Rajko Brežančić
Rajko Brežančić

Brežančić pikirao slabu tačku AZ-a: Ne interesuje ih odbrana! Bili su bolji kad sam ja igrao tamo

Vreme čitanja: 4min | pon. 16.09.19. | 10:26

„Holanđani nisu ništa posebno“, uverava levi bek Partizana pred početak Lige Evrope

Kako protiv Malatije, tako protiv AZ Alkmara. Još kad bi rezultat bio isti (3:1), mogli bi u Humskoj 1 da zapevaju, eventualna pobeda nad holandskim predstavnikom psihološki bi ih podigla pred 161. večiti derbi, istovremeno udarila snažnu osnovu ambiciji da se kao pre dve sezone prezimi u Ligi Evrope.

A poređenje sa turskim timom nije slučajno. Govorio je Miloš Jojić da ekipa iz Anadolije malo pažnje posvećuje odbrani, da fudbaleri mahom jurnu napred i ostavljaju brisan prostor pozadi, što su početkom avgusta iskoristili Umar Sadik, Takuma Asano i Sejduba Suma, a izgleda da se na sličan način ponaša i i jedno od najprijatnijih iznenađenje Eredivizije ove sezone.

Izabrane vesti

Bar takav utisak deli Rajko Brežančić, levi bek Partizana, u čijoj biografiji stoji da je sezonu 2015/16 proveo baš na AFAS stadionu.
Iz sadašnje ekipe AZ-a poznajem samo dva igrača, grčkog štopera Hacidijakosa, kao i drugog centralnog defanzivca. Tim se dosta promenio, igra ofanzivni fudbal, ali mi bi trebalo da igramo našu igru, da se ne plašimo gostiju, nisu oni bauk, niti su nešto posebno. Mišljenja sam da je bila mnogo bolja ekipa kada sam ja igrao, ali moramo da ih shvatimo ozbiljno ako želimo da pobedimo“, predočio je iskusni defanzivac.

Crno-bele lepa sećanja vežu za prethodne duele sa AZ Alkmarom. Dobili su oba meča na krilima razigranih Andrije Živkovića i Abubakara Oumarua (strelci svih pet golova u trijumfima 3:2 i 2:1), a nadaju se nastavku niza, sa tri boda napravili bi odličnu uveritru za prolaz u narednu fazu takmičenja. Ujedno zadali jak udarac jednom od pretendenata na to mesto.
Holandija je prelepa zemlja, mala, uređena, sve super, samo su ljudi mnogo hladni, jedino mi se to ne sviđa. Nema onoga da posle treninga ideš na kafu, ručak, ništa od toga. Ako se ide na kafu, plaća svako svoje, to sam video prvi put u životu i rekao sam „više ne idem sa njima“. Što se tiče fudbala, Holanđani imaju baš dobre ekipe, međutim, ne posvećuju mnogo pažnje odbrani, više se igra u napadu. Bez obzira koja ekipa je u pitanju, niko ne posvećuje pažnju odbrani, svi gledaju samo napred“.

Protiv Andrije Živkovića pre četiri sezone

Iz Rajkovih reči kao provejava lični motiv da sruši AZ. Pogotovo što ga Holanđani kao narod nisu impresionirali za vreme jednogodišnjeg mandata.
Holandija je zemlja lala i zemlja hladnoće. Kada sam otišao sa porodicom baš smo imali problema da se uklopimo, mada, mi smo tamo družili uglavnom sa Srbima, imamo prijatelje i dan danas, videćemo se sa njima kad budemo gostovali u Alkmaru. Sve je super, zaista, samo mi se ne sviđa što su ljudi hladni, neće da se jave, sad te vidi na treningu, a posle u gradu neće da te pozdravi, pita kako si... Kao da te ne poznaju kao roboti su. Dođu, odrade trening i idu kući“.

Shvatanje fudbala je skroz drugačije od našeg, balkanskog.
Njima je nebitno da li si pobedio 5:0 ili izgubio 0:10, posle utakmice imaš oporavak, možeš da jedeš picu, sve živo. Oni na to ne obraćaju pažnju uopšte. Totalno bez pritiska“.

A u Partizanu „kuva“ i kad je prijateljska u utakmica na programu. Kamoli sad kad su ulog tri boda i 570.000 evra eventualne nagrade za pobedu u grupi Lige Evrope.
Rasterećeni smo. Bio nam je cilj da uđemo, kao što je rekao trener Savo Milošević, to nam je bonus. Imamo našu ligu, našu realnost, ovo je samo jedan bonus, po meni, zasluženo smo ušli u Ligu Evrope, spremali smo se za te utakmice, gledali da bude dobro svima, igračima i navijačima, da dovedemo jake ekipe u Beograd. Eto, dolazi nam Mančester junajted, jedan od najboljih timova sveta“, zaključio je Rajko Brežančić.

VELIKA NOĆ ZA NAŠU DECU

UEFA je ostala dosledna: moraće Partizan da odradi još jednu utakmicu suspenzije stadiona u Humskoj, što znači da u četvrtak (21 čas, RTS 1, TV Arenasport 1) neće biti najvatrenijih pristalica, ali će na tribine, kao protiv Moldea, moći polaznici škola fudbala, uzrasta do 14 godina. Očekuje se više od 10.000 posetilaca.
Ponovo imamo pomoć dece. Prethodna utakmica je bila baš super za igranje, pravo uživanje, a za decu je to velika noć, verujem da ćemo uz njihovu pomoć pobediti“, dodao je Brežančić.

KOD JOKANA SMO POBEĐIVALI SVAKI DERBI

Samo tri dana posle AZ Alkmara u Humsku 1 stiže Crvena zvezda. Veliki ispiti su pred Partizanom, ali Brežančić uverava da zna kako se izlazi na kraj sa komšijama, iako dosad nije odigrao nijedan večiti derbi.
Samo sam 2009. bio na klupi kod Jokana, Nikola Vujović je dao evro-gol, ne znam koji je bio rezultat, znam da smo pobedili (2:0). Nije da izmišljam, niti da se hvalim, ali stvarno smo imali odličnu generaciju i pobeđivali smo svaki derbi. Ne osećam pritisak, imamo utakmicu u Evropi pre derbija, idemo korak po korak“.

FOTO: MN Press, Star sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara