"Tramvaj"
"Tramvaj"

JSL: Novim tramvajem u istoriju (ANKETA)

Vreme čitanja: 7min | sub. 10.08.13. | 08:57

U novoj sezoni Jelen Superlige, posle odustajanja kulskog Hajduka, nastupaće čak šest beogradskih klubova – Partizan, Crvena zvezda, OFK Beograd, Rad, te novajlije Čukarički i Voždovac. Večiti rivali su izjednačeni po broju titula (25), a za vođstvo na istorijskoj listi odigraće 20 od ukupno 30 mečeva u prestonici, a na gostovanjima prevalitit tek 1.665 kilometara

TramvajJoš pod utiskom neverovatnog podviga omladinske reprezentacije koja se popela na krov Starog kontinenta, (ne)uspeha srpskih klubova na evropskoj sceni, kao i gašenja kulskog Hajduka – jedinog kluba koji je, pored Partizana, Crvene zvezde i Vojvodine u poslednje dve decenije neprekidno bio član elite – ovog vikenda počeće nova sezona u Jelen Superligi, 69. posleratni fudbalski šampionat na ovim prostorima, 22. od raspada velike Jugoslavije, odnosno osmi u sadašnjim državnim granicama. 

Odustajanje Kuljana ponovo je uzburkalo srpsku fudbalsku javnost, pošto na nedelju dana do početka borbe za bodove nisu bili poznati svi članovi elitne divizije, a onda i zbog odluke rukovodstva FSS-a, na čelu sa predsednikom Tomislavom Karadžićem, da u novog superligaša promoviše Voždovac. S takmičarskog aspekta ništa sporno, s obzirom na to da je ovaj klub prošle sezone zauzeo treće mesto u Prvoj ligi Srbije, ali sa stanovišta interesa srpskog fudbala, na koji su se čelnici FSS-a godinama unazad pozivali kada je trebalo pomoći Napretku ili Novom Pazaru, realnije je bilo da prednost dobiju Metalac iz Gornjeg Milanovca ili čačanski Borac.

Izabrane vesti

Kako bilo, tek Jelen Superliga će u novoj sezoni imati čak šest timova iz prestonice: Partizan, Crvenu zvezdu, Rad, OFK Beograd, Čukarički i Voždovac, a elitni srpski fudbal gledaće navijači u još 10 gradova: Novom Sadu, Subotici, Pećincima, Nišu, Kruševcu, Jagodini, Ivanjici, Užicu, Kragujevcu i Novom Pazaru.

Odustajanjem Kuljana biće olakšan i posao večitim rivalima. Naime, Zvezda i Partizan će od 30 prvenstvenih utakmica čak 20 odigrati u Beogradu, a na gostovanjima će preći ukupno tek 1.665 kilometara! Najduži put ih očekuje do Novog Pazara (285), nešto kraći do Niša (235) i Ivanjice (224), dok će im, na primer, meč protiv Donjeg Srema u Pećincima, udaljenim 25 kilometara od prestonice, biti tek kraći izlet. A za ostala gostovanja mogli bi slobodno da koriste autobuse, tramvaje, pa čak i trolejbuse.

Ako je za utehu, barem će u novoj sezoni uslovi za igru biti bolji. Pored Zvezde, Partizana u Vojvodine, utakmice pod reflektorima uskoro će igrati i Napredak, Jagodina, Sloboda, niški Radnički, kao i Čukarički koji uveliko dograđuje stadion. Dakle polovina lige. A posebna atrakcija biće dom fudbalera Voždovca koji je smešten na vrhu tržnog centra, pod uslovom da dobije sve neophodne dozvole...

Ipak, problemi nisu nestali preko noći. Donji Srem i Rad će i dalje utakmice visokog rizika umesto u Pećincima i na Banjici igrati na Vračaru (Obilić), dok stadionima OFK Beograda, Spartaka, pa donekle i kragujevačkog Radničkog, treba ozbiljna rekonstrukcija.

O tome će, međutim, brinuti čelnici klubova, a u rukovodstvu mnogih superligaša nalaze se i istaknuti partijski ljudi. U Crvenoj zvezdi je na snazi „koalicija“ SPS – SNS (Aleksandar Antić i Slaviša Kokeza), u Partizanu su socijalisti (Branko Ružić), Jagodina je vezana za Jedinstvenu Srbiju (Palma), Novi Pazar za SDPS (Ljajić), kragujevački Radnički za URS (Dobrica Milovanović), a niški imenjak za SNS (Darko Bulatović). Interesantno je i da su protiv nekih od čelnika vođeni ili se još vode sudski postupci kao što je slučaj sa Terzićem (OFK Beograd), Džajićem (Crvena zvezda, obustavljen postupak), ali i sponzorom kruševačkog Napretka Markom Miškovićem.  
Marković i Milijaš
Jesenja sezona počinje u subotu, trajaće do 7. decembra, a onda nas očekuje dvoipomesečna pauza, sve do 23. februara kada bi, ako ne bude većih padavina i sibirske zime, počeo drugi deo šampionata.

Jedan od glavnih noviteta predstavljaće baraž za opstanak. Dve poslednjeplasirane ekipe će, uobičajeno, morati da se presele u niži rang, ali će ovog puta četrnaestoplasirani tim razigravati za opstanak protiv trećeg iz prvoligaškog društva. 

S izuzetkom timova koji su igrali u kvalifikacijama za evro-kupove, ostali klubovi su imali više nego dovoljno vremena da se dobro pripreme za sve izazove. Od 16 superligaša pripreme kod kuće obavili su Javor, Novi Pazar i Voždovac (nisu ni sanjali da će igrati u eliti), osam ekipa je boravilo na Zlatiboru, šest u Sloveniji, Jagodinci u Bugarskoj, a Čukarički, Rad i Partizan na po dve destinacije. Dakle, manje-više u komšiluku, do zime kada će većina krenuti put Turske ili Kipra. Ako bude para. 

Glavnu reč tokom pauze vodili su treneri. Skoro po pravilu novajlije pošto čak 11 od 16 superligaša novu sezonu dočekuje sa novim stručnjakom na klupi (prošle sezone bilo 16 smena). Jedini koji su „preživeli“ ovu nesvakidašnju giljotinu bili su Rašović (Partizan), Kurćubić (Spartak), Milinković (OFK Beograd), Milojević (Čukarički) i, naravno, neuništivi Ljubiša Stamenković (Sloboda). Popularni „Piskavac“ ili kako ga već zovu „srpski Ferguson“, punih pet godina sa uspehom vodi Užičane. A odlaskom Sa Pinta ostali smo i bez poslednjeg stranca, ne računajući našeg Slovenca Slavišu Stojanovića, rođenog u blizini Vlasotinca.

Internacionalaca nam, međutim, neće manjkati na terenu, jer će klubovi imati osamdesetak fudbalera sa drugim pasošima (neki i dvojno državljanstvo). Većina su igrači sa prostora bivše Jugoslavije, pre svega Crne Gore, dok ćemo pravih „legionara“ imati tridesetak. Broj koji je podložan izmenama do 31. Avgusta, pošto se neki nalaze na izlaznim vratima, poput Oumarua, Tijaga...
AbubakarLetnji prelazni rok doneo je velike promene, posebno kod komšija sa Topčiderskog brda. Lazar Marković je otišao u Benfiku za 10.000.000 evra, mada niko ne zna ni koliko je od te sume pripalo Partizanu, ni koliko je para ostalo (priča se da je taj novac odavno potrošen...), dok je Zvezda „na sitno“ skupila skoro sedam miliončića. Barem na papiru, jer je popriličan deo otišao menadžerima ili drugim klubovima. Pa onda i ne čudi što su zauzvrat dovođeni ili igrači koji su bili slobodni, bez ugovornih obaveza, ili na pozajmice uz mogućnost kasnijeg otkupa. Domaći ili stranci, mladi ili stari, svejedno. Samo da je za džabe! 

Raspad Hajduka doveo je do haosa na tržištu jer su svi brže-bolje požurili da očerupaju Kuljane, pre svih Novopazarci koji su im „oteli“ i trenera Milana Milanovića. A o prelaznom roku najbolje govori podatak da je drugi strelac prošlogodišnjeg šampionata Predrag Ranđelović završio u trećeligašu Kolubari, a da su naši igrači u potrazi za inostranim angažmanom otišli u Gruziju, Rumuniju, Iran, Litvaniju, BiH, Mađarsku, Singapur...

I tako dođosmo do večite dileme: Partizan ili Crvena zvezda? Ono što je do pre deceniju-dve bilo nezamislivo, dogodilo se. Sa šest uzastopnih titula, crno-beli su dostigli komšije s Marakane po broju šampionskih naslova (po 25), od raspada velike Jugoslavije imaju ubedljivu prednost od 14:6, sada čak i šansu da u maju 2014. preteknu crveno-bele, kao što je to u Engleskoj Mančester Junajted uradio s Liverpulom.

Sedma vezana titula potvrdila bi apsolutnu hegemoniju Partizana, prva kruna posle šest sušnih godina vratila bi poverenje u Crvenu zvezdu, ali bi o šampionu, ako je suditi po igrama na evropskoj sceni, mogla da odlučuje i – Vojvodina. Nova uprava, novi trener, novi ambijent uz nekoliko novih igrača, garant su da bi Lale možda mogle ove godine da konačno krenu korak napred.

Prva dva kola igraće se u terminima od 17.30 i 20.00 časova, prvi večiti derbi na programu je 2. novembra na Marakani, a susrete Jelen Superlige će, kao i prethodne sezone, direktno prenositi TV Arenasport. I to po dva-tri meča svakog vikenda. 

TIMOVI

PARTIZAN  Beograd          FK Partizan (32.700)        Vuk Rašović

CRVENA ZVEZDA              Beograd               Marakana (55.000)          Slaviša Stojanović

VOJVODINA       Novi Sad              Karađorđe (15.000)         Marko Nikolić

JAGODINA          Jagodina              Gradski stadion (12.000)               Mladen Dodić

SLOBODA            Užice     Gradski (12.500)               Ljubiša Stamenković

OFK BEOGRAD  Beograd               Omladinski stadion (16.000)        Zoran Milinković

RAD       Beograd               Kralj Petar Prvi (4.000)   Nebojša Milošević

SPARTAK             Subotica               Gradski stadion (13.000)               Petar Kurćubić

JAVOR  Ivanjica FK Javor (5.000)                Bogić Bogićević

DONJI SREM       Pećinci  Suvača (1.500)   Ljubomir Ristovski

RADNIČKI N.      Niš          Čair (10.000)       Dragoljub Bekvalac

RADNIČKI K.       Kragujevac          Čika Dača (20.000)            Radmilo Ivančević

NOVI PAZAR      Novi Pazar           Gradski stadion (15.000)               Milan Milanović

NAPREDAK         Kruševac              Mladost (10.000)              Milan Lešnjak

ČUKARIČKI          Beograd               Čukarički (7.000)               Vladan Milojević

VOŽDOVAC        Beograd               Bojan Majić (5.200)         Nenad Lalatović

PROPOZICIJE

* Liga se sastoji od 16 timova koji igraju 30 kola po dvokružnom bod sistemu.

* Prvak ide u kvalifikacije za Ligu šampiona (od drugog kola).

* Drugi i treći iz Superlige uz pobednika Kupa Srbije idu u kvalifikacije za Ligu Evrope.

* Iz lige direktno ispadaju dve poslednjeplasirane ekipe.

* Ekipa koja zauzme 14. poziciju igraće u baražu protiv trećeg iz Prve lige Srbije.

* U slučaju bodovnog poravnanja dve ili više ekipa odlučuje: bolji skor u međusobnim mečevima, bolja gol-razlika, više datih golova.

 

SVI ŠAMPIONI OD 1993.

1993: PARTIZAN
1994: PARTIZAN
1995: C. ZVEZDA
1996: PARTIZAN
1997: PARTIZAN
1998: OBILIĆ
1999: PARTIZAN
2000: C. ZVEZDA
2001: C. ZVEZDA
2002: PARTIZAN
2003: PARTIZAN
2004: C. ZVEZDA
2005: PARTIZAN
2006: C. ZVEZDA
2007: C. ZVEZDA
2008. PARTIZAN
2009: PARTIZAN
2010: PARTIZAN
2011: PARTIZAN
2012: PARTIZAN
2013: PARTIZAN

TRENERSKA VRTEŠKA

PARTIZAN                  Rašović            Rašović

C. ZVEZDA     Sa Pinto           Stojanović

VOJVODINA  Vignjević         Nikolić

SPARTAK ZV Kurćubić          Kurćubić

OFK BEOGRAD         Milinković       Milinković

RAD    Nikolić Milošević

JAVOR            Dodić   Bogićević

JAGODINA                 Krunić Dodić

SLOBODA      Stamenković    Stamenković

RADNIČKI (K)           Bekvalac          Ivančević

NOVI PAZAR Vučićević        Milanović

DONJI SREM  Bogićević         Ristovski

RADNIČKI (N)           Mrkić               Bekvalac

NAPREDAK    Milovanović    Lešnjak

ČUKARIČKI   Milojević         Milojević

VOŽDOVAC   Janjić   Lalatović

LEGENDA: klub, trener na kraju prošle i na početku nove sezone.

STRANCI U SUPERLIGI

Abraham FRIMPONG (Gana/Napredak)

Obeng REGAN            (Gana/Napredak)

Erik ĐEMBA ĐEMBA (Kamerun/Partizan)

Abiola DAUDA           (Nigerija/C. zvezda)

Omega ROBERTS       (Liberija/C. zvezda)

Migel ARAUHO          (Peru/C. zvezda)

Abubakar OUMARU   (Kamerun/Vojvodina)

Naemeka AĐURU       (Nigerija/Vojvodina)

Mohamed EL MONIR (Libija/Jagodina)

Galvao TIJAGO           (Brazil/Sloboda)

Keisuke OGAVA               (Japan/Sloboda)

Šohei OKUNO    (Japan/Sloboda)

Matijas PORKARI              (Argentina/Radnički K.)

Pjasentin LUKAS               (Brazil/Čukarički)

Sebastijan GERERO         (Čile/Čukarički)

Ibrahim VALIĐO                (Kamerun/Javor)

Ifeani ONJILO    (Nigerija/Javor)

Patrik KAMGAING           (Kamerun/Javor)

Husnidin GAFUROV        (Uzbekistan/Javor)

Ibrahim NDIJAE                 (Senegal/Napredak)

NAPOMENA: na spisku nema igrača iz eks-Ju republika.

TOP 10 TRANSFERA 2013.

1. Lazar MARKOVIĆ         (Partizan – Benfika)        10.000.000

2. Luka MILIVOJEVIĆ       (C. zvezda – Anderleht)                3.000.000

3. Ivan IVANOV (Partizan - Bazel) 2.000.000

4. Uroš SPAJIĆ   (C. zvezda – Tuluz)          1.500.000

5. Ognjen MUDRINSKI   (C. zvezda – G. Firt)         800.000

6. Miloš STOJANOVIĆ     (Jagodina – Vuhan)         750.000

7. Srđan MIJAILOVIĆ       (C. zvezda – Kajseri)       600.000

8. Nikola MAKSIMOVIĆ (C. zvezda – Torino)        500.000

9. Đorđe DESPOTOVIĆ   (Spartak – Lokeren)        360.000

10. Aleksandar PANTIĆ    (C. zvezda – Viljareal)     300.000

NAPOMENA: igrač, stari i novi klub i obeštećenje u evrima

 


tagovi

FK Crvena zvezdaJelen SuperligaFK PartizanSuperligaFK Vojvodina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara