CAPUT MUNDI: Buljuk za Ligu šampiona

Vreme čitanja: 8min | pet. 08.02.19. | 15:23

Pet timova iz Serije se bori za evropsku elitu, a mediji već prognoziraju kolike su čije šanse

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Podvig Bolonje na San Siru protiv Intera otvorio je kako trku za opstanak tako i za treće, a ne samo za četvrto mesto, koja vode u Ligu šampiona u sledećoj sezoni. Posle dužeg vremena u Seriji A ćemo imati veoma zanimljiv i napet poslednji deo sezone budući da će biti vrlo malo klubova koji neće imati šta da kažu u prvenstvu. Ranijih godina se već u februaru profilisala tabela sa grupom timova koji se bore za Evropu i opstanak, sa prilično velikim brojem klubova koji su bili slabi za Evropu, a prejaki za puko čuvanje prvoligaškog statusa.

Izabrane vesti

U ovom momentu se može reći da su mirna samo dva tima: Juventus prilično gazi ka osmoj uzastopnoj tituli prvaka, a Napoli je gotovo jednako daleko od Juvea, kome gleda u leđa, i ostatka timova koji se bore za izlaz u Evropu koje gleda sa pristojne i sigurne daljine. Čak se i fenjeraš Kjevo nije predao. Igrači trenera Di Karla još uvek veruju da mogu da naprave čudo.

Prošle godine, posle 22 kola: prva četiri tima su osvojila 203 boda. U ovoj godini su na kvoti 187 bodova što objašnjava u dobroj meri zašto imamo prilično veliku gužvu u borbi za preostala mesta u evropskim takmičenjima. Pojedini dnevnici su živopisno definisali grupu timova koji se bore za Ligu šampiona kao “buljuk”.

Prosek bodova četvrtoplasiranog Milana i klubova na bod udaljenosti od Rosonera, Rome, Lacija i Atalante iznosi, više-manje, 1,6 po utakmici. To je razlog zašto je trka za dva preostala mesta u Ligi šampiona i tri mesta u Ligi Evrope i dalje otvorena i krajnje neizvesna. Ne treba isključiti apriori ni Sampdoriju, Fjorentinu i Torino  koji imaju ambiciozne predsednike, iskusne trenere i dobro ukomponovane sastave, kadre da naprave iznenađenje

Ipak, pomenuta tri tima, objektivnu mogu da gaje nade samo za Ligu Evrope, dok  će pet timova konkurisati, po svoj prilici, do samog kraja, za dva preostala mesta u Ligi šampiona.  Reč je o Interu, Milanu, Atalanti, Romi i Laciju.

Inter je u privilegovanoj poziciji na tabeli, na trećem mestu sa 40 bodova. Međutim, Nerazuri prolaze kroz najtežu krizu u poređenju sa drugim takmacima i u najlošijoj su formi: bez igre, nula golova, jedan bod u poslednje tri utakmice. Dobra vest za Inter je da se januar završio. Lučano Spaleti je u svojoj trenerskoj karijeri ostvarivao najbolji učinak na klupi u februaru i maju, odnosno imao je najveći broj bodova po utakmici - preko dva. Da bi potvrdio to pravilo Spaleti mora da pronađe formulu za povrtak u formu trojice ključnih igrača za prekid golgeterskog posta: Ikardija, Najngolana i Perišića. Nerazuri su u obavezi i da poprave fizičku formu i ojačaju psihičku ravnotežu: Inter u ovoj sezoni nije nijednom uspeo da preokrene negativan rezultat, što govori dosta o karakteru Spaletijeve ekipe i pojedinaca u njoj. Stubovi i oslonci Intera su Handanović i Škrinjar. Slovenački golman je na polovini od 22 meča u Seriji A sačuvao svoju mrežu. Slovenac i Slovak su najbolje ocenjeni fudbaleri Intera i granitna garancija u poslednjoj liniji. U prognozama Italijanskih medija Interu se uglavnom daje oko 30 odsto šansi za dostizanje cilja i karte za Ligu šampiona, odnosno osvajanje trećeg ili četvrtog mesta.

Ispred San Sira

Milan je i pored dugačkog niza povreda ključnih fudbalera za igru Gatuzovog tima u zoni u Ligi šampiona. Rosoneri se nisu samo pojačali dolascima Pakete i Pjonteka u zimskom prelaznom roku već će u sledećim danima moći da računaju, posle nekoliko meseci, na svog režisera igre Lukasa Bilju i defanzivca Kaldaru, a trebalo bi da se oporavi i Zapata. Najjači adut u Gatuzovom Milanu je postala odbrana. Od aprila do novembra Rosoneri su primali golove na svakoj utakmici Serije A. U poslednja tri meseca Đavoli su konsolidovali odbranu najviše zahvaljujući Donarumi. Điđo se vratio u vrhunsku formu i limitirao na minimum broj grešaka tokom mečava tako da je u poslednja tri meseca šest puta sačuvao svoju mrežu. Ne treba zaboraviti ni izuzetan napredak Romanjolija koji izrasta u velikog komandanta odbrane. Negativna okolnost za Gatuza je pad forme pojedinih fudbalera i neefikasnost. Milan je postigao najmanje golova od vodećih u Seriji A. Neće biti dovoljni golovi Pjonteka za LIgu šampiona. Za taj domet će morati da počnu da tresu mreže krila (Suso, Čalanoglu, Borini, Kastiljeho) ali i vezni igrači, Paketa, Bakajoko, Kesi, Bilja. Italijanski mediji daju Milanu uglavnom 25 odsto šansi da će uspeti da se vrati u Ligu šampiona na kraju ove sezone.

Orao - maskota Lacija

Lacio je sa pobedom nad Empolijem, privremeno, sa utakmicom više, stigao na četvrto mesto na tabeli. Nebeskoplavi su počeli drugi deo sezone u stilu koji su praktikovali u dobrom delu jesenjeg dela šampionata: porazi protiv velikih timova i pobede nad takozvanim srednjim i malim. Paradoksalno, aduti Lacija u završetku prvenstva bi mogli i morali da budu igrači koji nisu bili na visini zadatka u dosadašnjem toku sezone. Tu se misli na Luisa Alberta, Sergeja Milinkovića, Lukaša Lejvu. U međuvremenu je trener Simone Inzagi shvatio da može da igra utakmice sa tzv. četiri zvezde (Milinković, Luis Alberto, Korea i Imobile) . Minus Lacija je velika razlika između tzv. startera i njihovih alternativa na klupi. U tom kontekstu su povrede najveća opasnost za ambicije Lacija. Prethodnog proleća, ključni igrači, uključujući Imobilea i Luisa ALberta, su se povredili u završnici prvenstva što je doprinelo gubitku četvrtog mesta i ulaznice za Ligu šampiona. U ovoj godini su povrede došle ranije, a sinoć je i Milinković bio primoran da izađe pre kraja meča sa Empolijem da ne bi rizikovao ozbiljniju povredu. Mediji na Čizmi, imajući u vidu kompleks koji Lacio ima prema Ligi šampiona, od dolaska Klaudija Lotita pre 15 godina (Nebeskoplavi su samo dva puta uspeli da izbore mesto koje vodi u Ligu šampiona, u sezoni 2007/2008 jednom, dok su pre tri i po godine ispali u plej ofu), daju samo 15 odsto šansi rimskom timu da stigne do najvažnijeg klupskog takmičenja. Ne treba zaboraviti i da je Lacio jedini tim iz Serije A koji se i dalje bori na tri fronta što može da se vrati kao bumerang u trci za Ligu šampiona zbog povreda i kratke klupe.

Rimski Olimpiko

Od svih klubova koji pretenduju na treće i četvrto mesto  samo je za Romu plasman u Ligu šampiona pitanje života i smrti. Bez učešća u LŠ, Roma će morati da proda par svojih najboljih fudbalera bez mogućnosti da reinvestira taj novac za dovođenje adekvatnih alternativa. Rekacija Di Frančeskovih igrača na meču protiv Milana, posle debakla u Kupu Italije protiv Fjorentine, je ohrabrujuća. Savezništvo između sportskog direktora Monćija i trenera Di Frančeska je dodatno ojačano pošto je Španac uspeo da spreči vlasnika i upravu kluba da smene šefa stručnog štaba. Za Romu je fundamentalno važan povratak De Rosija kao i buđenje Edina Džeka koji je postigao samo četiri gola u Seriji A do ovog kola. Sa povratkom De Rosija, Di Frančesko može da se vrati na svoju uobičajenu formaciju 4-3-3. Osim Džeka, puno se očekuje od Zaniola, Pelegrinija, Undera i El Šaravija, dok bi Šik mogao da bude džoker kome se ne nadaš. Slaba tačka Rome je odbrana. Bez Alisona na golu, Roma je primila 13 golova više nego u istom periodu prošle godine. Takođe Manolas, Facio i Kolarov nisu tako pouzdani i u dobroj formi kao prošle sezone. Komparativna prednost Đalorosih u odnosu na druge timove je duža klupa i veći broj adekvatnih alternativa, kako u napadu tako i na sredini terena. Zato za Romu prolazak u sledeće nokaut runde Lige šampiona može da bude stimulativan u trci za treće i četvrto mesto u Seriji A. Ovdašnji najuticajniji novinari i komentatori uglavnom daju 20 odsto šansi Romi  da se nađe među timovi koji će igrati Ligu šampiona.

Stadion Azuri

Atalanta je najprijatnije iznenađenje ovog prvenstva, ne toliko zbog rezultata i bodova koliko zbog igre i činjenice da je najefikasniji tim Serije A. Gasperinijevi momci su ubojitiji čak i od Juventusovog atomskog napada predvođenog Ronaldom. Dobitna karta tima iz Bergama je odlična forma u kojoj se nalaze ključni igrači, počev od napadačkog trozupca Papu Gomez - Iličić - Zapata. Ključni momenat za preokret u Atalantinoj igri bila je ideja Gasperinija da od Papua Gomeza napravi ofanzivnog plejmejkera. Od prve utakmice Papua u toj ulozi protiv Kjeva (pobeda 5:1) Atalanta je počele da rešeta mreže, a Zapata se raspucao kao nikada u svojoj karijeri. Osim napadačkog trija, lavovski deo posla obavljaju De Ron i Frojler na sredini terena. Ahilova peta Atalante je odbrana, među prvih deset timova na tabeli Bergamaski imaju najlošiju odbranu: primili su 30 golova na 22 utakmice. Druga zamka, koja visi kao Damaklov mač nad Gasperinijem, je odsustvo validnih i na nivou startera zamena na klupi u timu Atalante. S obzirom na to da Boginja igra fudbal koji iscedi poslednji atom snage fudbalera, mali broj alternativa za startere, dupli front i ambiciju da se osvoji Kup Italije posle eliminacije Juventusa, njene šanse da se domogne Lige šampiona su maglovitije. Između ostalog i zbog tendencije da protiv malih klubova prokocka veoma važne bodove. I pored toga što mnogi fudbalski znalci u Italiji upozoravaju na Atalantu, kada se dođe do procenata za plasman Boginje u Ligu šampiona, njen procenat šansi ne prelazi 10 odsto.

Dakle, kada se napravi grub prosek procentualnih šansi za plasman u Ligu šampiona klubova Serije A, koji se bore za dva preostala mesta iza leđa Juvea i Napolija,  dobije se sledeća tabela:

KLUB                       PROCENAT ŠANSI
Inter                                      30
Milan                                     25
Roma                                    20
Lacio                                     15
Atalanta                                10

ITALIJA 1 - 23. KOLO

Četvrtak
Lacio - Empoli 1:0 (1:0)
/Kaisedo 42 penal/

Petak
20.30: (5,70) Kjevo (4,00) Roma (1,60)

Subota
18.00: (3,90) Fjorentina (3,50) Napoli (1,95)
20.30: (5,20) Parma (3,70) Inter (1,70)

Nedelja
12.30: (2,25) Bolonja (3,10) Đenova (3,50)
15.00: (1,33) Atalanta (5,00) SPAL (10,0)
15.00: (1,55) Sampdorija (3,90) Frozinone (6,50)
15.00: (1,75) Torino (3,50) Udineze (5,10)
18.00: (6,25) Sasuolo (4,00) Juventus (1,55)
20.30: (1,45) Milan (4,30) Kaljari (7,75)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Željko PANTELIĆ


tagovi

Caput Mundi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara