Baksuznih 13: Sve Partizanove rokade – pet predsednika, šest sportskih direktora, 15 trenera

Vreme čitanja: 4min | sre. 13.03.19. | 09:58

Đura menjao direktore, kod Vučele odlaze stratezi...

Kontinuitet. To je ono što u Evropi uglavnom ističu kao jednu od najvažnijih stvari za uzlet kluba. (Samo)poverenje, predan rad i uigrana ekipa, na terenu i van njega.

Imali su kontinuitet i Partizan i Crvena zvezda sve negde do sredine prve decenije 21. veka. Kada su otišli iz klubova poslednji "dinosaurusi", Zeka-Bjeka-Ćure na jednoj, a Džaja i pre njega Cvele na drugoj strani, u oba kluba na Topčiderskom brdu nastao je - ringišpil.

Izabrane vesti

Da se zadržimo sada na crno-beloj strani brda, gde je ponovo došlo vreme promena. Trio Ćurković – Zečević - Bjeković je uz sve uspone i padove, vodio klub 17 godina. Predsednici, direktori i generalni sekretari se nisu menjali, samo su povremeno treneri dobijali otkaze. Jasno, nije malo ni onih koji smatraju da bi za Partizan bilo bolje da su se i ova trojica vodećih rukovodilaca češće menjala...

Iz današnjeg ugla, ipak, zvuči neverovatno da je Partizan u periodu od 1992. do 2003. promenio ukupno trojicu trenera! Dva mandata imao je Tumbaković, jedan Ješić, a te 2003. je došao Mateus.

Zašto je to interesantno? Od 2006. godine, kada je prvi put, posle 17 godina, promenjena uprava, kroz Partizan su prošla petorica predsednika, šestorica sportskih direktora i 15 trenera! A, možda bi bilo i više „palih“ direktora, da u dva perioda crno-beli nisu ni imali prvog rukovodioca zaduženog za sportska pitanja.

Kada se pogleda ta bizarna statistika, vidi se da u Humskoj mnogo toga, kada su uprave u pitanju, čak i nema veze sa rezultatima na terenu. Kako objasniti da je najdugovečniji predsednik Partizana u poslednjih 15 godina, Dragan Đurić, pored pet osvojenih titula u nizu (ona prva od šest je Toletova), „uspeo“ da smeni četvoricu sportskih direktora, jednog vršioca dužnosti (čuvena funkcija koordinatora Alberta Nađa) i sedmoricu trenera!?

„Kvaka“ je u tome što su mnogi od njih dobili otkaze zbog mešanja u poslovnu politiku kluba ili narodskije rečeno – zbog pokušaja da spreče neke transfere kojima su dirigovali članovi uprave. Pošto su dobri rezultati, uglavnom, branili te trenere, raskidi ugovora su ih čekivali na prvoj krivini, kada bi se ukazala šansa.

Dragan Đurić

Tako je Dragan Đurić, koji je stolovao od jula 2008. do decembra 2014. potrošio direktore Tomića, Krstajića, Nađa i Tumbakovića, kao i trenere Jokanovića, Stevanovića, Stanojevića, Granta, Vermezovića, Rašovića i Nikolića. Za to vreme, u upravi gro ekipe je ostao sve vreme na okupu, Raša Babić, Mile Jovičić i ostali, činilo se da su svezani za fotelje u Humskoj 1. Doduše, jedan deo je otišao, ali onda kada je uprava pukla na sve struje, u kojoj je Đurić prevladao.

Kod Milorada Vučelića, aktuelnog predsednika Partizana, Ivica Iliev je prvi direktor koji je otišao, ali je zato Zoran Mirković šesti trener koji je digao sidro! U proseku gledano, jedva da su se stratezi zadržavali polusezonu u Humskoj 1. Vučelić je kao privremeni prvi čovek kluba u decembru 2015. "nasledio" na klupi Zorana Milinkovića, posle kojeg su kroz stadion prodefilovali Ljubinko Drulović, Ivan Tomić, Marko Nikolić, Miroslav Đukić i Zoran Mirković.

Zoran Popović je godinu dana bio prvi čovek crno-belih, „stigao“ je da promeni dvojicu trenera, ali mu je sportski direktor Dragan Ćirić otišao posle dva meseca. I u narednih osam klub nije ni imao prvog operativca za sportska pitanja! Sve dok nije imenovan Ivica Iliev...

Tomislav Karadžić je za nešto malo više od godinu dana promenio dvojicu trenera. Kada je „izgurao“ Miroslava Đukića, ukazao je šansu Slaviši Jokanoviću.

Jedini koji nije stigao mnogo da menja je Nenad Popović, jer mu je mandat bio prekratak. Prvi čovek Partizana bio je samo od decembra 2006. do juna 2007. Istina, u njegovom upravljanju klubom je Nenad Bjeković završio misiju kao direktor kluba, a u fotelju je uskočio Ivan Tomić. Trener je bio i ostao Miroslav Đukić.

Dakle, za 13 godina promenilo se ukupno 26 ljudi na tri funkcije u Partizanu. Po dvojica svake godine. Plan, program, strategija, budućnost... Jasno je da su to teme koje u Humskoj, u srpskom fudbalu poslednjih godina - ne postoje.

NENAD POPOVIĆ

Direktori: Nenad Bjeković, Ivan Tomić
Trener: Miroslav Đukić

TOMISLAV KARADŽIĆ

Direktor: Ivan Tomić
Treneri: Miroslav Đukić, Slaviša Jokanović

Slaviša Jokanović na predstavljanju

DRAGAN ĐURIĆ

Direktori: Ivan Tomić, Albert Nađ (koordinator), Mladen Krstajić, Albert Nađ, Ljubiša Tumbaković
Treneri: Slaviša Jokanović, Goran Stevanović, Aleksandar Stanojević, Avram Grant, Vladimir Vermezović, Vuk Rašović, Marko Nikolić

ZORAN POPOVIĆ

Direktor: Dragan Ćirić
Treneri: Marko Nikolić, Zoran Milinković

MILORAD VUČELIĆ

Direktor: Ivica Iliev
Treneri: Zoran Milinković, Ljubinko Drulović, Ivan Tomić, Marko Nikolić, Miroslav Đukić, Zoran Mirković...

Piše: Vujadin TOMKOVIĆ
Foto: Star Sport


tagovi

Milorad Vučelić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara