Bruka vicešampiona Srbije: Radnički odmah završio evropsku odiseju

Vreme čitanja: 3min | čet. 18.07.19. | 22:32

Flora odolela i na Čairu - 2:2

Kraj na početku. Sanjao je vicešampion Srbije dvomeč sa Ajntrahtom, polufinalistom Lige Evrope i dok je koračao tako gledajući predaleko ispred sebe, maštajući o spektaklu pred punim tribinama, pao je na nos na kućnom pragu. Radnički iz Niša završio je misiju već u prvom kolu kvalifikacija, a izbacila ga je estonska Flora.

Čak ni pobeda na Čairu u revanšu, samo 2:2! Gosti su stigli na revanš sa prednošću od 2:0 iz prve utakmice, uspeli su da postignu pogodak i u Nišu i time ugase sve nade Radničkom da može do veleobrta.

Izabrane vesti

U celoj svojoj istoriji klub iz Talina je samo jednom prošao prvo kolo u evropskim kvalifikacijama. Bilo je to pre 20 i kusur godina, kada je sa dva remija eliminisao norveški Lin. Radničkom je pripala ta „čast“ da bude prvi tim kojeg je Flora glatko izbacila iz Evrope. Za nevericu...

Platio je Radnički skup ceh generalnom renoviranju ekipe u odnosu na prošlu sezonu. Tim koji je Superligu završio kao drugi na tabeli ostao je bez okosnice iz te istorijske sezone, a za uigravanje gotovo kompletno novog tima nije bilo dovoljno vremena.

Pomalo lagodno, arogantno Nišlije su otišle na prvu utakmicu u Talin, poneko je najavio da će učiniti sve da već u prvom meču završe ceo posao. I ispada da je tako i bilo. To što su zabrljali u Estoniji, igrači Radničkog nisu uspeli da isprave na svom terenu.

Najavljivale su Nišlije da će se totalnom ofanzivom obrušiti na Floru, da vide kako će se Estonci snaći kada igraju u gostima. Od tog uragana nije viđen ni povetarac...

Uzalud želja i plan, kada se u svakoj sekundi utakmice vidi da je Radnički potpuno neuigrana ekipa. Vidi se po kretanju igrača, po nedostatku akcije, jasne ideje kako doći do protivničkog gola i pogotovo po nedostatku realizacije tih zamisli. Možda Flora nije neki kvalitet od tima, ali i Estoncima je bilo savršeno jasno šta bi trebalo da rade protiv takvog rivala, a sa prednošću od 2:0 iz prve utakmice – da stanu u bunker. Svi su momci u zelenim dresovima bili sve vreme iza lopte, bez ikakve ambicije da se nekim kontrama otvaraju i remete taj svoj savršeni zid ispred šesnaesterca.

Radničkom su u toj situaciji ostale dve opcije: da proba udarcima s distance, što su pokušavali Tomić, Stojanović, Batrović, ali bez efekta, kao i centaršutevima s boka, što je posebno pokušavao Jirka, ali to je bilo još manje uspešno. Prosto, špic Bojović nije mogao da dođe do lopte u šumi Florinih igrača oko njega.

U tom tumaranju po terenu i traženju neke pukotine u estonskom zidu prošlo je prvo poluvreme. Najbliži golu tim sa Čaira je bio u 31. minutu kada je Stojanović tukao iz slobodnog udarca sa 20 metara, a lopta završila tik pored gola.

Sve do 68. minuta gotovo da se ništa vredno pomena nije događalo ni u drugom poluvremenu. Promena napadača donela je rezultat Radničkom. Stefan Mihajlović je uspeo ono što nije Milanu Bojoviću: da se nađe na pravom mestu u pravo vreme i da zakuca glavom loptu s peterca u mrežu posle centaršuta Aleksandra Todorovskog. Umesto zvižduka s tribina najzad su se čuli aplauzi i uzvici podrške Radničkom. Bilo je još dovoljno vremena za makar još jedan pogodak, barem za produžetke.

I u jeku tih napada – hladan tuš. Ponovo prekid i gol, štoper Pirg je glavom, posle povratne lopte, ostvario sve snove Flore.

Dva gola do kraja, po jedan na obe strane, nisu ništa promenili. Osim što je Flora neporažena i na Čairu otišla u narednu rundu kvalifikacija...

Foto: Starsport


Radnički – Flora 2:2 (0:0)
/Mihajlović 68, Čumić 84 – Pirg 80, Lepik 93/

Stadion: Čair.

Sudija: Zbinjek Proske (Češka).

Radnički (4-3-3): Knežević – Todorovski, L. Đorđević, Ostojić, S. Đorđević – Bondarenko, Batrović (od 59. Meleg), Stojanović – Jirka (od 73. Čumić), Tomić, Bojović (od 59. Mihajlović).

Flora (4-4-1-1): Igonen – Kams, Kusk, Pirg, Jervald – Livak, Krejda, Ainsalu, Miler (od 66. Sinjavski) – Vasiljev – Sorga (od 78. Lepik).

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara