Buongiorno Italia: Poljski hladan tuš za Azurine

Vreme čitanja: 5min | čet. 20.06.19. | 11:49

Pregled italijanske dnevne spotske štampe za četvrtak...

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Poraz mlade reprezentacije Italije na EP od Poljske 0:1, zajedno sa dolaskom Mauricija Sarija u Torino i ozvaničenje ustoličavanja Marka Đampaola na klupu Milana, su glavne priče u italijanskoj sportskoj štampi. Gazeta piše i o planovima Intera za izgradnju novog stadiona, Korijere objavljuje intervju sa Alesandrom Nestom koji je stao o odbranu Frančeska Totija, a Tutosport ističe da bi eventualni ulazak Torina, na mala vrata, u Ligu Evrope, bio veliki skok u sazrevanju Granata i ključnih igrača, poput Belotija.

Izabrane vesti

LA GAZZETTA DELLO SPORT

“Đampaolo kakav Šik”, jedan naslov za dve vesti ispod zaglavlja Gazete. Prva je ozvaničenje dogovora, sada već bivšeg, trenera Sampdorije sa Milanom, a druga je da bi Patrik Šik mogao da pređe u Milan ovog leta. U nadnaslovu i podnaslovu se kaže da je Đampaolo potpisao dvogodišnji ugovor (dva miliona evra po sezoni) sa opcijom za treću godinu i da u Milanelu ozbiljno razmišljaju da angažuju Šika koga je na veliku fudbalsku pozornicu lansirao upravo novi kormilar Rosonera. U tekstu na unutrašnjim stranama se kaže da Roma traži 35.000.000 evra, mnogo po mišljenju rukovodilaca Milana, ali i da bi Kutrone mogao da bude adut za realizaciju transfera, odnosno da bi mladi reprezentativac Azura mogao da pređe u Romu.

“Mini Italia sada rizikuje”, naslov je u centralnom delu prve stane Gazete povodom neočekivanog poraza Azurina od Poljske na Evropskom prvenstvu za mlade reprezentacije.
“Loše i malerozno veče za Azure. Sada je potrebno pobediti Belgiju i nadati se pobedi, ali ne previše ubedljivoj Španije nad Poljskom”, aludira Gazeta da Italija još uvek može da prođe u polufinale kao prva ako Španija pobedi sa jednim ili dva gola razlike Poljsku, naravno, pod uslovom da izabranici Điđija Di Bjađa pobede Belgiju u poslednjem kolu.

“Sari došao i odmah pošao. Pričaće sa Ronaldom o Juveu”, izveštava Gazeta da će novi trener Stare dame odmah po završetku konferencije za novinare otputovati avionom u Grčku gde se nalazi na godišnjem odmoru CR7. Na unutrašnjim stranama se kaže da je ostanak Iguaina u Juvenutsu, posle pozajmica Milanu i Čelsiju, sve izvesniji.

“Džangova era je stalna revolucija. Sada je na redu stadion”, piše milnaski dnevnik da će familija Džang predstaviti novi projekat za stadion Intera polovinom jula gradonačelniku Milana. Na unutrašnjim stranama se objavljuje priča da je Džeko još uvek daleko od Intera jer Roma nema nameru da siđe ispod 20 miliona evra, a Nerazuri nisu namerni da potroše više od 10 miliona za igrački karton Bošnjaka.

CORRIERE DELLO SPORT

“Verujmo još”, bodri svoje čitalačku publiku Korijere posle hladnog tuša u Bolonji koji je doživela mlada reprezentacija Italije od Poljske na Evoposkom prvesnstvu.
“Greške Barele i Mereta otvorile put Poljacima ka pobedi. Poništen gol Orsoliniju, stativa Pelegrinija. Sada je pobeda nad Belgijom obevezn i pored toga što može da bude nedovoljna za plasman u polufinale”, stoji u podnaslovu.

Rimski dnevnik objavljuje i veliki intervju sa Alesandrom Nestom, bivšom zvezdom Lacija i Milana, i novim trenerom Frozinonea:
”Nije Roma bez Totija”. Bivši lider odbrane Nebeskoplavih i Totijev rival još iz dečačkih dana stao je na stranu svog druga s kojim je postao i prvak sveta 2006. godine.
“Legende i istorija kluba moraju da budu baština klubova koja se ljubomorno čuva”, rekao je Nesta. Alesandro je ispričao da je Frančeska upoznao kada su imali osam godina i da se već tada videlo da je Toti bio sa druge planete.
“I ja sam bio primoran da ostavim dres koji volim, ali moj slučaj je bio drugačiji: prodali su me jer su morali da izbegnu bankrot a ne zato što sam ja tako hteo. Ne postoji fudbale bez sećanja. Milan je angažovao Maldinija I Bobana jer snaga vezanosti za jedan klub, njegovu istoriju i boje pravi razliku u radu i rezultatima”, zaključio je Nesta.

Na unutrašnjim stranama se kaže da Roma sa velikim nestrpljenjem očekuje odluku UEFA o Milanu jer od nje zavisi kada će i kako će organizovati pripreme za novu sezonu. Dodaje se da je novi  trener Paulo Fonseka stavi ona spisak pet pojačanja. Osim golmana, Portugalac želi još jednog beka, centralnog defanzivca, jednog veznog igrača i napadača. Novi čuvar mreže bi trebalo da bude Lopez iz Betisa, a na listi su Ismaili iz Šahtjora, Lijanko iz Torina, Barela ili Benaser kao alternativa i Mertens iz Napolija. Mada dolazak Belgijanca u Trigoriju može da bude problematičan zbog gesta tokom jednog meča sa Romom kada je imitirao gest kučeta kako vrši nuždu posle postignutog gola Đalorosima. Ali, u ovom prelaznom roku smo videli Sarija u Juveu, Kontea u Interu pa zašto ne bi i Mertensa u Romi.

“Lacio, plan za diva”, piše Korijere da je sportski direktor Igli Tare spremio strategiju kako da dođe do Denisa Vavra i da je već na stolu 10.000.000 za Kopenhagen za koji igra slovački reprezentativac. Rimski dnevnik dodaje da je za Slovaka zainteresovana i Atalanta koja u sledećoj sezoni igra Ligu šampiona.

TUTTOSPORT

“Sari evo Rabioa!” dočekuje jutros naslov čitaoce Tutosporta na prvoj strani. U podnaslovu se dodaje da je Sari juče stigao u Torino i da će prvi poklon biti mladi Francuz. Po informacijama lista sve je dogovoreno za bivšeg igrača PSŽ (petogodišnji ugovor i 7.000.000 evra po sezoni) i da nedostaje samo ozvaničenje dogovora. Na unutrašnjim stranama se piše da bi veliku renesansu u sledećoj sezoni mogao da ima Danijele Rugani koga je upravo Sari lansirao u Empoliju. Tutosport podseća na “pigmalionski” posao koji je Sari napravio u Napoliju sa Kulibalijem transformišući ga u jednog od najboljih defanzivaca na planeti. List dodaje i da bi talentovani bek Rome Luka Pelegrini, inače klijent Mina Rajole, mogao da bude jedno od pojačanja Juventusa.

“Toro, Evropa će te učiniti velikim”, rekao je u intervjuu za Tutosport Điđi Lentini, nekada najskuplji igrač sveta (ostao je upamćen po za tadašnje vreme astronomskom transferu iz Torina u Milan).
“Beloti će napraviti ogroman kvalitativan skok, a Verdi bi bio fantastično pojačanje za Toro”, rekao je Lentini koji se osim praćenja Serije A bacio na proizvodnju meda.

“Đampaolo dobrodošao u Milan”, pozdravlja Tutosport prelazak italijanskog stručnjaka iz Sampdorije u Milan. U tekstu na unutrašnjim stranama se zapaža da će Đampaolo imati identičnu platu kao njegov prethodnik Gatuzo: 2.000.000 evra. Torinski dnevnik prenosi i reči menadžera hrvatskog napadača Kramarića koga nemački mediji daju već u Milanu uz obrazloženje da Hofenhajm traži cifru (40.000.000 evra) koju Rosoneri ne mogu da plate u ovom momentu.

PIŠE: Željko PANTELIĆ 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara