Aleksandra Uzelac, Đovani Gvideti, Slađana Mirković (©MN Press)
Aleksandra Uzelac, Đovani Gvideti, Slađana Mirković (©MN Press)

Ko su igračice koje je odabrao Gvideti za Ligu nacija?

Vreme čitanja: 5min | ned. 12.05.24. | 08:30

Italijan poveo 16 devojaka na prva dva turnira

Ovogodišnja Liga nacija jednako audicija za Olimpijske igre. Mogla bi da se povuče paralela jer će desetak igračica u komercijalnom takmičenju pokušati da se nametnu selektoru Đovaniju Gvidetiju da ih povede u Pariz. Ostale će pokazati da li na njih može ozbiljnije da se računa u budućnosti...

Sedam odbojkašica Srbije će preskočiti Ligu nacija - biće fokusirane samo na Olimpijske igre. To su Maja Ognjenović, Tijana Bošković, Bojana Drča, Mina Popović, Jovana Stevanović, Bianka Buša i Maja Aleksić. Ukoliko se ne desi nešto neplanirano - njihova mesta bi trebalo da budu zagarantovana u avionu za Francusku, ali pitanje je ko će još krenuti u olimpijskoj ekspediciji.

Izabrane vesti

Za ostale preostaje da se pokažu kroz prvo takmičenje u godini. Neke su samim izborom među 16 putnika nagrađene za dobre klupske partije, neke će tražiti pravu formu kako bi zasijale na OI - bez dileme svako će imati motiv za dokazivanje. Svakako da teško može da se očekuje neki sjajan rezultat - jer do završnice Lige nacija naša selekcija je retko dolazila čak i kad je igrala u jačim sastavima. Ukoliko uspeju da se plasiraju među osam najboljih Srpkinje će na Tajlandu igrati završni turnir od 20. do 23. juna.

Prvi vikend je na programu u Riju, drugi u Arlingtonu, treći u Fukuoki. Poznat je sastav koji će se boriti na prva dva turnira, dok će na trećem priliku dobiti još neke mlade igračice... Naknadno će biti poznato koje.

Ove godine sve kreće od Brazila - prvi rival je Dominikanska Republika u noći između srede i četvrtka. Ka Riju ekipa je krenula rano jutros letom preko Pariza.

U nastavku možete pročitati malo detaljnije o 16 izabranih igračica...

DIZAČI

Dizači na koje će moći da računa Gvideti u Riju i Arlingtonu su Slađana Mirković i Marija Miljević. Prva je već godinama pri reprezentaciji - nekad među 14, nekad ne. Poslednju sezonu provela je u PTT iz Ankare, naredne će igrati za italijansku Romu. Rođena je 1995. godine, visoka 185 centimetara i već dugo ima priliku da uči uz Maju Ognjenović i Bojanu Drču. Ovogodišnje takmičenje je još jedna prilika da pokaže da li je spremna da preuzme dirigentsku palicu kada se povuku dve najvažnije karike sa pozicije dizača u reprezentaciji.

Marija Miljević (MN Press)Marija Miljević (MN Press)

Uz Mirkovićevu ovog puta će biti tri godine mlađa koleginica koja do sada nije igrala u inostranstvu. Iza Marije Miljević je odlična sezona u dresu Jedinstva iz Stare Pazove. Široj javnosti ranije nije bila poznata, ni u mlađim reprezentativnim kategorijama nije bila izbor selektora, ali u poslednje dve sezone je pokazala da se vredan rad isplati. Sada neće samo trenirati u majici sa državnim grbom, već će imati priliku i da igra utakmice. Visoka je 178 centimetara, a naredne sezone će igrati za rumunski Lugož.

KOREKTORI

Ana Bjelica (32) je redovni član reprezentacije, kao i standardni kapiten u Ligi nacija. Jedna je od najiskusnijih, sa brojnim medaljama u kolekciji. Prethodne sezone igrala je za poljski Budovlani Lođ, dok će se naredne vratiti u Italiju i obući dres Kunea.

Vanja Bukilić (MN Press)Vanja Bukilić (MN Press)

Uz Bjelicu je jedno novo lice. Reč je o Vanji Bukilić, koja se školovala u Americi, a potom otišla put Koreje. Tamo je bila prošle sezone, tamo će ostati i sledeće - samo će promeniti klub. Gimčeon će zameniti Red Sparksom. Rođena je 1999. godine, visoka je 198 centimetara, a u Srbiji je bila član Crvene zvezde.

SREDNJI BLOKERI

Na put su krenula četiri srednja blokera - Hena Kurtagić, Minja Osmajić, Ana Malešević i Maša Kirov. Hena i Maša su nedavno završile prvu inostranu sezonu u Francuskoj, Minja je uzela triplu krunu sa Jedinstvom u Srbiji, a Ana je igrala dva finala sa TENT-om i bila jedna od svetlih tačaka.

Kurtagićeva (19) je prošle godine osvojila srebro sa reprezentacijom na Evropskom prvenstvu, a onda je otišla u Nant i još jače zasijala. Osvojila je Kup Francuske, igrala finale CEV Čelendž kupa, finale prvenstva... Bila je veoma zapažena i sigurno da u reprezentaciju stiže bolja nego prošle godine.

Ana Malešević u napadu (MN Press)Ana Malešević u napadu (MN Press)

Maša Kirov (18) je prošlog leta direktno iz Prve lige i dresa OK Beograd otišla put Volera Le Kanea. Napredovala je, pokazala da nije slučajno ostvarila takav prvi inostrani transfer i na kraju i produžila vernost klubu... Minja Osmajić (21) i Ana Malešević (22) su bile dominantne u Superligi, a već u mlađim reprezentativnim kategorijama su nagovestile da će njihov put ići ka seniorskom timu Srbije.

PRIMAČI SERVISA

Na poziciji primača nas čeka velika borba - pet devojaka su u konkurenciji... Bianka Buša je jedina dobila odmor, sve ostale će kroz Ligu nacija voditi bitku za preostala mesta. Tu su Sara Lozo (27), Bojana Milenković (27), Katarina Lazović (24), Aleksandra Uzelac (19) i Vanja Ivanović (19).

Lozo, Lazovićeva i Uzelac su bile tu i prošle godine, Milenkovićeva je pauzirala, a Vanja Ivanović je nova nada koja dolazi iz Železničara.

Vanja Ivanović (MN Press)Vanja Ivanović (MN Press)

Lozo iza sebe ima dobru sezonu u Japanu, Katarina Lazović je bila u Kini, pa u Galatasaraju, a Bojana stiže izuzetno raspoložena jer je u Ukrajini sa Prometejem uzela triplu krunu. Uzelac je igrala za Fluminense - bila je jedna od najboljih igračica u Brazilu.

Najveća nepoznanica za širu javnost je Vanja Ivanović, devojka iza koje je ozbiljna povreda kolena. Ona se posle dugačke pauze vratila na teren u dresu Železničara i pokazala da na nju može ozbiljno da se računa. I na treninzima reprezentacije njeni kvaliteti nisu ostali nezapaženi... Njeno ime je zasijalo na prvom spisku - tako joj je na neki način stigla nagrada za ono što je preživljavala u bliskoj prošlosti. Baš kao i Aleksandra Uzelac i Hena Kurtagić - 2004. je godište i predstavlja budućnost reprezentacije.

LIBERA

Na poziciji libera Gvideti ima na raspolaganju sve najjače karike, jer nijedna igračica nije dobila odmor. Tu su kao i prošle godine Aleksandra Jegdić (30) i Teodora Pušić (31), zajedno sa povratnicom Silvijom Popović (38), koja je dugo bila glavna uzdanica, ali je prošlog leta uzela pauzu.

Sve tri su dobro poznate svim ljubiteljima odbojke, ali svakako treba pomenuti kakve su sezone imale... Pušićeva je bila član moćnog Vero Volej Milana, ekipe koja je igrala finale Lige šampiona, polufinale Serije A, finale Kupa Italije... Nije imala veliku minutažu, ali je tokom cele sezone imala priliku kvalitetno da trenira i radi sa vrhunskim saigračicama. U reprezentaciju stiže gotovo bez pauze, pošto je finale LŠ bilo na programu prethodnog vikenda.

Katarina Lazović i Silvija Popović (MN Press)Katarina Lazović i Silvija Popović (MN Press)

Aleksandra Jegdić je nastavila misiju u Nemačkoj, samo što je promenila klub. Poslednju sezonu provela je u Drezdenu, sa kojim je zaustavljena u polufinalu plej-ofa. Popovićeva je igrala kao i u prethodne dve godine u rumunskom Lugožu - klubu koji je zauzeo peto mesto u Rumuniji. Njih dve su imale dovoljno vremena za predah, tako da su sveže dočekale pripreme.

Svakako da će biti sve tri na ozbiljnom ispitu, jer će im u glavi biti borba za mesto u olimpijskom timu. Među 12 igračica za Pariz (plus jedna izmena iz medicinskih razloga) verovatno će biti samo jedan libero, što bitku do sredine jula čini još zanimljivijom.



tagovi

Đovani Gvidetiženska odbojkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara