CAPUT MUNDI: Zli Gasperini sreću kvari velikim klubovima

Vreme čitanja: 7min | ned. 07.04.19. | 12:25

Svaki put kada Gasp izlazi na megdan Interu stvara se atmosfera kao da Nerazuri igraju protiv nekog istorijskog rivala

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

“Il cattivo Gasperini”, odnosno “Zli Gasperini”,  tako je trenera Atalante prozvao doajen italijanskog sportskog novinarstva Franko Meli. Neki kažu da je Gasp zaradio tu definiciju zato što je čuvenom peru “srušio” listić na kladionici, a neki tvrde da se radi o lucidnoj definiciji pošto se Gasperini specijalizovao za pobede nad velikim timovima koji zadaju “bolove” armijama navijača Juventusa, Intera, Milana, Rome ili Napolija. Drugim rečima pridev "zao" ima pozitivan predznak koji više znači opasan ili vragolasti Gasperini koji kvari sreću velikim klubovima. 

Izabrane vesti

Oni koji ne smatraju Gasperinija velikim trenerom su do njegovog dolaska u Bergamo isticali da on pripada kategoriji fudbalskih stručnjaka koji samo u jednoj sredini mogu da ostvare dobre rezultate i da su izvan tog ambijenta potpuno izgubljeni. Kratke i sa prizvukom debakla Gasperinijeve epizode na klupama Intera i Palerma, zajedno sa dve veoma pozitivne priče u Đenovi, davali su takvom prosuđivanju snagu i za pravo. 

Srećom po italijanski fudbal i Seriju A, među pomenutima nisu bili Antonio i Luka Parnasi, otac i sin, vlasnici Atalante iz Bergama, koji su u Gasperiniju videli pravog čoveka da valorizuje u prvom timu njihovo ulaganje u rad sa mladim kategorijama u Zigoniji. 

Gasperinijeva Atalanta je rođena u ranu jesen 2016. godine. U momentu kada je Đan Pjero rizikovao ozbiljno da “crno-plave” boje postanu još jednom noćna mora njegove karijere. Na prvih pet utakmica šampionata krčag Atalante je bio gotovo prazan: četiri poraza i jedna pobeda. Poraza od Palerma u Bergamu je napunio čašu strpljenja familije Prekasi do vrha. Gostovanje u Krotoneu, gde je počela Gasprerinijeva trenerska karijera i gde je ostvario svoj prvi veliki uspeh - preveo je tim iz Kalabrije iz Serije C u Seriju B - pretvorilo se u poslednju priliku da Đan Pjero preživi na klupi Boginje. 

 

Večeras ćemo videti isti sastav Intera koji smo gledali u sredu veče protiv Đenove. Jedina nedoumica je vezana za Galjardinija. Bivši igrač Atalante je bio najbolji akter na meču na Marasiju i stavio je na slatke muke Spaletija da li da ga potvrdi ili da vrati u tim odmornog Vesina. Napad će predvoditi Ikardi, dok će iza njega igrati trio Politano, Najngolan, Perišić. Brozović će, kao i obično, dirigovati igrom Nerazura, a Miranda će biti u paru sa Škrinijarom pošto će De Fraj biti spreman tek za sledeći meč u prvenstvu protiv Frozinonea. Na bekovskim pozicijama su sigurni D’Ambrozio i Asamoa. 

Ako je u Krotoneu preživela tek rođena Gasperinijeva kreacija, početkom oktobra je vaskrsla. Italijanski trener se odrekao novca koji mu je garantovao, tad još uvek važeći ugovor sa Đenovom, da bi trenirao Atalantu. Gasperiniju su oči rasle na pomisao talentovanog podmlatka koji je Boginja odgajala u Zigoniji. 

Sa naknadnom pameću mogli bismo reći da je Gasperinijeva “Luna park Atalanta” ugledala svetlost dana 2. oktobra 2016. godine, na meču protiv Napolija Mauricija Sarija koji je sa velikim ambicijama jurišao na skudeto. Tog sunčanog jesenjeg popodneva Gasperini je ostavio bez reči pre meča navijače Atalante, kada je na teren poslao “klince” iz podmlatka. Posle te utakmice bez glasa su ostali tifozi Napolija pošto su dece Boginje samlela Insinjea i drugove. 

Deset utakmica, sa devet pobeda i jednim remijem, nanizala je te Andrićevske “zlatne jeseni” Atalanta. Padali su redom pred junošama Kaldarom, Galjardinijem, Kontijem, Kesijem, Spinacolom, Petanjom, Kurtićem, Frojlerom, osim Napolija i Inter i Roma, spasila se samo Fjorentina.

Tim hrabrim potezom Gasperini je kupio za sva vremana starijeg i mlađeg Prekasija, Antonija i Luku, vlasnike i zagrižene navijače Boginje od pelena. Nije slučajno da tata i sin Prekasi svakoj bebi koja se rodi u provinciji Bergamo pošalju dres Atalante i sve prateće navijačke gadžete.

Od te jeseni Gasp u Bergamu ima otvoren račun i neograničen kredit. U Zigoniji, ako želi može da ostane do penzije. Kako i ne bi, Gasperini je svojim radom i lansiranjem mladih fudbalera “uterao” u kase Atalante preko 150 miliona evra. Svi veliki italijanski klubovi su pazarili u Bergamu. Inter je za 25.000.000 uzeo Galjardinija, Milan je za 50.000.000 kupio Kontija i Kesija, Juventus je pazario za 40.000.000 Kaldaru i Spinacolu, Roma je za 25.000.000 uzela Kristantea. 

Za dve godine Gasperinijev rad i rezultati na terenu nisu samo nadoknadili sav uložen novac Prekasija u Atalantu već su im omogućili da akumuliraju takav profit da odlučno krenu i u rekonstrukciju stadiona “Atleti Azzurri d’Italia”. 

Međutim, nije samo rad sa mladima i njihovo oblikovanje i sazrevanje u Seriji A specijalitet Gasperinija. Kao što je pokazao ranije u svojoj trenerskoj karijeri kada je “oživeo” i  lansirao zaboravljene talente, poput Dijega Milita i Tijaga Mote u Đenovi - koji će biti stubovi legendarnog Murinjovog Intera koji će osvojiti sve što se moglo osvojiti - tako je i u Atalanti Gasperini preporodio večitog talenta Josipa Iličića, nedorečenog Papua Gomeza i problematičnog Duvana Zapatu. 

Od tri, uslovno rečeno, škarta velikih klubova koji nikada nisu imali dovoljno hrabrosti ili uverenja da ih angažuju, stvorio je fantastični trio: mašinu za davanje golova. Papu Gomez je čak stigao do selekcije Argentine, Iličić u svojoj četvrtoj deceniji života ima ponude velikih klubova da pređe sledećeg leta u njihove redove, Duvan Zapata je konačno, u poznim dvadesetim, prešao put od nade do realizovanog golgetera, spremnog za najznačajnije pozornice. Ne zaboravimo i da je Gasp “oživeo” i Kristantea, Kurtića i Petanju koji su se “izgubili” u velikom fudbalu posle omladinskog perioda u kojima su bili dečaci koji obećavaju. 

Gasperini preferira hrabre igrače, uvek spremne za napad, po cenu da prave greške, ali da imaju takav karekter da nema tog udarca posle kog se oni ne bi mogli uspraviti. To objašnjava zašto je uspeo da formira sjajne timove u Đenovi i Bergamu i zašto je doživeo svoje najveće životno i poslovno razočaranje u Interu.

Gasp je imao nesreću da stigne u Apijano Đentile kada je Moratijev Inter počeo da se rastače. Bilo je to vreme bezvlašća. Sam Masimo Morati, pritisnut ekonomskom krizom, umorom ali i “sitošću” posle trostruke krune, nije znao da li da prepusti svom sinu Anđelumariju vođenje kluba, da li da ga proda ili da otvori novi ciklus. 

To je bilo i vreme kada je ambijent Intera bio ispunjen “udvovicama  i udovcima” Žozea Murinja. Poređenje sa Portugalcem nije mogao da izdrži nijedan drugi trener. Tome se dodao i lični neuspeh Masima Moratija koji je želeo da dovede Bijelsu. “El Loco” je  pregovarao nedeljama sa Moratijem i taman kada se činilo da je dogovor nadohvat ruke, Bijelsa je izašao sa pričom da je dao reč Atletik Bilbau i da ne može da je pogazi. 

 

Atalanta dolazi prilično oslabljena na San Siro. Toloi je povređen, a Zapata ne može da igra zbog kartona. Prema najavama iz Zigonije, Gasperini je orijentisan da igra sa Iličićem kao “lažnom devetkom” i sa Pašalićem u ulozi ofanzivnog plejmejkera iza Slovenca i Papua Gomeza. Alternativa je da Barou igra u špicu napada umesto Zapate sa Iličićem i Gomezom nekoliko metara iza. Golini je, izgleda, uspeo da ubedi Gasperinija da je on bolje rešenje kao čuvar mreže od Beriše. U defanzivnom triju za jedno mesto pored Mančinija i Đimsitiija se bore Palomino i Mazijelo. Srednji red će biti standardan Hatebor - De Ron - Frojler - Kastanj. 

Gasperini nije imao vremena ni da nauči gde se šta nalazi u Apijano Đentileu, a već je dobio otkaz. Kobni poraz od Novare je stigao u trećem kolu. Inter nije Atalanta. Prag trpljenja je mnogo niži, pogotovo ako trener nema harizmu i autoritet baziran na veličini imena, prethodnih trijumfa i osvojenih trofeja. Ništa Gasperiniju nije pomoglo što je on stvorio dvojicu fudbalera koji će voditi Inter do njegovog najvećeg uspeha (Milito i Tijago Mota). Nije mu pomogla ni preporuka Žozea Murinja. “Special one” je priznao da je meč Intera sa Đenovom u kojem je Gaseprini tri puta menjao taktiku i formacijsku postavku tima kako bi se suprotstavio Nerazurima bio jedan od najvećih taktičkih izazova u njegovoj karijeri. 

Gasp je svoju karijeru gradio na fanatičnom radu, požrtvovanosti, poverenju i stvaranju ambijenta zajedništva unutar svlačionice. U Interu su tada igrale sve zvezde padalice koje su odbijale da priznaju ono što je svima bilo jasno, a to je da je njihov zenit prošao i da oni kao paraziti žive na staroj slavi, onemogućavajući da se rodi novi Inter. Tadašnji sastav Intera nije bio sposoban da osvoji ništa, ali je bio dovoljno moćan da “pojede” u nekoliko nedelja svakog trenera Intera i svali na njega svu krivicu. Od tada je prošlo osam godina, Inter nije osvojio nijedan trofej, tek se ove sezone vratio u Ligu šampiona i posledice Moratijeve slabosti prema tzv. senatorima “triplete” plaća i dan danas. 

Svaki put kada Gasperini izlazi na megdan Interu stvara se atmosfera kao da Nerazuri igraju protiv nekog istorijskog rivala. Nijedan trener koji je vodio Inter nije ostavio toliko srdžbe i neraščišćenih računa kao Gasp. I sam Gasperini ne uspeva da sakrije svoje gnev i ljutnju zbog načina na koji je bio tretiran u Interu. Sa Đenovom i Atalantom, Gasperini nikada nije izgubio na Marasiju i u Bergamu, ali, isto tako, nije nikada osetio slast pobede nad Nerazurima na San Siru. Štaviše doživljavao je teške, čak ponižavajuće poraze, kao pre dve godine 7-1. 

Ove godine su se zvezde poklopile, kao retko kada. Gasperini sa pobedom nad Interom bi lansirao svoju Atalantu u zonu Lige šampiona, dok bi “omraženi” Inter bio ponovo uvučen u ključajući krčag borbe za dva mesta u Ligi šampiona. 

SERIJA A - 31. KOLO:

Subota

Parma - Torino 0:0

Juventus - Milan 2:1 (0:1)
/Dibala 60pen, Ken 84 - Pjontek 39/

Sampdorija - Roma 0:1 (0:0)
/De Rosi 75/

Nedelja

12.30:  (1,45) Fjorentina  (4,30)  Frozinone (7,75) 
15.00:  (2,30) Udineze  (3,20)  Empoli (3,25) 
15.00:  (2,15) Kaljari  (3,10)  SPAL (3,80) 
18.00:  (2,05) Inter  (3,45)  Atalanta (3,60) 
18.00:  (1,35) Lacio  (5,30) Sasuolo (8,00) 
20.30:  (1,30) Napoli  (5,50)  Đenova (10,00) 

Ponedeljak

20.30:  (1,45) Bolonja (4,20) Kjevo (8,00) 

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama

Piše: Željko Pantelić
Foto: Reuters


tagovi

Caput MundiSerija A

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara