"Fabio Kapelo"
"Fabio Kapelo"

Kapelu milioni, Sušiću sića, bez Srba prvi put posle 36 godina!

Vreme čitanja: 5min | ned. 01.06.14. | 13:01

Čak 14 reprezentacija na SP u Brazil stiže sa selektorima strancima, najzastupljeniji će biti Nemci sa četvoricom stručnjaka. Italijan na klupi Rusije ubedljivo je najplaćeniji, dok je Pape postigao istorijski uspeh uz godišnju platu od 70.000 evra

Fabio KapeloŠampioni i početnici, majstori i kalfe, penzioneri i junoše, starosedeoci i "vatrogasci", milioneri i sitna boranija, bivši fudblski asovi i oni koji nikada pošteno nisu ni šutnuli "krpenjaču". Svega, baš svega ima u tom šarenolikom selektorskom društvu, među 32 trenera koji će predvoditi nacionalne timove na predstojećem Svetskom prvenstvu u Brazilu.

Čak 14 selekcija u zemlju kafe, sambe i fudbala stiže sa "uvezenim" kormilarima, dok će na klupi predstavnike imati 19 država: najzastupljeniji su Nemci sa četvoricom trenera, po trojicu će imati Argentinci, Portugalci, Italijani i Kolumbijci, po dvojicu Francuzi i Bosanci, a po jednog Brazilci, Hrvati, Meksikanci, Australijanci, Holanđani, Španci, Englezi, Urugvajci, Nigerijci, Belgijanci, Južnokorejanci i – Gana. Posebno je interesantan slučaj Kolumbije čiji će treneri predvoditi selekcije Kostarike, Ekvadora i Hondurasa, ali će na njihovoj klupi ipak sedeti Argentinac.

Izabrane vesti

U odnosu na Mundijal 2010. u Brazilu nas očekuju samo sedmorica starosedelaca, od kojih tek četvorica dolaze sa istim timovima kao pre četiri godine: branilac titule Del Boske (Španija), Lev (Nemačka), Tabarez (Urugvaj) i Hicfeld (Švajcarska), dok su dres promenili Kapelo (Rusija), Keiroz (Iran) i Rueda (Ekvador). Uz njih su mundijalsku euforiju još u karijeri osetili i Suarez (2006. sa Ekvadorom), Pekerman (2006. sa Argentinom), kao i Skolari (Brazil, pa Portugal) koji jedini, uz već pomenutog Del Boskea, zna kako se osvaja šampionska titula (2002. sa Kariokama).

Kormilar Crvene furije u karijeri je praktično osvojio sve što je mogao: na klupskom nivou dve evropske i svetsku titulu s Real Madridom, a sa Španijom je aktuelni evropski i svetski prvak! Neki su, međutim, imali mnogo više uspeha s klubovima, poput Kapela, Hicfelda (ukupno 18 pehara) i Van Gala (šampion u Holandiji, Nemačkoj i Španiji), strašne trojke koja je kao i Del Boske osvajala Ligu šampiona.

Na drugoj strani, njima će pokušati da parira mlađa garda među kojima su i pojedinci kojima je selektorska funkcija skoro prva u trenerskoj karijeri! U početnike spadaju Kovač (Hrvatska), Bo (J. Koreja), Apija (Gana), Lamuši (Obala Slonovače), dok su za širu publiku prilični anonimusi Finke (Kamerun), Postekoglu (Grk koji se sa pet godina doselio u Australiju), Sampaoli (Čile), pa čak i Argentinac Sabelja koji je pre nego što je seo na klupu Gaučosa vodio jedino Estudijantes.

Safet SušićRekord Nemca Ota Rehagela koji je u Južnoj Africi predvodio Grčku u 72. godini života neće biti srušen, mada se na selektorskoj listi nalazi nekoliko stručnjaka u poznim fudbalskim godinama, veoma blizu penzije. Titulu najstarijeg poneće Urugvajac Oskar Tabarez (67), koji je sa Urusima pre četiri godine stigao do polufinala, dok će najmlađi biti 42-godišnji Francuz Sabri Lamuši na kormilu Obale Slonovače. Nekadašnji francuski reprezentativac jedan je od petorice selektora sa stažom od tek sedam-osam meseci, dok je potpuna suprotnost Nemac Joakim Lev koji se na čelu Pancera nalazi još od 2006. godine.

Među selektorima je i popriličan broj bivših uspešnih fudbalera koji su nastupali na Svetskim prvenstvima: Korejac Bo i Belgijanac Vilmots upisali su čak četiri mundijalska nastupa, pa zatim Italijan Kapelo, Bosanci Sušić i Halilhodžić (u dresu tadašnje Jugoslavije), Nigerijac Keši, Portugalac Bento, dok su Dešan (Francuska) i Klinsman (Nemačka) u igračkoj karijeri čak osvajali titulu!

Real Madrid, Bajern i Juventus mogu da se pohvale da među selektorima imaju po čak trojicu bivših stručnjaka: Madriđane su predvodili Kapelo, Keiroz i Del Boske, Bavarce Hicfeld, Van Gal i Klinsman, a Juventus Zakeroni, Dešan i Kapelo. A ako je verovati statistici i tradiciji, uspeh ne mogu da očekuju reprezentacije koje imaju strane stručnjake jer nikada nijedna selekcija nije osvojila titulu sa "legionarom"!

U predvečerje Mundijala selektori mogu da se nadaju slavi, ali samo retki i bogatoj zaradi. Sa godišnjim primanjima od 7.800.000 evra Fabio Kapelo je ubedljivo najplaćeniji kormilar jednog nacionalnog tima, ujedno i jedini u TOP 10 na planeti. Daleko iza Don Fabija su Englez Hodžson sa 3.500.000 evra po sezoni, Prandeli sa tri miliona, dok Visente Del Boske, evropski i svetski šampion godišnje zarađuje 2.350.000 evropskih novčanica. Šta tek reći za stručnjake sa ovih prostora, Hrvata Niku Kovača sa godišnjomplatom od 120.000, odnosno Safeta Sušića koji je postigao istorijski uspeh i Bosnu prvi put odveo na Mundijal iako mu je bankovni račun na kraju godine „deblji“ za samo 70.000 evra!

POSLE 36 GODINA BEZ SRPSKIH TRENERABora Milutinović

Prvi put posle 36 godina na Mundijalu neće biti srpskih stručnjaka. U Južnoj Africi 2010. imali smo dvojicu – Antića (Srbija) i Rajevca (Gana), koliko i u Nemačkoj 2006. – Petkovića (SCG) i Dujkovića (Gana). Prethodno, od 1986. do 2002. Bora Milutinović nas je predstavljao i to kako – na pet Mundijala vodio je pet različitih selekcija.

Konačno, Jugoslaviju je 1982. u Španiji trenirao legendarni Miljan Miljanić.

MNOGI IZ 2010. DANAS BEZ ANGAŽMANA

Gde su i šta rade stručnjaci koji su predvodili nacionalne timove na Svetskom prvenstvu 2010. u Južnoj Africi? Mali broj će se pojaviti u Brazilu, osim ako neki ne dođu turistički.

Marčelo Lipi i Sven Goran Erikson su u Kini, Herardo Tata Marino je upravo završio neuspešnu epizodu u Barseloni, dok su bez angažmana Antić, Maradona, Dunga, Rajevac, Rehagel, Domenek...   

NAJPLAĆENIJI
1. Fabio KAPELO (Italija/Rusija) 7.800.000
2. Roj HODŽSON (Engleska/Engleska)          3.550.000
3. Ćezare PRANDELI (Italija/Italija)     3.000.000
4. Otmar HICFELD (Nemačka/Švajcarska)     2.600.000
5. Joakim LEV (Nemačka/Nemačka)      2.500.000 
NAPOMENA: selektor, zemlja, reprezentacija, godišnja plata u evrima

TRENERSKI REKORDI
* Najviše mečeva: Helmut Šen (Nemačka) 25
* Najviše pobeda: Helmut Šen (Nemačka) 15
* Najviše titula: Vitorio Poco (Italija) dve
* Najviše učešća na SP: Karlos Pareira (Brazil) šest
* Najviše selekcija: Bora Milutinović (Srbija) i Karlos Pareira (Brazil) pet
* Najviše uzastopnih pobeda: Skolari (Brazil i Portugalija) 11
* Najviše mečeva bez poraza: Skolari (Brazil i Portugalija) 12
* Najmlađi selektor na SP: Huan H. Tramutola (Argentina, 1930.)  27 godina i 276 dana
* Najstariji selektor: Oto Rehagel (Grčka, 2010) 71 godina i 317 dana
* Titule i kao selektori i igrači: Zagalo (Brazil) i Bekenbauer (Nemačka)

(FOTO: Action Images)


tagovi

Safet Sušićreprezentativni fudbalFabio KapeloBrazil2014Brazil

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara