, Konteova lista, evo imena”, tvrdi Tutosport da trener Nerazura želi da u januaru vidi na raspolaganju Vidala, Žirua i Darmjana.  U članku se precizira da će nova pojačanja biti dobrim delom finansirana od prodaje Gabigola.

“Napad  mora da se pojača. Milna, pažnja na Mertensa i Mandžukića”, navodi Tutusport da Rosoneri pod hitno moraju nešto da urade u ofanzivi. Milan je postigao samo 11 golova na 12 mečeva. Pjontek je zatresao mrežu samo tri puta, od kojih dva puta sa penala. Kao instant rešenja se pominju Mertens koji je u totalnom raskolu sa predsednikom Napolija De Laurenisom i Mario Mandžukić koji je marginalizovan u Juventusu.

PIŠE: Željko Pantelić

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara