""
""

Kraj! Poznati parovi plej-ofa: Valensija sebi pucala u nogu i igraće s Barsom! Moćni Nedović, brutalna Baskonija i ludi Čiča Noćioni (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | ned. 14.05.17. | 20:55

Jelovac i Saragosa ostali u Ligi, a srpska kolonija u Betisu - ne! Ludi rasplet u poslednjem kolu ligaškog dela u ACB ligi

Gotovo je - završena je jedna od najluđih završnica ligaškog dela ACB lige u novijoj istoriji prestižnog španskog košarkaškog takmičenja. 

Izabrane vesti

Pošto je ranije danas Gran Kanarija pobedila Bilbao i tako Andori podarila poslednju kartu za plej-of, desio se rasplet koji je promenio ceo izgled konačnog plasmana na tabeli.

Real Madrid je posle gotovo nadrealne drame na gostovanju Andori uspeo da se pobedom oprosti od ovosezonskog ligaškog delanja, Baskonija je razmontirala Fuenlabradu za overavanje druge pozicije i na „prokleto“ treće mesto bacila Valensiju. To znači da će Slepi miševi u četvrtfinalu dočekati Barselonu! Unikaha je pod vođstvom strašnog Nemanje Nedovića uspela u poslednji čas da preuzme četvrtu poziciju i obezbedi prednost domaćeg terena protiv Tenerifa na startu doigravanja. Na kraju, Saragosa Stevana Jelovca ostala je u Ligi i ponovo se provukla kroz iglene ušli, dok će u drugoligaško društvo sa Manresom - srpski Betis. 

Kakav sunovrat Valensije u poslednjem trenutku. Mursija, kojoj trijumf u poslednjem kolu apsolutno ništa nije značio, uspeo je da šokira Slepe miševe i to usred Valensije - 70:67. I ne samo što je uzela bodove, Mursija je Valensiju odvela na poziciju koju su svi izbegavali. A to je treće mesto na tabeli, što znači da će na kraju ukrstiti koplja s Barselonom! 

Za Valensiju je sve otišlo u nepovrat u poslednja dva utakmice. Pošto je Antoan Dio uspeo da donese izjednačenje posle koša uz faul i pogođeno dodatno slobodno bacanje, Valensija je stala. Tačnije, nestala. Mursija je serijom 6:0 za pun minut overila pobedu! Prvo je Nemanja Radović pogodio jedno slobodno bacanje, da bi Bili Baron načeo, a Fakundo Kampaco dalekometnim hicem „sahranio“ sve Valensijine nade. Posle više od minut i po igre u potpunoj konfuziji Bojan Dubljević rešio je dva šuta sa crte, potom i još jednu situaciju s poludistance, da bi kazna stigla u Baronovom liku. Za kraj utakmice i Valensijin kolaps. Mada, na kraju će imati prednost domaćeg terena protiv katalonskog velikana. 

Fakundo Kampaco bio je najefikasniji igrač Mursije sa 17 poena. Radović dodao je 15, a Baron 12 poena. Kod Valensije Dubljević je imao 16 koševa. 

Zato je iz cele, neverovatne situacije, u kojoj se našla Valensija i dva poraza u poslednja tri kola potpuno profitirala Baskonija. Tim iz Vitorije sa zemljom je sravnio Fuenlabradu i slavio rezultatom 103:66 i tako overila drugu poziciju. Da Fuenlabradi preti totalni haos bilo je jasno već posle prvog dela, koji je završen rezultatom 53:29. A nakon što su gosti malo smanjili zaostatak, usledila je furiozna završnica Baskonije i čak 31 koš u poslednjih deset minuta. Uz samo 14 primljenih. 

U domaćim redovima Nikola Laprovitola je skupio 20, Adam Hanga dopisao je 18, Toko Šengelija 17, a  Šejn Larkin 14 poena. Jaka Blažič imao je 10 poena. Kod Fuenlabrade Marko Popović ubacio je 16 poena.

Šta bi Unikaha da nema strašan tandem Kajl Fog - Nemanja Nedović? Ubitačni tandem ekipe iz Andaluzije doneo je veliku sreću Unikahi i skok na četvrtu poziciju u poslednji čas. Ujedno i rasplakali igrače Betisa, koji će narednu sezonu igrati u drugoligaškom društvu - 98:89. 

Doduše, to se donekle i očekivalo posle leta punog neizvesnosti i strašne finansijske krize koja je zahvatila klub. U situaciji pre ovog meča Betisu je bilo potrebno da Saragosa izgubi od Estudijantesa, što se na kraju i desilo. Ali, zeleno-beli nisu pobedili komšije. Što je, takođe, bio preduslov za spas u poslednji čas. 

Mada rezultat možda i ne govori tako, Unikaha je rutinski odradila posao i veći deo utakmice imala lako steknutu, dvocifrenu razliku. 

Fog i Nedović zajedno su na kraju imali 43 poena. Gotovo pola ono što je postigla Unikaha na meču. Prvi je ubacio 22, drugi 21 koš, uz čak devet trojki iz petnaest pokušaja. S tim što je Nedović skupio pet hitaca iz sedam ispaljenih lopti, pa još i skok i tri asistencije. Dejan Musli, koji se još navikava na takmičarski ritam posle duže pauze, odigrao je tek nešto ispod 15 minuta i za to vreme imao pet poena i četiri puta nadskočio je rivale. 

Na kraju je Unikaha imala čak 16 trojki i 50 odsto uspešnosti pri šutu sa distance! Sve to bilo je dovoljno da se rastuži Betis, za koji su srpski internacionalci imali vrlo dobar učinak. Strahinja Milošević odigrao je jednu od najboljih utakmica karijere i upisao 22 poena, šest skokova i dve asistencije, dok je Nikola Radičević skupio 13 koševa, osam završnih dodavanja i pet uhvaćenih lopti. Aleksandar Marelja odigrao je četiri minuta i postigao dva poena. 

Potpuno lud meč odigrali su Andora i Real. Mada su znali unapred da je plasman u doigravanje obezbeđen, igrači Andore očigledno su želeli da se od ligaškog dela oproste velikim skalpom. I zamalo im je to pošlo od ruke. Real je na kraju slavio sa 88:86 i to posle dramatične završnice.

Pošto je Tanasis Adetokunbo, brat daleko poznatije NBA zvezde Janisa, postigao koš za produžetak na 19 sekundi pre kraja završne deonice, Real se na sličan način revanširao protivniku u dodatnih pet minuta.

Igrale su se još 22 sekunde pre poslednjeg zvuka sirene u produžetku kada je Dontaj Drejper pogodio jedno od dva slobodna bacanja, a posle promašaja u drugom šutu Jonas Mačijulis uhvatio je loptu, prosledio istu do Andresa Noćionija, a prekaljeni Argentinac ostao hladan kao špricer i spasao Real. 

Na kraju Noćioni je bio najefikasniji igrač utakmice sa 19 poena, uz još devet skokova. Trej Tompkins i Rudi Fernandez imalisu po 11 poena, a jedan koš amnje, uz još osam uhvaćenih lopti i tri asistencije imao je Luka Dončić. Kod Andore Gjorgi Šermadini ubacio je 18, Oliver Stević 16, a Tanasis Adetokunbo 13 poena.

ACB LIGA - 32. kolo

Nedelja:

Gran Kanarija - Bilbao 86:80
/Oliver 14 - Buva 16/

Baskonija - Fuenlabrada 103:66
/Laprovitola 20 - Popović 16/

Andora - Real Madrid 86:88
/Šermadini 18 - Noćioni 19/

Obradoiro - Barselona 71:76
/Mekonel 18 - Rajs 16/

Tenerife - Manresa 84:51
/Basas 14 - Auda 11/

Unikaha - Betis 98:89
/Fog 22 - Milošević 22/

Valensija - Mursija 67:70
/Dubljević 16 - Kampaco 17/

Saragosa - Estudijantes 85:90
/Bencing 32 - Suton 15/

PAROVI PLEJ-OFA

Real Madrid (1) - Andora (8)
Unikaha (4) - Tenerife (5)


Baskonija (2) - Gran Kanarija (7)
Valensija (3) - Barselona (6)

(Pobednici prve dve serije sastaće se u polufinalu, kao i bolji iz druga dva četvrtfinalna okršaja)

(FOTO: MN Press, Via Twitter / @Liga Endesa)


tagovi

ACB ligaAleksandar MareljaBaskonijaDejan MusliENDESA ligaEvroligaMarko PopovićNemanja NedovićNemanja RadovićReal MadridStevan Jelovac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara