"Riken postiže gol pored Montera"
"Riken postiže gol pored Montera"

Otkrivena dve decenije čuvana tajna o magičnom golu Larsa Rikena: Ako uđem prvo ću da šutiram, gde god bio (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | uto. 13.01.15. | 15:28

Scenario za spektakularan pogodak koji je Borusiji doneo titulu prvaka Evrope smišljen na klupi Milionera i zahvaljujući nemarnosti Anđela Perucija

Riken postiže gol pored Montera„Poštovani slušaoci, sad na teren ulazi Lars Riken. On će dati treći gol. Ili se bar nadamo da će ga dati“.

Glas reportera jedne nemačke radio stanice u 21.55 tog 28. maja 1997. trebalo je da ohrabri navijače Borusije, svega pet minuta pošto je Alesandro del Pjero smanjio na 1:2, a Juventus pretio da otkaže pripremljenu žutku Mlionera u Minhenu. Od najave do realizacije prošlo je samo - 16 sekundi!

Izabrane vesti

U prvom kontaktu sa loptom tada 20-godišnji veliki talenat Dortmunda promenio je istoriju kluba sa Vestfalena, matirao Staru damu i odneo kući  pehar Lige šampiona.
Sedeo sam na klupi 70 minuta, proučavajući šta se dešava na terenu. Primetio sam da golman Anđelo Peruci stalno stoji daleko od svog gola. Okrenuo sam se ka saigraču Hajku Herlihu i rekao: „Ako uđem, prvo što ću  da uradim je da šutnem, bez obzira gde sam u tom trenutku“. U teoriji je izgledalo jednostavno, teže je bilo da izvedem u praksi to što sam smislio. Od deset takvih šuteva osam ili devet ne bi ušlo u mrežu. Taj jedan jeste! Tako to ide u velikim utakmicama“, seća se posle skoro 18 godina Lars Riken u razgovoru za engleski magazin „FourFourTwo“, koji je nedavno otkrio i tajnu čuvenog pogotka Dejana Stankovića u dresu Intera protiv Đenove.

Borusiju su do trijumfa pred 59.000 na Olimpijskom stadionu u Minhenu vodili golovi Karl-Hajnca Ridlea iz prvog poluvremena, međutim, to finale Lige šampiona protiv moćnog Juventusa najviše se pamti po spektakularnom golu Rikena sa 25 metara.
Nisam bio srećan kad mi je Otmar Hicfeld rekao da neću biti starter, međutim, njegova velika snaga je činjenica da se najbolje snalazio u ulozi trenera. Veče pre finala mi je saopštio da neću početi, ali da ću bez obzira na to igrati značajnu ulogu u finalu. Podsećam, bio sam strelac u četvrtfinalu protiv Osera i u polufinalu sa Mančester junajtedom. Zato, kad su ga pred finale pitali ko bi mogao da bude čovek odluke i strelac zlatnog gola (tada važeće pravilo, da je meč otišao u produžetke) naš Jirgen Koler je rekao: „ako neko zna kako se postiže zlatni gol, onda je to Lars Riken“, prisetio se vezista koga su povrede uništile do te mere da nikad nije ni napustio Dortmund, pa je u njegovom drugom timu završio karijeru 2009. godine.

(FOTO: Action images)


tagovi

NemackaLiga šampionaLars RikenEvropaBorusija Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara