Bez pravog Taunsa Minesota nema šta da traži u Denveru

Vreme čitanja: 5min | uto. 14.05.24. | 19:40

Jokić i saigrači traže potpuni preokret protiv Timbervulvsa (04.30)

Još nemamo niti jednog konferencijskog finalistu, a nećemo ga imati ni nakon predstojeće noći. Na rasporedu su dve utakmice u serijama u kojima je rezultat 2:2. Njujork i Denver imaju prednost domaćeg terena, a Indijana i Minesota ih napadaju.

NJUJORK NIKS - INDIJANA PEJSERS (02:00)

Izabrane vesti

Nakon šta su prve tri utakmice bile prilično izjednačene, u četvrtoj su košarkaši Indijane projurili pored protivnika iz Njujorka. Kažemo projurili, jer je ono što smo videli u prvoj četvrtini bilo doslovno jurišanje na obruč Niksa bez ikakve šanse da se nešto promeni. Pejsersi su igrali svoju igru - čvrsto u odbrani uz kontrolu skoka, a kada je tako onda znate šta sledi: brza tranzicija i isto takav završetak napada. Indijana je čitavim tokom sezone igrala najbržu košarku na svetu, nastavila je tako i u plejofu, a iako se ritam ipak smanjio, i dalje to izgleda pomalo neverovatno kada uspostave svoju igru. Ne samo da brzo trče, nego i lopta brzo kruži od čoveka do čoveka, uvek se nađe slobodan čovek, a kada je Tajris Halibarton u dobrom izdanju, onda to izgleda pomalo nezaustavljivo.

O Halibartonu smo puno pisali u najavama prošlih mečeva, jer je u prvom meču ove serije odigrao jako loše, te ga je Džejlen Branson potpuno nadigrao, ali najbolji igrač Indijane se nakon toga probudio. U poslednja tri meča je na proseku od 29,7 poena, 7 asistencija i 5,3 skoka, uz samo 1,3 izgubljene lopte. Kada on tako diriguje napadom, lakše je svim Pejsersima, a kada im uz to ulaze praktično svi šutevi koje upute, kao šta je to bilo u prvoj četvrtini prošlog meča, onda je jasno da je utakmica rešena na samom početku.

Indijana je tako izjednačila seriju na 2-2, ali sada se opet igra u Medison Skver Gardenu koji je u prethodnim mečevima bio pravo grotlo. Može li publika da noćas povede svoje košarkaše do pobede? Možda i može da donese neku dodatnu energiju, ali ne može da izleči povređene igrače.

Njujork ni večeras neće imati Anunobija, na Mičela Robinsona i Bojana Bogdanovića smo već zaboravili, a kamoli još na Džuliusa Rendla. Dakle, Niksima fale tri igrača iz startne petorke plus jako važan igrač s klupe, a i dalje se drže u plejofu. Kako? Neverovatnom borbenošću koja je zaštitni znak trenera Toma Tibodoa koji je poznat da od svih svojih igrača uvek izvlači maksimum. Samo je pitanje ima li više šta da izvuče.

Branson ima lakšu povredu, Džoš Hart je iscrpljen pa mu je dobro došla prošla utakmica kada je igrao samo 24 minuta, a tu je negde i Donte Divinćenco. Uz to je rotacija zbog svih tih povreda dosta tanka pa je dobro za Tibodoa da je u prošlom meču Alek Burks pokazao da može da sudeluje u igri na ovom nivou. On će da malo popravi rotaciju, ali na kraju od svega Njujork mora da napravi samo jedno - utakmicu treba da uvuče u blato, da je uspori, da uvuče nervozu u protivničke redove, da čvrsto ulaze u protivnike, da naprave i poneki grublji faul. Nikakve druge taktike ovde više nema - Njujork je ostao bez goriva i sada mora da igra na mišiće. S obzirom na Tibodoa, znamo da i takvi mogu do pobede. Zato ovo nikako nije gotovo.

DENVER NAGETS - MINESOTA TIMBERVULVS (04:30)

Entoni Edvards sve radi s osmehom. I kad se svađa s Džamalom Marijem on se smeje, i kad to prepričava novinarima on se smeje, a smeje se i kada priča koliko je Nikola Jokić dobar košarkaš.

"On je najbolji na svetu, sve može da napravi i ne smeš nikako da se opustiš", hvalio je Edvards Jokića nakon četvrtog meča ove serije u kojem je Denver još jednom deklasirao Minesotu i vratio prednost domaćeg terena u svoje ruke. Minesota je imala veliku priliku da se vrati u Denver s tri pobede na svom računu, ali nije uspela u tome. Sada mora ponovo da prave čudo.

No, neće da im bude lako. Nagetsi su pokazali šta su šampioni i maksimalizovali gotovo sva svoja oružja. Jokić i Džamal Mari su kroz celi meč demonstrirali da je njihova akcija "dva na dva" najbolja u celoj ligi, a sve je koristio Eron Gordon koji je bio gotovo savršen - postigao je 27 poena uz šut 11/12. Uz to je odradio odličan posao u odbrani na Edvardsu koji mu je trener Majkl Meloun redovno dodelio i tako rizikovao da se razigra Karl Entoni Tauns. Dobio je Meloun i pomoć s klupe - Džastin Holidej sada redovno postiže dovoljno poena, a dobro je igrao i Kristijan Braun. Zanimljivu je partiju odigrao i Majkl Porter koji je imao samo četiri poena, ali je imao i samo četiri šuta dok je u odbrani igrao rolu pomoći Jokiću u zaštitii obruča kada bi Gordon otišao na Edvardsa.

Sve to je bilo previše za Minesotu koja nije dobila dobru partiju Taunsa. Koliko god je Edvards najbolji igrač tog tima, od početka serije pišemo kako Vukovi zavise od Taunsa, jer je on taj igrač koji može da donese razliku, posebno ako Denver šalje Gordona da brani Edvardsa. Tauns mora da bude agresivan, ne sme da ima šut 5/18 ako želi da prođe u finale Zapada.

Osim što Tauns ne sme da bude pasivan kao u prošlom meču, Minesota ne sme sebi da dozvoli da im u važnim napadima na kraju meča lopta bude u rukama Rudija Gobera koji nije čovek koji treba da vas dobije napadom. Ne smeju Vukovi ni da dozvole da Denver u minutima dok se Jokić odmara bude u prednosti jer su to trenuci kada imaju prednost na svojoj strani. Morao bi trener Kris Finč da menja neke rotacije pa da u tim momentima pokuša da dođe do neke prednosti ako želi da večeras pobedi.

Minesota može da pobedi, pokazala je to u prva dva meča, ali nekako mislimo da je ova serija prelomljena. Denver je odigrao šampionski u poslednje dve utakmice, sada ima sve na svojoj strani, a tu je i publika. Ako budu uspeo da ponove ulazak u meč kao u zadnja dva kada je odmah pokazao mišiće, onda Minesota neće imati nikakve šanse.

PIŠE: EMIR FULURIJA


tagovi

Denver NagetsMinesota TimbervulvsNikola JokićNBA plej-ofKarl Entoni Tauns

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara