(©Reuters)
(©Reuters)

Buongiorno Italia: Florenci pod istragom za nelegalno klađenje

Vreme čitanja: 7min | čet. 16.11.23. | 12:48

Vrlo je malo onih koji misle da bi Macari mogao da napravi dobar posao u Napoliju i predviđaju mu čak i relativno kratak boravak na klupi Azura, ne dalje od Božića

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Taman su u Italiji pomislili da se velika oluja sa istragom o nelegalnom klađenju završila na tri slova (Fađoli, Tonali i Zaniolo) na površinu je isplivalo i četvrto ime - Alesandro Florenci. Igrač Milan je u registru osoba pod istragom za krivično delo zloupotrebe klađenja, a ne za sportsku prevaru što navodi na zaključak da je njegova pozicija, više-manje, slična onoj u kojoj su se našli Fađoli i Tonali.

Izabrane vesti

Nadležni organi FS Italije su stavili do znanja da su upućeni u deo istrage koji se odnosi na Florencija i da će, čim fudbaler bude bio saslušan od tužilaca iz Torina koji vode istragu, preduzeti odgovarajuće korake, pod uslovom da bude neophodno.

Podsetimo, u slučaju da se dokaže da se Florenci kladio na piratskim portalima za klađenje, rizikuje kaznu zatvora do tri meseca, odnosno novčanu kaznu. Međutim, ako se ispostavi da se kladio na fudbalske utakmice onda mu preti kazna suspenzije. Njegova pozicija će biti dodatno otežana ukoliko bi se utvrdilo da je stavljao novac i na utakmice klubova čije je dresove nosio.

Iznenadno isplivavanje imena Florencija pojačala je prvobitne strahove da su Fađoli, Tonali i Zaniolo bili samo vrh ledenog brega i da je broj fudbalera koji su se kladili na piratskim portalima za klađenje i na fudbalske utakmice značajno veći.

Fađoli i Tonali su već suspendovani na sedam odnosno deset meseci, dok Zaniolo rizikuje samo krivičnu presudu budući da se nije kladio na fudbalske utakmice.

Vest o Florenciju je još jedna u nizu otežavajućih okolnosti za Rosonere. Stefano Pioli već mora da smišlja kako da ukomponuje napad za nastavak sezone pošto neće moći da računa na Žirua i Leaa. Na bekovskim pozicijama Milan je već neko vreme tanak, Florenci je jedna od retkih solidnih alternativa za Kalabriju i Tea Ernandeza i eventualna suspenzija bivšeg igrača Rome bila bi težak udarac za Rosonere.

KVALIFIKACIJE POSTALE ITALIJANSKA NOĆNA MORA

Dva uzastopna neuspešna kvalifikaciona ciklusa za Mundijal ostavila su veliku traumu u italijanskom fudbalu. Do pre nekoliko godina mečevi sa Severnom Makedonijom i Ukrajinom bi se smatrali rutinom za Azure i niko ne bi pridavao veliki značaj tim utakmicama. Ali, iskustva sa Švedskom i Severnom Makedonijom su kod Italijana stvorili veliku anksioznost od baraža. Zato bi južno od Alpa želeli da završe u petak i ponedeljak priču o vađenju karte za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj sledeće godine.

Italija već nekoliko godina nema tzv. top igrače u svojim redovima. Reprezentacija u kojoj su nekada bili rezerve Roberto Bađo, Roberto Mančini, Aleks Del Pjero, Pipo Inzagi, Roberto Pruco ili Đani Rivera, danas nema ni centarfora, a ni igrača velike fantazije, kvaliteta i harizme, da reše problematične utakmice jednim potezom.

Povatak Žoržinja u nacionalnu selekciju izazvao je mnogo rasprava i nedoumica. Vezista Arsenala je promašio nekoliko  penala koji su bili kobni za plasman Italije na Mundijal u Kataru. Verovalo se da je njegovo vreme u redovima Azura završeno, sve do dolaska Spaletija na čelo selekcije.

U odsustvu Lokatelija (povređen) i sa igračima koji mu ne daju dovoljno garancija, selektor Azura se odlučio da pozove u reprezentaciju iskusnog vezistu. Štaviše, uz golmana DonarumuBarelu i Kjezu, Žoržinjo bi trebalo da bude stub igre Azura koji će obezbediti plasman na evropsku smotru fudbala u Nemačkoj.

Prema najavama iz Koverćana, protiv Severne Makedonije na Olimpijskom stadionu bi trebalo da igraju u formaciji 4-3-3: Donaruma - Darmjan, Gati (Buonđorno), Ačerbi, Dimarko - Barela, Žoržinjo, Bonaventura - Berardi, Raspadori, Kjeza.

Italiji je potrebna pobeda nad Makedoncima da bi u Leverkuzenu imali dva od tri rezultata na raspolaganju. Naime, sa tri boda protiv naših južnih komšija Italija bi se izjednačila bodovno sa Ukrajinom i budući da ima bolji međusobni skor, bio bi joj dovoljan i remi da se plasira na Euro 2024.

Inače protiv Ukrajine bi trebalo da vidimo neke igrače koji će biti pošteđeni muka protiv Makedonaca, poput Di Lorenca u odbrani, Fratezija u veznom redu i Skamake u napadu.

MACARI NIJE NI POČEO, A VEĆ SU MU SPREMILI “SAHRANU”

Valter Macari drugi put među Napolitancima. Scenario koji je malo ko mogao da predvidi, u poslednjih deset godina od burnog oproštaja toskanskog stručnjaka od Napolija i predsednika Aurelija De Laurentisa.

Reakcije u gradu podno Vezuva i italijanske strukovne javnosti su prilično pesimistične. Vrlo je malo onih koji misle da bi Macari mogao da napravi dobar posao u Napoliju i predviđaju mu čak i relativno kratak boravak na klupi Azura, ne dalje od Božića.

Napoli čeka paklenih pet mečeva na kraju aktuelne pauze: Atalanta, Real Madrid, Inter, Juve i Braga. Ako preživi tih pet mečeva i ostane na nogama, Macari bi mogao da ostane na kormilu Napolija i do kraja sezone.

Drugi brak između Macarija i Napolija je klasičan sprazum iz interesa na kratke staze. Aurelio De Laurentis želi da dovede Antonija Kontea sledećeg leta na klupu Napolija, budući da već mora da isplaćuje svakog meseca platu Rudiju Garsiji do leta 2025. godine, nije želeo da dođe u situaciju da u sezoni 2024/2025 plaća tri trenera. Zato je otpala priča sa Igorom Tudorom ili bilo kojim drugim ambicioznim trenerom: nisu hteli da greju klupu Konteu.

Valter Macari je prošao svoj trenerski zenit. Za njega je ovo neočekivana prilika da lansira svoju karijeru i proba da otvori vrata za drugu “trenersku mladost” budući da se nakon posledjih iskustava sa Votfordom, Torinom i Kaljarijem, činilo da je njegovo vreme prošlo.

Macari ima 62 godina i u teoriji bi mogao da radi na visokom nivou još nekoliko godina tako da ono što mladim i ambicioznim trenerima izgleda kao zamka i opasnost, za njega je velika šansa da “oživi” svoju karijeru.

Prvi dan Macarija u Kastel Volturnu posle deset godina prošao je u znaku potvrde najava da će on krenuti sa uigranom formacijom 4-3-3, a da će kako vreme bude odmicalo probati da je transformiše u 3-4-3. Macarijeva karijera je protkana igračima koji su postali veliki golgeteri radeći s njim, od Lavecija, Kavanija i Hamšika u Napoliju preko Ikardija u Interu do Belotija u Torinu, zato ne iznenanđuje akcenat da će podrediti igru Azura dvojici asova - Osimenu i Kvaracheliji.

Loša vest na startu Macarijevog bisa je prehlada Osimena. Tek što je počeo da trenira, Nigerijac se razboleo i mora da preskoči nekoliko treninga pre nego što ozdravi, što dovodi pod znak pitanja njegovu formu za meč protiv Atalante u Seriji A za deset dana.

FARIOLIJEVI MODELI SU SPALETI I DE ZERBI

Najpopularniji mladi trener u Evropi je trenutno Frančesko Farioli. Italijanski trener zbog rigidnih pravila u Italiji koji diskriminišu sve one koji žele da budu fudbalski treneri - kako bi se obezbedila privilegovana pozicija fudbalerima koji su igrali u Seriji A i Seriji B, a pogotovo u reprezentaciji Italije - nije mogao da počne svoju karijeru u Seriji A ili Seriji B, već je morao da kruži i da preko Turske stigne do Azurne obale.

Na klupi Nice 34-ogodišnjem Farioliju je bilo dovoljno nekoliko meseci da pokaže svoj potencijal i talenat i demantuje još jednom, ako je bilo potrebe, da se može biti odličan trener i bez prošlosti u profesionalnom fudbalu. Tim iz varoši koju su Italijani morali da daju Francuzima da bi mogli da ujedine Apeninsko poluostrvo, je pravi hit u Lige 1, na drugom je mestu iza PSŽ-a, a upravo je trener Parižana Luis Enrike uputio laskave komplimente mladom Italijanu.

U intervjuu za Gazetu, Farioli kaže da je on svoju fudbalsku filozofiju kreirao na onome što je naučio od De Zerbija i Spaletija. Sa De Zerbijem je radio kao trener golmana u Beneventu i Sasuolu, dok već godinama studira treninge i rad Lučana Spaletija.

“Od Roberta (De Zerbija) sam mnogo naučio i on mi je tačka oslonca. Ali, obožavam rad Spaletija. On je fudbalski inovator koji je toliko darovit da je uspeo više puta da promeni svoju kožu”, aludirao je Farioli na evoluciju Spaletija koji je sa Udinezeom, Romom, Zenitom i Napolijem uspevao da kreira novu vrednost i novi fudbalski stil. Jedino u Interu nije uspeo da ostavi, kada je igra u pitanju, dublji trag, mada niko ne može da mu negira da je vratio Nerazure u Ligu šampiona posle sedam sušnih godina.

Nica još nije izgubila u prvenstvu Francuske, na devet mečeva nije primila gol. Mladi Todibo je postao reprezentativac Francuske. Na kritike, poput one Tjerija Anrija da Nica postiže malo golova, Farioli odgovara: “Anri je u pravu, ali mi smo drugi tim u prvenstvu po broju kreiranih šansi i prvi po broju propuštenih. Dakle nije problem u igri, već u koncentraciji i lucidnosti naših napadača. Imamo prosek od 27-28 dodira lopte u protivničkom šesnaestercu po meču i to dovoljno govori kakav fudbal igramo”.


tagovi

ac milanInterNapoliAlesandro FlorenciValter MacariSerija A

Obaveštavaj me

Milan
Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara