Gol za slavlje Fenerbahčea (©Reuters)
Gol za slavlje Fenerbahčea (©Reuters)

Turci to vole vruće: Fener iz inata za Galatinu sramotu sa igračem više (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 19.05.24. | 20:19

Uz provokacije i suđenje za javnu raspravu… Galatasaraj će svejedno verovatno do titule

Deseta sezona se završava otkako Fenerbahče nije uzeo šampionsku krunu, deset nikad tužnijih godina u istoriji dužoj od jednog veka. I inat koji je Kanarince uzdigao iz nokdauna i doveo ih do trijumfa u ljutom gradskom derbiju na gostovanju kod Galatasaraja. Pobede koja verovatno neće promeniti ishod šampionske trke, ali i pobede koja će silno boleti sve Galatine pristalice. Jer Fener ih je dobio u vatrenoj atmosferi RAMS parka, Fener ih je dobio sa igračem manje!

Na kraju 1:0 za goste, bez obzira na to što su Dušan Tadić i saigrači još od 21. minuta bili brojčano inferiorni, pošto je tada isključen Aleksander Điku.

Izabrane vesti

Bio mu je to drugi žuti karton, mada i te kako kontroverzan, jer snimak je pokazao da Điku nije nagazio Lukasa Toreiru. Jeste to bio faul, jeste kasnio defanzivac Fenera, ali baš za isključenje u ranoj fazi meča? Utisak je prestrogo.

No, nije to nešto na šta u Fenerbahčeu nisu navikli. Naprotiv, tri poslednja ligaška gostovanja kod Galate završavali su sa igračem manje. Ovo su maltene sve vreme igrali sa igračem manje. Ali opet se nisu dali.

Imaju Turci tu neku čudnu osobinu da vole kad sve gori od njih. Kad deluje da je situacija bezizlazna Nešto nalik srpskom inatu. Još i pre početka meča je Mert Hakan Jandaš ljubio grb ispred Galatinih navijača, pa ga je Karem Akturkoglu upozoravao da se to ne radi što je izazvalo veliko komešanje i pre samog početka.

Gorelo je tada na tribinana. Obojili su domaći ceo stadionu u žuto-crvene boje. Ali kako smo rekli – Turci vole kad se čini da je sve protiv njih.

Fenerovi navijači su bakljama gađali protivničke pristalice, Hakan Jandaš je sa provokacijama nastavio i kada je izlazio iz igre u 65. minutu i opet pokazivao grb Kanarinaca. Udarali su i gosti, laktovima, nogama, prštalo je na sve strane.

Ali dok su gosti živeli od inata, Galata kao da je sve vreme gledala samo kako da ne izgubi. Ušuškana sa šest razlike dva kola pre kraja, samo su želeli da ne izgube. I u tom grču odigrali užasnu utakmicu što im se vratilo u zbrci posle kornera i užasnoj reakciji Derika Kona na drugoj stativi. Užasno je reagovao na centaršut, suštinski poslužio kao na tacni Čaglara Sojundžua, koji je samo ćušnuo loptu u mrežu.


Šok za Galatu, euforija za Fener. Na stranu to što im verovatno neće doneti prvu titulu još od sezone 2013/2014. Ne zato što Fenerbahče nije u stanju da savlada Istanbulspor, već zato što bi i Galata morala da izgubi na gostovanju kod Konje. Ali posle ovako sramotnog derbija neće moći da utišaju ionako glasne prozivke komšija da su prvaci samo zato što ih guraju Savez i sudije.

TURSKA 1 - 37. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Petak

Istanbul - Sivas 1:3 (0:2)

/Temel 81 - Harisis 17, Turgunbojev 43, Koita 54/

Antalija - Adana Demir 2:1 (1:0)

/Mendoza 30ag, Jilmaz 74 - Ajmbetov 65/

Subota

Ankaragudžu – Pendik 0:0

Bašakšehir – Trabzon 0:1 (0:1)

/Onuaču 45+2/

Bešiktaš – Hataj 2:2 (0:1)

/Fernandez 50, Abubakar 90+7 pen – Matondo 26, Dele Baširu 56/

Gazijantep – Karagumruk 3:1 (0:0)

/Ersoj 46, Jevtović 89, Monteiro 90+9 – Markao 66/

Kajseri - Konja 2:2 (1:1)

/Mane 32, 77 – Dikmen 36, Enzonzi 74/

Rize – Kasimpaša 0:0

Samsun – Alanja 1:1 (0:1)

/Marijus 60 – Ajdin 14/

Nedelja

Galatasaraj – Fenerbahče 0:1 (0:0)

/Sojundžu 71/



tagovi

Čaglar SojundžuFenerbahčeGalatasaraj

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara