© ABA liga
© ABA liga

Partizan mora da pronađe svog Nikolu Jokića, u suprotnom - metla je spremna

Vreme čitanja: 4min | čet. 16.05.24. | 10:15

Veliko je pitanje da li takvog igrača u ovom momentu ima u crno-belom dresu

Kada je Minesota u NBA plej-of zagrizla u odbrani i povela protiv Denvera 2:0, mnogi su konstatovali da aktuelni NBA šampion može polako da pakuje kofere jer mladi Timbervlufsi spremaju metlu. Međutim, aktuelni NBA šampion ima nešto što niko nema - Nikolu Jokića koji je na naredna tri meča održao čas košarke i preokrenuo čitavu seriju. Sada u plej-ofu ABA lige, aktuelni šampion Partizan, nalazi se u identičnoj situaciji, na konopcima je. Gubi 0-2 i zreo je da bude pometlan u finalu od najljućeg rivala Crvene zvezde... osim ako se ne pojavi neki Nikola Jokić u crno-belom.

Naravno niko u Partizanu nema ni blizu taj kvalitet, nema ga niko u Evropi, ni na svetu. Jokić je jedinstven. Ali, neko u Humskoj mora da ogrne plašt heroja, preuzme odgovornost i sam povuče ostatak tima do pobede. Da dominira od prvog do poslednjeg minuta, da primer saigračima i pokaže da ništa nije gotovo.

Izabrane vesti

Da li takvog igrača ima u tim Željka Obradovića?

Posle izdanja u drugom meču finalne serije protiv Crvene zvezde u Pioniru, teško je reći bilo šta pozitivno o nekom u crno-belom dresu. Od prvog do poslednjeg su odigrali ispod nivoa, osim eventualno Džejlina Smita koji je ostao hladnokrvan i pogađao svoje šuteve, ali to nije bilo ni blizu dovoljno da se obezbedi pobeda. Možemo još da konstatujemo da su se borili Bruno Kaboklo, Alen Smailagić i Zek Ledej koji je u ogromnom padu forme, ali pričati o borbi pri rezultatu 0:2 nema potrebe.

“Biće kao u Evroligi za nas. Biće napeto, znam da će nam navijači dati jaku podršku, spremni smo da odemo kući i da im isprašimo zadnjice pred našim pristalicama. Idemo kući, da pobedimo obe utakmice. To je jedino što možemo. Za početak, da dobijemo treći susret", pravog stava je Džejlin Smit.

Kao što smo istakli, potrebno je da neko uradi ono što je Nikola Jokić uradio sa Denverom. Da uzme loptu i razbuca protivnika na paramparčad i da tako vrati veru saigračima. Ne mora to da bude sa 40 poena, 13 asistencija i sedam skokova, ali mora da bude nešto konkretno i opipljivo.

Zek Ledej (© ABA liga)Zek Ledej (© ABA liga)

Oči su zato pre svega uprte u Kevina Pantera, Džejmsa Nanelija i Aleksu Avramovića. Oni su glavni kandidati da tako nešto pokušaju da urade u nedelju uveče.

Džejms Naneli je žestoko krenuo seriju. Ubacio 27 poena, pokazao da je spreman za okršaje protiv Zvezde, a onda u potpunosti potonuo u drugom meču. Ostao bez koša iz igre uz svih šest promašenih šuteva za tri poena. Jedina dva poena koja je postigao stigla su sa linije za slobodna bacanja.

Aleka Avramović je igrao na mahove. U prvom duelu je znao da naniže 10 poena pa posle toga nestane, dok je sinoć veći deo meča proveo na klupi. Tek je ga je u finišu meča na parket vratio Željko Obradović, ali je tada Zvezda već uspela da prelomi meč u svoju korist.

"Znamo da će biti preko 20.000 ljudi na tribinama, sada nam je preko potrebna njihova podrška. Daj Bože zdravlja, pokušaćemo da pobedimo. Deo sam tima, zadovoljan sam sa svime što imam. Bože daj, da mi pobedimo sledeću utakmicu i da igram“, rekao je Aleksa Avramović.

Aleksa Avramović i Željko Obradović (© ABA liga)Aleksa Avramović i Željko Obradović (© ABA liga)

Što se Kevina Pantera tiče - to je za posebnu analizu. Na ove dve utakmice ubacio je ukupno 20 poena. U prvoj 13, a sinoć svega sedam. NIkako nije u stanju da pronađe ubojiti šut. Na dva meča je pogodio dve trojke iz sedam pokušaja, za dva šutira samo četiri od 10, često nije u stanju da se izbori sa protivničkim igračima iako je krenuo furiozno na prvom meču i onda u potpunosti nestao.

Sve ono što ga je krasilo prošle sezone je nestalo. Realno je očekivati da je on taj koji u nedelju prvi mora da reaguje i povuče tim na svojim leđima. Pre svega napadačkim arsenalom. Željko Obradović mu je i ukazao to poverenje koje je prošle sezone oprvdao, ali ove je evidentno u slabijoj formi, a posebno kada je preko puta sebe imao Zvezdu. Zaustavljen je u finalu Kupa u Nišu, zaustavljen je i na prve dve utakmice ABA finala u Pioniru. U Areni mora da bude drugačiji.

Panter, Geidraitis, Naneli i Ledej (© ABA liga)Panter, Geidraitis, Naneli i Ledej (© ABA liga)

Ima tu još igrača koji zaslužuju kritiku, pre svih Pi Džej Doužer koji i dalje ne uspeva da u kontinuitetu drži konce igre, dok se Frenk Kaminski u potpunosti ugasio na ova dva meča što pokazuju i brojke. Po četiri poena na dva meča... Premalo za nekoga ko je stigao sa epitetom najvećeg pojačanja prošlog leta. To je možda dovoljno za nekoga ko povremeno uđe sa klupe tek da odmori prvu i drugu opciju u reketu. Ovakve brojke bez ikakvih problema može da prebaci i Balša Koprivica.

"Uvek verujem igračima, nema razloga da im ne verujem. Nekada se odigra slabija utakmica, nekada bolja. To je tako. Ostaćemo zajedno. I probati da odigramo bolje. Neću da pričam o petoj utakmici. Pričamo samo o trećoj utakmici, moramo da ubacimo otvorene šuteve", rekao je Željko Obradović posle druge utakmice.

Partizan ima četiri dana da pronađe svog Nikolu Jokića, da pred svojim navijačima pokaže da još ništa nije gotovo. Na igračima je da pokažu dozu ponosa i samopouzdanja u nedelju uveče kada se bude igrao (20,30) treći meč finalne serije ABA lige.

Više popravnog za Partizan nema. Poraz znači i metla.



tagovi

KK PartizanABA ligaNikola JokićKevin PanterDžejms NaneliZek LedejAleksa Avramović

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara