Imanol Alguasil (©Reuters)
Imanol Alguasil (©Reuters)

Svakom manjem klubu treba jedan Imanol

Vreme čitanja: 4min | čet. 16.05.24. | 11:20

Dugogodišnji fudbaler Real Sosijedada je već postao legenda tog kluba i kao trener, a ovog četvrtka (22.00) ima priliku da donese timu iz San Sebastijana peto uzastopno učešće u Evropi ukoliko pred svojim navijačima savlada Valensiju

Nekada je san svakog dečkića koji je počinjao da se bavi fudbalom bio da postane legenda svog matičnog kluba i da mu donosi trofeje. Takav dečak bio je i Imanol Alguasil, ne samo da je devedesetih godina prošlog veka ostvario taj san sa Real Sosijedadom, već i kada je postao odrasli, zreli čovek, prioriteti mu se nisu promenili. Kada više nije mogao da igra – postao je trener. Sada je već uveliko u Španiji poznat kao živa legenda kluba iz San Sebastijana, iz godine u godinu niže uspehe na klupi, a ovog četvrtka od 22.00 časova Imanol ima priliku da još jednom pomeri granicu – da po peti uzastopni put uvede Sosijedad u Evropu.

Za tako nešto 52-godišnjem Baskijcu je potrebno da njegov tim iskoristi prednost domaćeg terena i savlada Valensiju. Na taj način ne samo da bi izbacio Slepe miševe iz trke za sedmu poziciju na tabeli Primere, već bi ostao nedostižan i osmoplasiranom Viljarealu. Imao bi Sosijedad šest bodova više od Žute podmornice dva kola pre kraja, a kako ima bolji međusobni odnos ostao bi sigurno iznad.

Izabrane vesti

S tim da Sosijedad sa nova tri boda ne bi ostao nužno na sedmoj poziciji, samo bi sebi zagarantovao da u najgorem slučaju igra u Ligi konferencije. Šestoplasirani Betis ima svega jedan bod više, a takođe će danas na teren, gostuje Las Palmasu. Šesta pozicija vodi u Ligu Evrope, takmičenje u kojem smo najčešće i gledali plavo-bele od dolaska Imanola.

Baskijac, koji je 10 godina igrao za Sosijedad na poziciji desnog beka, trenerskim poslom je počeo da se bavi 2011. godine. Prvo u mlađim kategorijama plavo-belih, pa u B timu i konačno od 2018. kao trener prvog tima.

22.00: (1,63) Real Sosijedad (3,70) Valensija (7,00)

Sa Imanolom se Sosijedad prvi put plasirao u Ligu Evrope za sezonu 2020/2021, a potom je u istom takmičenju nastupao i naredne dve godine. Iskorak je napravio prošle sezone, zauzimanjem četvrte pozicije u Primeri posle punih 10 godina je zaigrao u Ligi šampiona.

Međutim, pokazalo se timu iz San Sebastijana da je igranje u eliti preozbiljan napor, uspeli su da zauzmu prvo mesto u grupi sa Interom, Benfikom i Salcburgom, ali je trpelo prvenstvo. Tek kada ih je eliminisao Pari Sen Žermen u osmini finala popravili su rezultate na domaćoj sceni i zato su sada u situaciji da se bore za to šesto mesto.

Navijači Sosijedada nikada svom treneru neće zaboraviti uspeh iz aprila 2021. godine, kada su u finalu Kupa kralja plavo-beli savladali Atletik Bilbao i došli do prvog trofeja posle 34 godine.


------------------------------

Sve utakmice španske Primere možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

------------------------------


Imanola nisu proslavili samo rezultati sa jednim klubom, već i njegov posvećen rad sa mladim fudbalerima. Sosijedad ima četvrtu najmlađu ekipu u čitavom španskom prvenstvu, sa prosekom od 25,7 godina. Iz omladinskog tima je promovisao u prvotimce igrače poput Andera Barenečee, Benjata Turijentesa, Hona Pačeka

Trener današnjeg Sosijedadovog rivala Valensije, Ruben Baraha, na konferenciji za medije je pohvalio Imanolov rad i poručio da se nada da će jednog dana i on na Mestalji da dostigne njegov nivo.

Svaki trener u Španiji teži tome da bude Imanol svog kluba. Nadam se da ću jednog dana ja da postanem to u Valensiji. Iskreno mislim da je on jedan od najboljih, svi smo veliki fanovi Imanola i njegovog rada“, kazao je Baraha.

I zaista, Valensiji i svakom drugom manjem klubu koji već duže vreme čeka na neki uspeh je potreban jedan Imanol.


-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------


PRIMERA - 36. KOLO

Utorak

Osasuna - Majorka 1:1 (1:0)

/Monkajola 14 - Darder 65/

Real Madrid - Alaves 5:0 (3:0)

/Belingem 10, Vinisijus Žunior 27, 70, Valverde 45+1, Guler 81/

Đirona - Viljareal 0:1 (0:1)

/Traore 59/

Sreda

Rajo Valjekano - Granada 2:1 (1:0)

/Ležen 23, De Frutos 80 - Boje 89/

Sevilja - Kadiz 0:1 (0:0)

/Gvardiola 90+6/

Hetafe – Atletiko Madrid 0:3 (0:2)

/Grizman 27, 42, 51/

Selta – Atletik Bilbao 2:1 (0:1)

/Svedberg 68, Alvarez 71 – Berenger 23/

Četvrtak

19.30: (4,20) Las Palmas (3,50) Betis (1,90)

21.30: (6,75) Almerija (4,60) Barselona (1,45)

22.00: (1,63) Real Sosijedad (3,70) Valensija (7,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

PrimeraReal SosijedadValensijaImanol AlguasilRuben Baraha

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara