Bolid Maksa Verstapena (Reuters)
Bolid Maksa Verstapena (Reuters)

Verstapenu ponovo pol pozicija, ali Meklaren kreće sa drugog i trećeg mesta

Vreme čitanja: 4min | sub. 08.07.23. | 17:56

Lando Noris i Oskar Pjastri obezbedili odlične startne pozicije

Maks Verstapen je u Silverstonu ponovo osvojio pol poziciju, ali je domaći tim Meklarena oduševio. Lando Noris završio je kvalifikacije na drugom mestu, a novajlija Oskar Pjastri na trećem.

Kiša je padala tokom većeg dela dana, ali se staza dovoljno prosušila za početak kvalifikacija. Svi vozači su stoga bili na mekim pneumaticima, ali je zbog još uvek vlažne staze na nekim delovima Luis Hamilton na trenutak napravio grešku i našao se u šljunku u 15. krivini. Aleks Albon koji je na sva tri treninga ovog vikenda bio među prva tri vozača, mučio se tokom prvog dela ovih kvalifikacija, a najbrži krug mu je zatim bio obrisan zbog čega se nalazio na poslednjoj poziciji.

Izabrane vesti

Kevin Magnusen je sa 3 minuta do isteka vremena izazvao žute zastave kada je parkirao svoj bolid nešto pred ulazak u pit lejn, a direkcija trke reagovala je veoma brzo i istakla crvene zastave, što bi u slučaju da se kiša ne pojača pomoglo ostalim vozačima da postave po jedan brzi krug.

U pit lejnu se desio incident između Nika de Frisa i Oskara Pjastrija kada je ekipa Alfa Taurija na nebezbedan način pustila De Frisa da izađe iz boksa, a on će biti istražen nakon završetka kvalifikacija. Još jedan incident koji se desio u pit lejnu bio je onaj kada je Maks Verstapen udario u betonski zidić na izlasku iz garaže, oštetivši prednje krilo koje su mu mehaničari zatim promenili pre nego što su se kvalifikacije nastavile.

Pod istragom je još i Gvanju Džo zbog ometanja Estebana Okona, što bi moglo rezultirati kaznom od tri mesta pomeranja za kineskog vozača za početak trke.

Pauza koja je malo potrajala dovela je do značajnog sušenja staze, a prve krugove završio je dvojac Vilijamsa kada su obojica uspela da se plasiraju u dalji tok kvalifikacija. Dok je Vilijams bez poteškoća prošao dalje, Fernando Alonso je jedva uspeo i to za samo 0.019 sekundi ispred Serhia Peresa koji petu trku za redom ima jako loše kvalifikacije zbog čega će trku započeti tek sa 16. pozicije.

Valteri Botas koji je zabeležio vreme dovoljno dobro za 11. mesto, sa istekom vremena parkirao je svoj Alfa Romeo na stazi, što je značilo da mu bolid neće biti spreman za nastavak kvalifikacija.

Iz Q1 ispali su: 16. Serhio Peres 17. Juki Cunoda 18. Gvanju Džo 19. Nik de Fris 20. Kevin Magnusen

Posle kraćeg odlaganja Q2 dela kako bi se Botasov bolid pomerio sa staze, vozači su se ponovo našli na stazi koja je bila u sve boljem stanju, a jača kiša više nije bila najavljivana.

Prvi na stazi našli su se vozači Aston Martina, ali kao i u Austriji, nisu delovali naročito brzo.

Sa druge strane, Meklaren je delovao izuzetno dobro nakon unapređenja koja su doneli u Austriji, a za razliku od tog vikenda kada je samo Lando Noris imao nove delove, sada su oni bili i na bolidu Oskara Pjastrija. Vozači Meklarena ovaj deo kvalifikacija završili su na drugom i trećem mestu. Ferari je kao i Aston Martin delovao prilično rezervisano, mada su im krugovi bili brži, a Lekler je u svom poslednjem pokušaju da zabeleži najbrži krug naišao na gužvu zbog čega je izgubio izvesnu količinu vremena.

Iz Q2 dela ispali su: 11. Niko Hulkenberg 12. Lens Strol 13. Esteban Okon 14. Logan Sardžent 15. Valteri Botas

Na red je došao i poslednji deo kvalifikacija, a prvi vozač koji je krenuo da postavlja brze krugove je bio domaći vozač Luis Hamilton koji ima najviše pobeda na ovoj stazi (8). Maks Verstapen nalazio se na prvoj poziciji, Hamilton na drugoj, ali sa šest minuta do isteka vremena svi vozači ušli su u garaže kako bi stavili nove meke gume. Svima je ostalo vremena za samo jedan brzi krug, a Šarl Lekler je ovog puta bio prvi koji je započeo krug. Leklerov prvi sektor bio je odličan, ali je popustio u druga dva, zbog čega je završio na četvrtom mestu. Pred sam kraj kvalifikacija, Lando Noris zabeležio je najbolje vreme od svih, a u stopu ga je pratio timski kolega Oskar Pjastri. Ipak, Maks Verstapen za kog je Noris rekao da ‘’uvek upropasti sve’’, ovog puta našao je vreme u poslednjem sektoru i sa više od dve desetinke izbio je na prvu poziciju i došao do 27. pol pozicije u karijeri. Aleks Albon, itajlanski vozač rođen u Londonu, bio je inspirisan tokom dosadašnjeg dela vikenda, a na kraju je došao do osme startne pozicije. Mercedes koji se nadao da će im novo prednje krilo doneti neku vrstu prednosti, uspeo je da se domogne tek šeste (Rasel), odnosno sedme pozicije (Hamilton).

Prvih deset vozača:

1.     Maks Verstapen

2.     Lando Noris

3.     Oskar Pjastri

4.     Šarl Lekler

5.     Karlos Sains

6.     Džordž Rasel

7.     Luis Hamilton

8.     Aleks Albon

9.     Fernando Alonso

10. Pjer Gasli

Trka za Veliku nagradu Velike Britanije je na programu je u nedelju od 16.00.

Piše: Maja Nakaradić


tagovi

Maks VerstapenFormula 1SilverstonSilverstoun

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara