"Danska"
"Danska"

Upoznajte Dansku: Opasnost stiže iz Bajerna, glavna osovina pukla, selektor svima dosadio

Vreme čitanja: 7min | pet. 14.11.14. | 08:37

Pjer Hojbjerg biće tajno oružje selektora Mortona Olsenau Humskoj. Bendtner je prethodnih sezona malo igrao, ali je u reprezentaciji bio na najvišem nivou kada je to bilo najpotrebnije

DanskaDinamitaši, Olsenova banda, Vikinzi... Samo su neki od nadimaka reprezentacije Danske. Nadimci da se protivnik naježi. Ali, igra i snaga reperezentacije Danske trenutno nisu u skladu sa njihovim nadimcima. Orlovi ne bi smeli da se plaše Danaca, ali pogotovo ne bi smeli da ih potcene. Danska je bila učesnica prethodnih šest od devet velikih takmičenja. Naša reprezentacija je propustila pet. Za to vreme smo mi imali poznatija fudbalska imena, ali Danci su pobeđivali i pravili bolje rezultate. Naš fudbalski mentalitet nas čini idealnim pacijentom da ih potcenimo i potom otkrijemo naknadnu pamet.

Ali uz sav imidž takmičarske, kompaktne i konkretne ekipe, Dinamitiši u ovom trenutku baš i nemaju mnogo baruta da prete. Štaviše, reprezentativni fudbal u Danskoj je u ovom trenutku u delikatnijoj situaciji od našeg koliko god to neverovatno zvučalo.

Izabrane vesti

Lična karta Danaca je selektor Morten Olsen, koji gazi već 14. godinu zaredom na klupi nacionalnog tima. Nekada dugogodišnji kapiten koji je u karijeri igrao na pozicijama od desnog krila do libera je selekciju Danske preuzeo 2000. godine posle debakla na EP kada su bili najgora od 16 ekipa učesnika. Od tada je radio odličan posao i Dance održao u grupi timova koji mogu svakoga da pobede i koji se ne muče mnogo u kvalifikacijama. Počeo je projekat sa generacijom Tomasona, Romedala, Gronkjara, Jorgensena, Gravesena... Tada su Danci zaista igrali lepo i nosili se muški sa najjačim timovima Evrope. Međutim, od silaska sa scene te generacije je prošlo nekoliko godina, a Olsen se nije mnogo promenio.

Holandski recept sa krilnim igračima kao udarnim iglama je dugo godina dobro funkcionisao, ali Romedal i Gronkjer nisu dobili prave naslednike i zato je Olsen dugo držao veterane kao okosnicu tima i nije na najbolji način pripremio smenu generacija. Kalenberg, Kron Deli, Ager, Šene i nešto mlađi Šmajhel i Bentner nisu uspeli da nastave u istom stilu kao njihovi prethodnici. Danska je počela da se sve više muči, pa je od minula četiri velika takmičenja propustila dva.

U prethodnim kvalifikacijama za Mundijal u Brazilu, Danci su izvisili za baraž kao najgora drugoplasirana ekipa zbog gola Akvilanija u 91. minutu.
„Atmosfera tokom kvalifikacija je bila prilično loša. Pogotovo posle debakla sa Jermenijom na našem terenu (1:4). To je bila katastrofa! Ipak, u nastavku kvalifikacija su došli bolji rezultati i nekako se sve smirilo, pa je Olsen ostao“, kaže danski novinar Kian Funudi, prilikom posete redakciji MOZZART Sporta.

Fanudi prilikom gostovanja redakciji MOZZART Sport

Koja je Olsenova tajna da 14 godina bude selektor?
„Mi ne volimo da stalno menjamo poput Srba, Francuza ili Italijana. Volimo stabilnost, kontinuitet i dugoročno planiranje. Olsen je podigao Dansku posle EP 2000. i ako se sećate igrali smo sjajno 2002. i 2004. Ipak, od tada se dosta toga promenilo. Možda je Olsen trebalo da ode još u prošlim kvalifikacijama. Posle ovih će otići sigurno. Ljudi iz Saveza koji su ga doveli i koji su radili sa njim, nisu više tu. Promenila se garnitura u FS Danske, tako da Olsen odrađuje poslednji kvalifikacioni ciklus, a želja svih je i ona će verovatno biti ispunjena da ga nasledi Mihael Laudrup. Atmosfera oko reprezentacije nikada nije bila gora tokom Olsenove ere“, kaže nam Funudi.

Osovina AgerEriksenBendtner koja je trebalo da bude oslonac tima ne funkcioniše najbolje. Pogotovo to ne ide u dobrom smeru sa Eriksonom u kojem su mnogi videli novog Mihaela Laudrupa.
„Eriksen u Totenemu tek na mahove pokazuje partije iz Ajaksa. U reperezentaciji ne igra onako kako su mnogi očekivali. Čak ga je Olsen javno kritikovao posle jedne utakmice. Eriksen i Kron Deli su jedini igrači koje je selektor javno kritikovao i zbog toga se podigla prašina. Ager više nije onaj igrač odranije. Za Brondbi je odličan, ali sve teže prati tempo u utakmicama vrhunskog nivoa. Bentner je čudna priča. On najbolje igra u velikim utakmicama kakva je ova protv Srbije. Ali, protiv manjih rivala ga nećete videti da se trudi. Olsen ga prvobitno nije uvrstio na spisak, navodno je ostavio dva mesta koja će naknadno popuniti, ali cela Danska je znala da će jedno od ta dva imena biti Bentner. Tako je i bilo.“

Hojbjerg

Logičan nastavak priče je koji igrač će biti Olsenovo najjače oružje na stadionu u Humskoj. Kolega iz Danske nije razmišljao ni sekund, kada je ispalio ime Pjera Hojbjerga, 19-godišnjaka iz Bajerna.
„On je bez dileme najbolji igrač Danske! Mlad je, ne igra u Bajernu, ali ima strahovito samopouzdanje i odlučnost. U prethodna tri kvalifikaciona meča je nosio na leđima igru naše reperezentacije. Kada on ima loptu u nogama, znate da će se nešto desiti. Za razliku od Eriksena, ne plaši se odgovornsti i voli da je preuzme. Verujte mi da cela Danska večeras polaže nade u Hojbjerga“, ističe danski novinar Kian Funudi.

Dancima je večerašnji meč podjednako bitan kao nama, ali utisak je da neće toliko tragično shvatiti eventualni poraz kao mi. U Danskoj vlada atmosfera da je ovo grupa u kojoj nema lidera, u kojoj svako svakoga može da pobedi i da će odluka pasti tek u samom finišu kvalifikacija. 

Danska

Olsen je tradicionalista koji je tek u poslednje vreme počeo da malo menja koncepciju igre jer nema više igrača na koje se oslanjao godinama.

Golman Kasper Šmajhel je jedna od jačih poluga u timu Danske, iako kupljenje visokih lopti ume da mu bude problem.

Komandant odbrane će večeras biti Simon Kjar iz Lila, koji nije opravdao velika očekivanja tokom karijere pošto je u vreme igranja za Palermo bio jedan od najtraženijih mladih igrača Evrope. Ume da pogreši prilikom prekida, a dodatni problem večeras će mu biti odsustvo Agera sa kojim je igrao u tandemu. Neigranje Agera znači i da će Kjar morati da radi njegov posao, iznosi loptu i učestvuje u konstrukciji igre. Agerovo mesto pored Kjara će najverovatnije zauzeti Andreas Bjeland iz Tventea koji ume da bude opasan u skoku, ali i „tanak na zemlji“. Na levom beku je zacementiran Nikolaj Boilesen iz Ajaksa. Mlad igrač, jako opasan u ofanzivnim akcijama i kao Ajaksov đak idealan je za Olsenovu ideologiju konstantnih napada po bokovima. Dilema je ko će igrati desno. Mladi i ofanzivniji Ankersen iz Salcburga ili oprezni veteran Jakobsen iz Gengana. Obojica opasno izvode aute i bez problema gađaju napadače u petercu rivala.

Olsenova varijanta sa napadima po krilima znači i trojicu fudbalera u veznom redu. Radilica i „kvariša“ protivničkih akcija je iskusni Kvist iz Štutgarta. Retko greši, ali je i limitiran u iznošenju lopte, kreiranju akcija i zato je potrebna velika pomoć bekova i makar jednog štopera. Tu će ipak najveći teret da padne na mladog Hojbjerga od kojeg će kretati sve akcije Danske i koji će kombinacijama sa nešto isturenijim Eriksenom pokušati da unese opasnost pred gol Srbije. Hojbjerg i Eriksen vole da troše lopte, da šutiraju iz svih pozicija, odigravaju duple pasove sa bočnim igračima i pokušavaju kratkim pasovima da nađu napadače. Eriksenove plejmejkerske sposobnosti su ogromne, ali on to u poslednje vreme ne pokazuje u reprezentaciji i Hojbjerg se polako nameće kao ključni igrač oko kojeg se vrti cela igra. 

Levo krilo je Mihael Kron Deli. Brz i do zla boga uporan igrač kojem je desna noga mnogo jača strana. Voli situacije jedan na jedan, šutira kada vidi da se ukazala i najmanja pukotina u bloku rivala, a specijalitet mu je „plasirka“ u suprotan ugao. Problem za Olsena je koga da stavi desno jer je ostao bez Lasea Šenea koji je trenutno možda danski fudbaler koji je u najboljoj formi. Najrealnija opcija je Šeneov imenjak Vibe iz Geteborga koji je još ofanzivniji i direktniji ka golu rivala, ali nema šut i centaršut kao as Ajaksa.

Bendtner

I na kraju tu je Niklas „Lord“ Bentner. Momak u kojeg je Venger polagao velike planove, ali mu se nisu ostvarile. Prethodnih sezona je malo igrao, ali je u reprezentaciji bio na najvišem nivou kada je to bilo najpotrebnije, a Portugalcima je zagorčavao život gde god bi naleteo na njih. Dobro igra i u ovim kvaifikacijama. Ima slobodu kod Olsena da se povlači i tako izvlači čuvare, pokušavajući ili da sam sebi stvori šansu ili da proigra saigrače. Za igrača onakve konstitucije, dobro se snalazi sa loptom, jak je u vazduhu i Olsen zna kako da maksimalno iskoristi njegove kvalitet. 

Tanka klupa je veliki problem za selektora Danske. Gotovo da nema rezervnog igrača koji može da individualnim kvalitetom preokrene tok meča. Tajno oružje bi mogao da bude 20-godišnji napadač Jusuf Jurari Poulsen (naravno da je tu uvek neki Poulsen) koji ove sezone blista u dresu Lajpciga u Cvajti. Igrač koji će sigurno dobiti šansu sa klupe je i iskusni Tomas Kalenberg jer može uspešno da odgovori na nekoliko pozicija u timu. 

Olsen skoro da nema čime da iznenadi Advokata (ista su trenerska škola), ostao je bez dva jako bitna igrača zbog povreda, neki od od nosilaca igre mu nisu u formi i Danci sa obiljem problema dočekuju okršaj sa Orlovima. Međutim, vikinški mentalitet je dovoljna preporuka da njihovi minusi ne bi smeli da nas zavaraju.

(FOTO: Action images)


tagovi

DanskaEvropaKvalifikacije za EURO 2016Lase ŠeneMorten OlsenNiklas Bendtnerreprezentativni fudbal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara