Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Ne budi Hasman, već dromedarska deva: Profiter geopolitičkih previranja napada najveći klub 20. veka

Vreme čitanja: 4min | ned. 12.05.24. | 10:18

Pod velom višedecenijske bolne tačke severozapada Afrike biće odigrana prva utakmica finala Kupa Konfederacija

Pored drevnog utvrđenja, zvanog Kashbah, na severu Maroka, živela je jednogrba kamila iz reda dromedara po imenu Ela. Ona i njen pastir Tarik bili su nerazdvojni. Tarik ju je učio komandama i dobro se brinuo o njoj. Kada je najavljena trka dromedara, Elu je zaposeo duh Hasman (od reči "has" - onaj koji svađa druge), pa se neobuzdana deva oglušlla o komande, stropoštala i izgubila šanse za pobedu u trci. Uz savete džina, Ela je shvatila kako da ubuduće prenebregne sve Hasmanove provokacije, zadrži snagu volje i naposletku bude oličenje razuma.

Cene posebno u Maroku pripovetku "Ela, donekle istinita priča o Dromedaru", a dešavanja opisana u njoj mogu se preneti i na fudbalski teren. Dovoljno je osvrnuti se na finiš ovosezonskog afričkog Kupa konfederacije (pandan Ligi Evrope i Kopa Sudamerikani) i videti kako se politički činioci pretvaraju u Hasmana, unose zabune i nemir među ljude, narušavaju svu lepotu sporta.

Izabrane vesti

Fudbaleri Nahdada iz Berkana dočekaće egipatski Zamalek (21.00) u prvoj utakmici finala drugog po prestižu klupskog takmičenja na kontinentu, a najinteresantniji detalj povezan sa zavšnim okršajima za trofej, jeste put marokanskog prvoligaša do ključnog dvomeča za osvajanje pehara.

Veliki potres u afričkom klupskom fudbalu izbio je krajem aprila, kada su igrači Berkana doputovali u Alžir na prvu polufinalnu utakmicu protiv USM Alžira, ali ih je po sletanju na aerodrom policija držala u pritvoru oko šest sati, a sve zbog sporne opreme. Na dresovima Berkana nalazi se između ostalog i mapa Maroka, sa Zapadnom Saharom kao njegovim sastavnim delom. Za alžirske vlaste, koje srčano podržavaju nezavisnost Zapadne Sahare, bilo je neprihvatljivo da dozvole nastup Berkanu u takvim dresovima.


21.00: (2,10) Berkan (3,05) Zamalek (3,60)


Odnosi između dve zemlje decenijama su zategnuti zbog podrške Alžira prošpanskom frontu Polisario, koji zahteva nezavisnost Zapadne Sahare. Maroko je s druge strane smatra sastavnim delom svoje teritorije i predlaže da se Zapadnoj Sahari dodeli autonomija, ali pod uslovom da zadrži svoj suverenitet.

Žalio se USM Alžir Afričkoj fudbalskoj konfederaciji okrivljujući Berkan za mešanje politike u sport, ali je odluka da se ne suprotstavi rivalu iz Maroka na terenu delovala kontraproduktivno. CAF je presudio u korist marokanskog tima i dodelio mu dve pobede službenim rezultatima (3:0), a USM se u međuvremenu žalio na odluku i tražio odlaganje finala. Ništa od tih želja neće biti ispunjeno, pošto će večeras od 21.00 na Munisipal stadionu u Berkaneu biti odigran susret prvi susret Marokanaca i Zamaleka.

Velikan iz Gize je početkom dvehiljaditih dobio priznanje CAF-a za najveći afrički klub 20. veka. Posmatrano u sadašnjem trenutku podatak deluje pomalo začuđujuće kada se zna da Al Ahli ima 11, a Zamalek "samo" pet titula šampiona kontinenta. Sve je bilo drugačije do pre dvadesetak godina, jer se do početka tekućeg milenijuma kairski klub ovenčao sa dve, a Zamalek sa čak četiri titule prvaka Afrike.

Beli zamak od 2002. godine čeka na najvredniji pehar, a u međuvremenu je samo jednom osvojio Kup konfederacija. Koliko Zamalek ne korača tragovima stare slave poslednjih godina, dovoljno govori činjenica da je čak i Berkan u ovom takmičenju trofejniji. U Berkan su stigla dva pehara Kupa Konfederacija (2020. i 2022.), a bolna tačka kluba osnovanog 1938. godine je nedostatak titule državnog prvaka. Nešto čemu klub godinama stremi, ali nikako ne dostiže.

Dodatnu interesantnost ovogodišnjem finalu daje i podatak da je par Berkan - Zamalek prvi koji će se dva puta susresti u borbi za trofej. Pre pet godina oba tima su trijumfovala s minimalnih 1:0 na domaćem terenu, ali je Zamalek podigao pehar posle boljeg izvođenja jedanaesteraca u revanšu.

S kadrovske strane sagledavano, klub iz grada sa severoistoka Maroka dočekuje meč uz mnogo više problema, ne toliko kvantitativnih koliko kvalitativnih. Najkreativniji igrač tima Omar Aržun dobio je crveni karton u revanšu četvrtfinala protiv Abu Salima, a kako su Narandžasti polufinale prošli bez borbe, Aržun će meč suspenzije odraditi u prvoj utakmici finala. Jedan od najinteresantnijih igrača za gledanje kod domaćih biće senegalski napadač Pol Basene, najbolji strelac takmičenja sa četiri gola.

Najveći hendikep u Zamalekovom timu predstavlja odsustvo Mahmuda Šikabale - kapitena ekipe. On će biti van terena zbog povrede u narednih mesec i po, a pod znakom pitanja su roviti Mostafa Šalabi i Mostafa El Zenari. Pored toga, Zamalekove nedavne akvizicije tokom zimskog prelaznog roka, uključujući Nasera ​​Mahera, Abdalaha El-Saida i Seifa Faruka Gafara, ne ispunjavaju uslove za Kup Konfederacije zbog njihovog prethodnog učešća na drugim CAF takmičenjima sa svojim bivšim klubovima. Ipak, postoje pozitivne vesti za goste, pošto su se Jusef Ibrahim, defanzivac Mohamed Ašraf i golman Mohamed Sobi potpuno oporavili i spremni su za povratak u tim.

KUP KONFEDERACIJE – FINALE (PRVI MEČ)

Nedelja

21.00: (2,10) Berkan (3,05) Zamalek (3,60)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

BerkaneZamalekAfrika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara