"Oven Ojston sa saradnicom"
"Oven Ojston sa saradnicom"

Najplaćeniji čovek u engleskom fudbalu radi u Blekpulu?!

Vreme čitanja: 2min | sub. 04.10.14. | 14:38

Da budemo precizni Oven Ojston je vlasnik kluba sa Blumfild Rouda. Ali ga to nije sprečilo da u sezoni 2010/2011 sebi isplati godišnju zaradu od 11 miliona funti. Navijačima se smučilo

Oven Ojston sa saradnicomPrvenac tek u 11. kolu! Ali, umesto da utakmica sa Kardifom bude povod za žurku  zbog tek prve pobede u sezoni sasvim drugačija atmosfera na Blumfild Roudu. Navijači Blekpula nisu zadovoljni. Ni igrama, ni rezultatima, a ponajmanje ponašanjem vlasnika kluba – porodice Ojston na čijem je čelu 80-godišnji Oven.

Kontroverzni biznismen koji se na tržištu nekretnina obogatio još 70-ih i 80-ih godina prošlog veka u Blekpulu je od 1987. Ali, za razliku od većine vlasnika fudbalskih klubova on posao radi na drugačiji način. Ima tu i dobrih stvari. Blekpul, recimo, nema ni funte duga. Ali, razlog je to što Oven Ojston posluje prilično štedljivo.

Izabrane vesti

U poslednje dve sezone platio je za samo dva pojačanja. Hoze Miguel Kubero, koji je stigao ovog leta, plaćen je pritom svega 300.000 funti (oko 380.000 evra) što je za engleske uslove sitan novac.

Mnogo lakši na ruci Oven je kada treba da podmiri svoje obaveze. Posle sezone u kojoj se Blekpul domogao Premijer lige (2009/2010) sam je sebi odradio platu od nestvarnih 11 miliona funti (oko 14 miliona evra). Na račune kompanija u vlasništvu porodice tada je leglo ukupno 26 miliona funti (oko 33 miliona evra). Sve pod plaštom izgradnje jedne tribine. Već sledeće sezone Blekpul se vratio u Čempionšip.

Ekipa i dalje trenira na zastarelom trening centru koji nije značajno renoviran od 50-ih godina prošlog veka, pa mu je bivši trener Jan Holovej podario zanimljiv nadimak "paklena rupa". Na kapijama ironičan natpis: "Centar za izuzetnost fudbalskog kluba Blekpul".

Navijači su izgubili strpljenje. Protesti traju već duže vreme, ali je sada izgleda došlo vreme da se radikalizuju. U 53. minutu utakmice sa Kardifom napustili su Blumfild Roud. Taj minut simbolično je izabran zbog godine u kojoj je Blekpul osvojio FA kup, jedini značajan trofej u klupskoj istoriji.

Oven Ojston, međutim, ne planira da ide. Sa tolikom platom sigurno mu je lepo u Blekpulu.

(FOTO: Action Images)


tagovi

BlekpulČempionšipEngleskaEvropanavijačiOven Ojston

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara