"Spaleti na treningu"
"Spaleti na treningu"

Ruski dani Lućana Spaletija - priča o dva rođendana i šlemu tame

Vreme čitanja: 4min | uto. 18.03.14. | 17:51

Ili kako je Italijan izgubio kontrolu nad svlačionicom Zenita što ga je koštalo posla u Sankt Peterburgu?

Spaleti na treninguČetiri trofeja i sijaset zvučnih pojačanja koja su ucrtala Zenit duboko u fudbalsku mapu Evrope (više od 200 miliona evra potrošeno na novajlije u proteklih pet sezona), ali su se na kraju ispostavila i kao kobna greška Lućana Spaletija, koji je posle četiri sezone u Sankt Peterburgu napustio ruski fudbal. Opšti je utisak – ne toliko zbog toga što mu je nedostajalo trenerske vizije, već pre svega zato što nije uspeo da ukroti sujetu često i preplaćenih zvezda.

Uostalom, Hoze Solomon Rondon je plaćen 18 miliona evra, napadač Aleksandar Buharov  12 (vratio je sa svega 11 golova za četiri godine), bekovi Domeniko Krišito, Kristijan Ansaldi i Igor Smoljnikov ukupno 26 miliona evropskih novčanica?! Sigurno je moglo da se prođe jeftinije...

Izabrane vesti

Pošto nije, Spaletijev "pir" je morao da se preispita, a trener pozove na odgovornost. Dve titule prvaka Rusije, Kup, Superkup i rekord nacionalnog šampionata od 21 utakmice u sezoni bez poraza nisu bile dovoljne.

Čak i ako to nije mislio Aleksej Miler, generalni direktor Gasproma, vlasnika kluba, koji je uvek držao stranu Italijanu. Ali, Miler nije mogao da igra, a fudbaleri nisu delili njegovo oduševljenje Spaletijem.

Najbolje se to videlo 27. novembra 2012. godine. Aleksandar Keržakov slavio je 30. rođendan. Bruno Alves, koji je doveden za 22 miliona evra, da bi kasnije bio prodat Fenerbahčeu za svega 5,5 - svoj 31. Ruski klan na jednoj, stranci na drugoj proslavi. Spaleti, koji je nešto ranije iz ne baš sasvim jasnih razloga poslao miljenika navijača Keržakova da trenira sa rezervnim timom, u problemu.
"Nije tačno. Nemam problem sa igračima! Baš juče sam baš bio na rođendanu Keržakova. Sedeli smo svi zajedno – Roman Širokov, Vladimir Bistrov, Igor Denisov...", rekao je Spaleti iako ga novinari nisu ni pitali o tome…

Gde je bio Hulk?
"Bio je kod Bruna Alvesa, ali ja sam bio kod Keržakova".

Sve bi bilo u redu da se maltene istog trenutka na Tviteru nije javio Širokov
"Spaleti je bio tu? Mora da je nosio šlem tame".

Temperamentni ŠirokovViše nije bilo dileme – Spaleti je izgubio konce. Nadovezali su se i ostali igrači, pa je i Keržakov rekao da nije video šefa na proslavi, dok je Alves negirao da je uopšte organizovao zabavu, a kamoli da je bio sa Hulkom.
"Zaista mislim da ne bi trebalo da pričamo o tome", rekao je Belgijanac Nikolas Lomberts, glas razuma u svlačionici.

Niko ga nije poslušao. Mišljenje trenera odavno se nije uvažavalo.

Počelo je nešto ranije, tačnije leta 2012. godine kada se Miler isprsio za bezmalo 100 miliona evra na dovođenje Hulka i Aksela Vicela. Ljubomorni, ali i donekle opravdano ljuti Igor Denisov reagovao je odbijanjem da igra ukoliko mu se plata značajno ne poveća. Naredna dva meseca proveo je u rezervnom timu.

Ubrzo se sve raspalo. Decembra iste godine, samo nedelju posle "afere rođendan", kada je Zenit na San Siru savladao Milan, Hulk je odbio da se rukuje sa Spaletijem nezadovoljan zbog toga što je zamenjen. Neprikladan gest, ali je tek odgovor trenera bio bizaran.
Velike zvezde su često nezadovoljne kada ih izvedete iz igre. Ali, odmah posle utakmice dobio sam SMS poruku Milera. Znate li ko je on? Dobro je da znate. Čestitao mi je i napisao da sam vukao prave poteze”, rekao je Spaleti.

Kao nezrelo dete koje kaže – moj tata je jači od tvog!

SpaletiMiler je, istina, zaista voleo Spaletija. Bez obzira na to što je Zenit pod dirigentskom palicom Italijana primao i žestoke šamare i gubio od Nasionala, Oksera, Tventea, APOEL-a, Malage, Bazela, Austrije iz Beča… Timova čiji budžeti ne mogu da se mere sa Zenitovim (dobar deo njih zajedno ne bi dobacio do 100 miliona evra izdvojenih samo za Hulka i Vicela).

Ali, svi su imali kakvo-takvo jedinstvo u timu. U taboru Zenita vodio se pravi mali rat "domorodaca" i legionara, pa su tokom vladavine Spaletija i Aleksandar Anjukov i Vjačeslav Malafejev navodno odlučivali da ne žele da nose kapitensku traku koja je tog čuvenog novembra 2012. završila oko ruke Portugalca Danija.

Tim koji je u prve dve sezone pod Spaletijem igrao sjajan fudbal (isto se može reći i za njegov Udineze, pa i Romu) pretvorio se u grupu građana u kojoj reda, ni lidera, nije bilo. Denisov je prodat 2013, Anjukov je ove sezone izgubio mesto u startnih 11, Bistrov je zimus pozajmljen Anžiju…

HulkPrgavi Širokov, koji je kod Dika Advokata igrao štopera da bi ga Spaleti "izmislio" kao vezistu i pretvorio u jednog od najboljih igrača Rusije, otišao je na "kaljenje" u Krasnodar. Drugačije nije moglo, jer je neslaganje između trenera i igrača bilo toliko da su mediji pisali i o njihovoj tuči na treningu. Spaleti je upravi kluba rekao da sa Romanom - ne može.

Avaj, bilo je prekasno za "treniranje strogoće". Spaleti je već izgubio osmeh na licu, Zenit je ostao bez gladi za pobedama, pa ga je Borusija iz Dortmunda sa tri puta manjim budžetom preslišala u prvom meču osmine finala Lige šampiona (2:4 na stadionu Petrovski). Remi sa Tomom, za koji u Zenitu treba da zahvale golmanu Juriju Lodiginu, bio je kap koja je prelila čašu.

Dva dana pre toga – Spaleti je slavio 55. rođendan. 

(FOTO: Action Images)


tagovi

Premijer ligaLučano SpaletiRoman ŠirokovRusijaLiga šampionaHulkEvropa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara