Žoze Murinjo (© Reuters)
Žoze Murinjo (© Reuters)

Buongiorno Italia: Murinjo je malo frustriran

Vreme čitanja: 5min | uto. 12.07.22. | 13:09

Ko prvi proda štopera, Juventus ili Inter, ima veće šanse da od Torina kupi Brazilca Bremera

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Žoze Murinjo nije izdržao. Obećao je da neće komentarisati prelazni rok Rome do 13. avgusta, ali ga je „stomak“ izdao na prezenetaciji kolekcije nakita njegove ćerke Matilde.

Izabrane vesti

U kratkoj verbalnoj razmeni sa novinarom Korijere delo sporta, Murinjo je rekao da je frustriran prelaznim rokom Đalorosih, ali da bi trebalo imati strpljenja. Budući da Portugalac nikad ništa ne uradi ili ne kaže bez preciznog cilja u rimskoj čaršiji se već satima tumači Murinjova frustracija.

Kormilar Rome nije zadovoljan razvojom događaja ni kada je u pitanju transfer igrača na ulazu, ali i na izlazu iz Trigorije, tim pre što je prodaja pojedinih fudbalera preduslov za angažovanje novih.

U tom kontekstu Murinjo je bio precizan u zahtevu da Paulo Dibala bude angažovan bez obzira da li će Nikolo Zaniolo završiti u Juventusu. U suštini, najvažnija novina u poslednja 24 sata je upravo promena stava da je dolazak Dibala uslovljen odlaskom Zaniola.

Navijačima Rome već curi voda na usta pri pomisli na formaciju u kojoj bi Dibala i Zaniolo igrali iza leđa Ejbrahama, međutim i dalje su veće šanse da Zaniolo zaigra u dresu Juventusa, a Dibala s grbom Intera nego da zajedno brane boje Vučice.

Prodaja Nikoloa Zaniola nema samo ekonomski aspekt ili opravdanje. Iza te namere je stav Žozea Murinja da mladi Italijan nije igrač oko koga se može graditi nova Roma, zato je završio na transfer listi.

Naravno, ako Nikolo ostane u Večnom gradu, jer niko ne želi da plati 50.000.000 evra (donja granica ispod koje Roma neće silaziti), u Trigoriji neće biti očajni. Zaniolo će imati svoje mesto i minutažu u novoj sezoni. Štaviše, pokušaće da mu produže ugovor kako ne bi riskirali da ostanu bez evra obeštećenja s obzirom na to da Nikolou ističe ugovor 2024. Jednostavno, i Murinjo i uprava kluba su na poziciji da je Zaniolo koristan, ali nije neophodan.

Murinjo vrši pritisak na Tijaga Pinta i Fridkinove da iskoriste priliku i uzmu Dibalu koji je slobodan igrač. Nije, međutim, toliko veliki problem novac, pogotovo sada kada je Dibala spreman da smanji ekonomske apetite, koliko fakat da Roma ne igra Ligu šampiona. Dibala želi da igra najprestižnije takmičenje, ali i da obezbedi mesto na spisku reprezentacije Argentine za Mundijal u Kataru.

Murinjo ne želi samo Dibalu, kormilar Đalorosih bi da dobije još jednog veznog igrača, po mogućstvu sa karakteristikama režisera igre, visokog kvaliteta i sa međunarodnim iskustvom. Imajući u vidu finansijsku poziciju Rome i cene igrača sa indikovanim profilom, jasno je da će generalni direktor Tijago Pinto teško moći da nađe kvalitetnog veznjaka sa međunarodnim iskustvom za relativno malu sumu novca.

LOTITO POTROŠIO PREKO 50.000.000 EVRA

Predsednik Lacija Klaudio Lotito je prvi put od dolaska na čelo Lacija potrošio u prvih 12 dana prelaznog roka više od 50.000.000 evra, a da pritom nema na vidiku izdašne prodaje jednog od top fudbalera Nebeskoplavih.

Alesio Romanjoli je konačno potpisao ugovor sa klubom čiji je navijač od kada zna za sebe i već je apsolutni ljubimac navijača Lacija. Bivši defanzivac Milan će već večeras biti u Auronco di Kadoreu i od sutra će trenirati sa dresom broj 13, kao njegov idol iz dečačkih dana Alesandro Nesta.

Pored Romanjolija od sutra će u Auroncu biti i novi golma Maksimijano, a nije isključeno da im se u poslednjem momentu priključi i Provedel. Lotito, zasad, drži datu reč Sariju.

Nebekskoplavi su već stavili pod ugovor čak šest igrača (Maksimijano, Romanjoli, Kazale, Hila, Markos Antonio, Kančelijeri), a na putu je da bude licenciran i Provedel.

Za predsednika Lotita koji je zatvorio sve poslednje transfere lično, prelazni rok Lacija na ulazu je zatvoren. Mogao bi da bude eventualno otvoren u slučaju prodaje Luisa Alberta ili Sergeja Mlinkovića, ali i u toj eventualnosti gazda Lacija već ima spremne alternative. Ivan Ilić je već rezervisan kod prijatelja Mauricija Setija, gazde Verone, a Pjotr Zjelinski bi bio prvi izbor da zameni srpskog asa.

Raspoloženje Mauricija Sarija je popravljeno, ali bi on želeo i Drisa Mertensa kao alternativu za Imobilea, ali i rešenje više u napadačkom trozupcu. Sari bi voleo i da ima još jednog levog beka budući da Hisaj nije ostavio bogzna kakav utisak u prošloj sezoni, a Marušić je adaptirani desni bek na levom boku.

Važna vest je i sve izvesniji adio Iglija Tarea. Sportski direktor Lacija posle 17 godina (tri kao fudbaler i 14 kao rukovodilac) najverovatnije će napustiti Lacio na kraju ovog prelaznog roka. Tare je ostao praktično bez nadležnosti, nije više odgovorana za podmladak Lacija i nije učestvovao direktno u dovođenju poslednjih pojačanja, jedina oblast u kojoj još uvek ima kakvu-takvu ulogu je prodaja igrača Lacija koji su na transfer listi.

ŠKRINJAR JE BLIŽI PSŽ-U NEGO DE LIHT BAJERNU

Milan Škrinijar (© Reuters)Milan Škrinijar (© Reuters)

Trka između Intera i Juventusa ko će pre da proda Škrinjara odnosno De Lihta ima i svoje naličje, gotovo jednako bitno kao cifra koja može da se dobije od Francuza i Bavaraca. U Milanu i Torinu se kaže da će klub koji prvi proda svog defanzivca biti u povlašćenoj poziciji da angažuje Glejsona Bremera, to jest da pronađe dogovor sa Urbanom Kairom koji traži 40.000.000 evra za Brazilca.

Nerazuri su u boljoj poziciji, imaju dogovor sa Bremerom tako da je njima dovoljno da ubede Urbana Kaira. Na drugoj strani, Bjankoneri osim što će morati da se dogovore sa Bremerom imaju i dodantu prepreku u principijelnom stavu Kaira da ne prodaje igrače Juventusu.

U svakom slučaju, dok smo oko De Lihta u početnoj fazi pregovora između dva kluba, Škrinjarov prelazak je u završnoj fazi. U Parizu planiraju da Slovak bude na spisku igrača PSŽ-a za turneju u Japanu.

Valja podvući i da su pregovori Juvea i Bajerna počeli dobro i pored razlike u ponudi i potražnji, između ostalog i zato što veoma konstruktivnu ulogu igra advokatica Pimenta koja zastupa De Lihta. Ona je sa Bajernom već postigla dogovor oko plate klijenta i ima interes da se transfer zaključi što pre.

BARONE ŽELI SRPSKU FJORENTINU

Ponesen entuzijazmom navijača Ljubičastih zbog dolaska Luke Jovića, generalni direktor Džo Barone je obećao tifozima Fjorentine da će učiniti sve da zadrži Nikolu Milenkovića. Prvi operativac Toskanaca je podvukao da oni nemaju nikakav problem s činjenicom da Nikoli ističe ugovor sledećeg leta. „Za nas je Milenković jedan od najvažnijih igrača i on kao i njegovo okruženje to veoma dobro znaju. Nismo dobili zvanične ponude od drugih klubova i ne želimo da prodamo Milenkovića, naprotiv, želimo da ga zadržimo što duže možemo“, rekao je Barone.

Trener Fjorentine Vinčenco Italijano smatra Milenkovića fudnamentalno važnim za sledeću sezonu. Srpski defanzivac sa Igorom predstavlja jedan od najboljih tandema centralnih bekova u Seriji A i eventualni odlazak bi bacio senku na velika pojačanja u svim kritičnim delovima tima, od Golinija na golu, Dodoa na bekovskoj poziciji, Mandragore u veznoj liniji i Jovića u napadu.

U Firenci su uvereni da sa Milenkovićem u ulozi komandanta odbrane Fjorentina može čak da se umeša u borbu za mesto u Ligi šampiona. Kad se pogleda formacija 4-3-3, na raspolaganju Italijanu u ovom momentu shvata se da nisu daleko od istine: Golini – Dodo, Milenković, Igor, Biragi – Bonaventura, Mandragora (Amrabat), Dankan – Ikone, Jović, Gonzales.


tagovi

Žoze MurinjoNikola MilenkovićPaulo DibalaNikolo ZanioloIgli TareKlaudio LotitoBremerFjorentina

Obaveštavaj me

Roma
Inter
Juventus
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara