Dejan Davidovac (©ABA liga)
Dejan Davidovac (©ABA liga)

DeDin déjà vu

Vreme čitanja: 3min | uto. 14.05.24. | 13:33

Dejan Davidovac na identičan način doneo trijumfe nad najvećim rivalom i u majstorici ABA lige 2022. i polufinalu Kupa 2021.

Dejan Davidovac kao da cele sezone samo čeka mečeve sa Partizanom. Pogotovo ove koje donose titulu. Do tada je u dubokom zimskom snu, gotovo neprimetan, ali se odjednom naprasno budi i predstavlja odlučujući faktor u duelima koji "život" znače.

Takav je popularni DeDa bio i u ponedeljak uveče pošto je u prvoj utakmici finalne serije ABA lige poenima i potezima razrešio dramatičnu završnicu okršaja sa crno-belima (85:82). Sa ukupno 12 postignutih poena je ostvario drugu najbolju košgetersku partiju u regionalnom takmičenju ove sezone (više je imao samo na gostovanju Mornaru i to 13), ali je najpre osvojenom loptom na presudnom podbacivanju posle "mrtve lopte" pa onda i sa precizna četiri slobodna bacanja, zaslužio da još jednom bude opevan u stihovima istorijskih okršaja večitih derbija.

Izabrane vesti

Ako Zvezda na kraju ove "krvničke" borbe začuje šampionske trube, a neke stvari upućuju da bi tako moglo da bude, nema sumnje da će momak iz Zrenjanina za sebe zavredeti posebno poglavlje u crveno-belom almanahu. Tamo gde su već neko vreme asovi poput Ducija Simonovića, Vladimira Cvetkovića, Dragana Kapičića, Nebojše Ilića, Saše Obradovića, Aleksandra Trifunovića, Igora Rakočevića pa i Čarlsa Dženkinsa koji su svi do jednog posebno upečatljivi i inspirativni bili u svetkovini srpskog sporta.

Ona je za Davidovca isto tako crveno slovo. Utakmica koju oseća drugačije, u kojoj zna kako da se postavi i pre svega da zadrži smirenost. Tako je bilo i ostalo.

Imao je krilni igrač odlučujuću ulogu i u pretprošloj finalnoj seriji ABA lige koja se odigrala pre dve sezone i u kojoj je Zvezda slavila sa 3:2. Tada je crno-belima ubacio čak 19 poena u trećem meču koji je njegov tim ipak izgubio (70:67), da bi sa 15 poena i šest skokova u majstorici bio iks faktor za trijumf rezultatom 80:77. Ono što je posebno zanimljivo je da je i tada, kao i sinoć, odlučujuće poene, vredne šeste regionalne krune postigao sa linije za slobodna bacanja. Na 12 sekundi pre kraja, pri rezultatu 78:76 za tada sastav Dejana Radonjića, Davidovac je uspeo da pogodi oba penala i tako meč završi sa maksimalnih 6/6 sa crte.

Da stvar poprimi još neverovatnije obrise, Davidovac se u identičnoj situaciji našao i godinu dana ranije - na Kupu Radivoja Koraća koji se u pandemijskim uslovima odigrao u Novom Sadu. Tada je večiti derbi viđen u polufinalu koje je opet sa linije penala rešio Zvezdin univerzalac. Na 20 sekundi pre kraja je Partizan imao pola koša razlike (78:77), a u poslednjem napadu je Ognjen Jaramaz nesmotreno natrčao na Davidovca poslavši ga tako na penale na osam sekundi pre kraja. I ponovo je njegova ruka bila mirna kao u hirurga. Pritisak za njega nije postojao. Kao kap su ušla oba bacanja, potom su se crno-beli spetljali za preostalo vreme i crveno-beli su otišli u finale.


U borbi za pehar su bez većih problema savladali Megu sa 73:60, a Davidovac je taj meč okončao sa 14 datih poena i šest podeljenih asistencija. Iako na kraju nije poneo MVP priznanje (ono otišlo u ruke Marka Jagodića-Kuridže), to mu nije oduzelo zvanje čoveka odluke.

Neće Davidovac verovatno biti proglašen ni za najkorisnijeg igrača ovogodišnje finalne serije ako Zvezda na kraju osvoji titulu, ali će svakako u srcima navijača odneti trofej za najvoljenijeg igrača.

Kako i ne bi kada je toliko puta donosio ona najslađe pobede, nad najvećim rivalom.

FINALE JADRANSKE LIGE

Ponedeljak:

Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet 85:82 (1-0 u seriji)

Sreda:

19.30: Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet

Nedelja:

21.00: Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda

Utorak, 21. maj*

Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda

Subota, 25. maj**

Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet

* - Ako bude potrebe;

** - Ako bude potrebe, postoji šansa da se promeni termin.


tagovi

KK Crvena zvezdaDejan DavidovacABA liga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara