Prva pol-pozicija za Verstapena u Majamiju

Vreme čitanja: 2min | ned. 05.05.24. | 00:16

Šarl Lekler drugi, Karlos Sains treći

Nakon održanog drugog Sprinta sezone u kom je Maks Verstapen još jednom došao do dominantne pobede, na red su došle kvalifikacije za nedeljnu Veliku nagradu Majamija. Šampion je nastavio gde je stao pre samo nekoliko sati i osvajanjem pol-pozicije nije dozvolio da se iko pojavi ispred njega na startu nedeljne trke u Majamiju. Ipak, Ferarijev dvojac je drugim mestom za Šarla Leklera i trećim za Karlosa Sainsa pokazao da je spreman da se nametne Verstapenu u trci.

Aktuelni šampion je u ranoj fazi kvalifikacija prijavio čudan osećaj kod korišćenja kvačila, ali već u prvom merenom krugu je bilo jasno da je najbrži od svih. Parirali su na kratko aktuelnom šampionu kako timski kolega Serhio Peres, tako i Ferarijev Karlos Sains i Lando Noris u Meklarenu.

Izabrane vesti

Borba lošije plasiranih timova za prolazak među vodećih petnaest bila je vrlo ozbiljna. Vozač Hasa Kevin Magnusen je posle manje greške izgubio šanse za prolazak, Danijel Rikardo je posle sjajnog nastupa u Sprintu razočarao u kvalifikacijama, a malo je nedostajalo da ni Fernando Alonso ne prođe dalje.

Iz Q1 su ispali: 16. Valteri Botas 17. Logan Sardžent 18. Danijel Rikardo 19. Kevin Magnusen 20. Gvanju Džou

Prve brze krugove u drugom delu kvalifikacija zabeležili su Verstapen i dvojac Meklarena, a Lekler je odličnim krugom pokazao koliko se Ferari dobro pripremio za prvi trkački vikend u Americi.

Pripremili su vozači sveži set mekih pneumatika za poslednji krug u Q2 delu, a iznenađujuće je bilo da oba vozača Aston Martina nisu uspela da se plasiraju među vodećih deset.

Iz Q2 su ispali: 11. Lens Strol 12. Pjer Gasli 13. Esteban Okon 14. Aleks Albon 15. Fernando Alonso

Iako su Ferarijevi vozači bili odlični u kvalifikacijama na stazi u Majamiju, ponovo niko nije mogao da pobedi izvanrednog Verstapena. Holanđanin je vremenom 1:27.241 došao do 38. pol-pozicije u karijeri, ali i do sedme uzastopne. Drugi vozač Red Bula Peres kvalifikacije je završio na četvrtom mestu, ispred dvojca Meklarena.

Za razliku od Sprint kvalifikacija u kojima vozači Mercedesa nisu bili među vodećih deset, sada su kvalifikacije završili na sedmom (Džordž Rasel) i osmom mestu (Luis Hamilton).

Prvih deset vozača: Maks Verstapen, Šarl Lekler, Karlos Sains, Serhio Peres, Lando Noris, Oskar Pjastri, Džordž Rasel, Luis Hamilton, Niko Hulkenberg, Juki Cunoda.

Trka za Veliku nagradu Majamija na programu je u nedelju od 22 časa.

Piše: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1Maks Verstapen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara