Slavlje Kostića i saigrača
Slavlje Kostića i saigrača

Ajntraht je uspeo! Srpska legija zgazila Benfiku, neka se spremi Čelsi (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 18.04.19. | 22:55

Još jedan div evropskog fudbala pao u Frankfurtu - 2:0

U srcu Evrope blista jedan grad - Frankfurt na Majni - koji je od večeras definitivno ponovo postao jedan od važnih centara fudbalske Evrope. Tamošnji ljubimac Ajntraht ostvario je ogroman uspeh i plasirao se u polufinale Lige Evrope, izbacivši još jednog diva fudbala na starom kontinentu. Impresivnoj seriji ubijenih velikana ove sezone (Lacio, Marselj, Inter) pridodato je još jedno ekskluzivno ime, Benfiku, koja je poražena sa 2:0 u revanšu četvrtfinala.

Ni malo, ni mnogo, taman onoliko koliko treba, da fantastična publika u potocima piva proslavi nastavak fantastične sezone i novi korak ka snu, plasmanu u majsko finale u Bakuu. Na tom putu naći će im se Čelsi u polufinalu, ali od večeras je valjda svima jasno da za Ajntraht i njegove igrače ne postoji nepobedivi rival. Iako nismo gledali ona ofanzivan i dominantan Ajntraht na koji smo navikli.

Izabrane vesti

Ovaj prilagođeni večeras se dokopao pobede tako što je bio strpljiv i skoncentrisan, a podrška na početku i fantastična koreografija čitavog stadiona doprinela je da se kreira teška atmosfera za Portugalce koji nikako nisu uspevali da dođu do svoje igre. Posebno u prvom poluvremenu gosti su bili bez šuta u gol za 45 minuta, a sigurno ih je demoralisao i pogodak iz ofsajda koji im je dao Filip Kostić u 37. minutu.

Najbolji igrač Ajntrahta imao je ogromnu sreću, da pomoćnik nije video čist ofsajd u kojem su se našli i on i još dvojica fudbalera, a kako nema VAR-a u Ligi Evrope vođstvo domaćina nije imao ko da spreči. I bilo je ono zasluženo, jer uprkos malobrojnim šansama Ajntraht je bio bolji. Pride, Vlahodimos je u osmom minutu sprečio Kostića prvi put da se upiše u strelce kada je dobro šutirao iskosa, ali kasnije nije mogao.

Ovaj trenutak skupo je koštao i trenera gostiju Bruna Laža, koji je isključen jer se pobunio protiv očigledne greške, ali glavni sudija Orsato nije imao milosti poslao ga je na tribine među navijače domaćina. Malo izglednih šansi gledali smo i u drugom poluvremenu. Oba tima vodila su žestoku borbu na sredini, Ajntraht je više pretio, ali tek kada je u nastavku prvi put ozbiljno ugrozio golmana gostiju stigao je i do drugog gola. Toliko čekanog, toliko potrebnog.

Petljali su Rebić, Jović i Kostić, a lopta na kraju pala pred Sebastijana Rodea. Povratnik u Frankfurt, momak koji je godinama tavorio u Bajernu i Dortmundu nije oklevao, iz sve snage je opalio desnicom i zatresao mrežu Benfike u 67. za ekstazu na Komercbank Areni. Pravu, fudbalsku, to je ono što se čekalo cele večeri.

Povukao se malo Ajntraht posle tog gola, nije trener Huter želeo da se zaleće, prepustili su možda malo i svesno gostima inicijativu u poslednjih 20 minuta, ali nisu bili kažnjeni za to. Iako je Benfika tek u finišu počela da igra kako se očekivalo, prekasno je upalila. Imao je Ajntraht i dosta sreće pošto je Salvio pogodio stativu u 85. minutu, pa je tako propala šansa za goste da se domognu šokantnog pogotka i prolaza dalje.

Tek sada je jasno koliko je Benfiku skupo koštao onaj primljeni gol sa igračem više od strane Pasijensije u prvoj utakmici, a očigledno je da se trener Orlova malo zaračunao tada jer nije želeo da potpuno pregazi desetkovanog protivnika. Zato je platio cenu večeras. Takođe, važan faktor poraza Benfike je i nevidljivi Žoao Feliks. Najbolji igrač ovog tima nije se video večeras, iako ga igrači Ajntrahta nisu ni markirali posebno, pustili su ga da igra, ali nije imao s kim.

Što se tiče Srba, Filip Kostić je opet bio daleko najbolji, trčao, šutirao, dodavao, kako se dečko ne umori, stvarno je misterija, po ko zna koji put uzastopno odigrao je 90 minuta bez predaha. Mijat Gaćinović i Luka Jović takođe su bili starteri. Mijat je igrao odlično, borio se muški kao lav, dok Luka nije imao sreće u dva navrata kada su ga Portugalci izblokirali u dobrim pozicijama.

Dobar meč je odgirao i hrvatski napadač Ante Rebić, mada deluje da mu nedostaje malo svežine u završnici pošto se nije snašao u nekoliko navrata u dobrim šansama.

Ljubomir Fejsa je odigrao još jednu standardnu utakmicu za Benfiku, ali sa svoje pozicije nije mogao preterano da utiče na bolju igru u napadu. I on i saigrači bili su slabiji večeras, nisu imali sreće zbog gola koji su primili iz ofsajda, ali objektivno nisu ni umeli da završe posao u prvom meču, pa su platili skupu cenu.

Takođe, možda je golom iz ofsajda večeras i zadovoljena fudbalska pravda u 180 minuta posebno jer je rano isključenje Evana Ndike u prvom meču bilo prestrogo.

LIGA EVROPE, ČETVRTFINALE - REVANŠ MEČEVI: 

Četvrtak
Napoli - Arsenal 0:1 (0:1) /prvi meč 0:2/
/Lakazet 25/

Valensija - Viljareal 2:0 (1:0) /prvi meč 3:1/
/Lato 14, Funes Mori 53 autogol/

Ajntraht - Benfika 2:0 (1:0) /prvi meč 2:4/
/Kostić 37, Rode 67/

Čelsi - Slavija 4:3 (4:1) /prvi meč 1:0/
/Pedro 5, 27, Deli 8 autogol, Žiru 17 - Suček 25, Ševčik 51, 54/

Foto: Reuters


tagovi

Filip Kostić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara