Pab u Barnliju koji nosi ime po Šonu Dajšu, nedavno smenjenom treneru (©Reiters)
Pab u Barnliju koji nosi ime po Šonu Dajšu, nedavno smenjenom treneru (©Reiters)

Smene trenera u Premijer ligi – koliko često donose opstanak?

Vreme čitanja: 6min | čet. 21.04.22. | 14:03

Rukovodstvo Barnlija je zavrtelo rulet kada je smenilo Šona Dajša, na kojoj boji će loptica da se zaustavi u velikoj meri zavisi od duela sa Sautemptonom (četvrtak, 20.45) u zaostalom meču 30. kola engleskog šampionata

Lako je nama sa strane da kritikujemo, samo čelnici Barnlija znaju kako su se osećali kada su vodili razgovor sa klupskom legendom Šonom Dajšom o raskidu saradnje. Znali su oni da im predstoje kritike navijača, ali moralo je nešto da se uradi, da barem proba da se spreči potonuće u Čempionšip, takmičenje iz kojeg se teško vraća. Sada sa promenom na klupi tim iz mesta severno od Mančestera traži spas, pokušava da stigne četiri boda zaostatka za Evertonom, ali koliko često su uopšte takve šok terapije donosile rezultat na Britanskom ostrvu?

Češće nije nego što jeste, ako se osvrnemo na najpoznatije smene u finišu sezone u 21. veku. Počev od sezone 2002/2003, kada je samo tri kola pre kraja Vest Hem pokazao pokojnom Glenu Rederu ka izlaznim vratima Apton parka. Klupska legenda Trevor Bruking je preuzeo težak zadatak, pobedili su sa njim Čekićari Mančester Siti i Čelsi, ali se ispostavilo da je remi sa Birmingemom u poslednjem kolu bio nedovoljan. Sa 42 boda na kontu, Vest Hem je postao rekorder Premijer lige – niko nikada nije ispao iz takmičenja sa tako velikim brojem osvojenih poena.

Izabrane vesti

Poređenja radi, u ovom momentu bi sa 42 poena tim bio deveti na tabeli, sa bodom više od Lestera koji drži tu poziciju. Barnli ih ima samo 25, Everton 29, Lids 33… Poslednja dva tima su iznad crte. Dobro, ostalo im je još po šest ili sedam utakmica, ta granica će svakako da se pomeri.

Neuspešnu smenu je u sezoni 2008/2009 imao i Njukasl. Svrake su se mučile, u martu su završile u zoni ispadanja, a to je uzrokovalo i nekoliko prinudnih promena na klupi. Kevin Kigan je dao otkaz još u septembru, zamenio ga je Džo Kinir, ali je on zbog operacije srca prepustio vrlo brzo posao Krisu Hjutonu. Konačno, pred kraj sezone je Njukasl preuzela klupska legenda Alan Širer, ali Svrake su ostale ispod crte, a najveći rival Sanderlend u Premijer ligi.

20.45: (2,55) Barnli (3,25) Sautempton (2,80)

Godinu dana kasnije je Hal napravio sličan rez, sredinom marta je smenio Fila Brauna i doveo Ijana Dauija. Iz preostalih devet utakmica Hal je sa bivšim reprezentativcem Severne Irske ostvario samo jednu pobedu i lako je ispao iz lige. Bio je to poslednji trenerski posao tada tek 45-godišnjeg stratega, koji je prethodno vodio Oldam, Kristal Palas, Čarlton, Koventri i KPR.

Možda je malo nefer na ovu listu staviti i Najdžela Adkinsa, jer bivši strateg Redinga je u sezoni 2012/2013 zaista bio u nemogućoj misiji. Poslednja dva meseca takmičenja Rojalsi su dočekali duboko u zoni ispadanja, bezbedna zona im je bila udaljena sedam bodova. Brajana Mekdermota je stigla čuvena kletva, dobio je nagradu za najboljeg trenera meseca u januaru, a otkaz u martu. Zamenio ga je Adkins, ali osvojio je samo pet poena iz preostalih devet utakmica.

Norič je te sezone bio 11, nadali su se Kanarinci da bi u narednom šampionatu mogli i do Evrope, ali umesto toga su se borili za opstanak. Pet kola pre kraja su bili pet bodova iznad od zone ispadanja, uprava je procenila da je to krivica Krisa Hjutona i dala mu je otkaz. Bila je to katastrofalna greška, kao i postavljanje Nila Adamsa, tadašnjeg trenera omladinskog tima na njegovu poziciju. Kanarinci su upali u još veću krizu i ispali u Čempionšip.

Pored svih ovih, relativno anonimnih trenera, pomalo čudno izgleda pomenuti i Rafu Beniteza. Međutim, u sezoni 2015/2016 on je bio tragičar Njukasla. Zamenio je Stiva Meklarena 10 kola pre kraja, kada su Svrake imale bod manje od Sanderlenda. Španac je dobio bogat ugovor da bi se spustio na ovaj nivo, imao je relativno lak raspored i sva četiri direktna konkurenta u borbi za opstanak za rivale, ali nije se proslavio. Opet je Sanderlend „pretekao“ na račun Njukasla, kao i koju godinu pre toga.

Rafa Benitez (©Reuters)Rafa Benitez (©Reuters)

Najsvežiji negativan primer smene trenera doneo nam je Votford, u sezoni 2019/2020. Tada je Najdžel Pirson dobio otkaz posle poraza od Vest Hema, dva kola pre kraja sezone, a vreo krompir je završio u rukama trenera rezervnog tima Hejdena Mulinsa. Stršljenima je trebalo čudo, pošto su u poslednja dva kola igrali protiv Mančester Sitija i Arsenala, obe utakmice su izgubili i na kraju za bod ostali ispod crte. Aston Vila je tada preživela, zahvaljujući remiju sa Vest Hemom (1:1) u poslednjem kolu.

Mnogo manje je bilo uspešnih smena. Svega tri u novijoj istoriji Premijer lige. Jedna od poslednjih sezona koja je na kraju imala srećan kraj po navijače Sanderlenda bila je 2012/2013. Sedam kola pre kraja Paolo Di Kanio je preuzeo ekipu, a vrlo brzo je njegov temperament doneo pozitivnu reakciju kod igrača. Savladan je Everton, potom i najveći rival i direktni konkurent za opstanak Njukasl sa 3:0 i to je bilo dovoljno za opstanak. Doduše, imao je Di Kanio tada malo i sreće, Vigan je upao u ogromnu rezultatsku krizu i završio je iza Sanderlenda.

Crne mačke su bile protagonisti ove priče i u sezoni 2014/2015. Vođeni Gustavom Pojetom imale su lošu sezonu, bile su na granici zone ispadanja kada je Urugvajcu uručen otkaz. Ekipu je preuzeo nekadašnji selektor Srbije Dik Advokat i njegov angažman je bio pun pogodak. U preostalih devet kola Sanderlend je zabeležio po tri pobede, remija i poraza, a opet je trijumf nad Njukaslom bio ključan za opstanak.

Poslednju dobru smenu trenera u timu koji se bori za opstanak videli smo u sezoni 2017/2018. Maurisio Pelegrino je u Sautemptonu dobio otkaz sredinom marta zbog loše forme, osam kola pre kraja je ekipu na samoj granici zone ispadanja preuzeo Mark Hjuz. Uspeo je da trgne ekipu taman toliko da se zabeleže neke dobre partije, a ključna za opstanak bila je pobeda nad konkurentom Svonsijem dva kola pre kraja sa 1:0, golom Manola Gabijadinija. Tačno su ta tri boda napravila razliku između 17-plasiranog Sautemptona i 18-plasiranih Velšana. Svonsi se od tada nije vraćao u elitu, a Sautempton nije ispadao u Čempionšip.

Majk Džekson (©AFP)Majk Džekson (©AFP)

Sada da vidimo kako će Barnli da se snađe, u kojoj od ove dve grupe će da završi Majk Džekson, koji je zamenio Dajša. Džekson je debitovao pozitivnim rezultatom, odigrao je u nedelju 1:1 sa Vest Hemom u Londonu. Međutim i Everton je ponovio taj rezultat u sredu protiv Lestera, pa je sada Barnli na istom minusu na kojem je bio i pre odlaska Dajša.

Pominje se u medijima da bi ekipu u poslednjih nekoliko kola mogao da preuzme Kris Vajler, strateg Midlzbroa. Za sada ipak na klupi sedi Džekson.

Razgovarao sam sa predsednikom pre neki dan, on mi je tražio da spremim utakmicu sa Sautemptonom. Ako se desi nešto konkretno, saznaće se posle utakmice“, kratko je prokomentarisao Džekson.

On večeras neće moći da računa na pomoć kapitena Bena Mija, zbog povrede. Pored iskusnog defanzivca na bolovanju su i Erik Piters i Johan Berg Gudmundson. S druge strane, Sautempton je samo bez Aleksa Mekartija.

Gostima danas nije neophodna pobeda, imaju 14 bodova više od Barnlija i ne moraju da brinu za opstanak. Međutim, nije im bila potrebna ni u subotu, za razliku od Arsenala, pa su opet savladali Tobdžije sa 1:0. To im je bio prvi trijumf posle šest utakmica bez njega. U prvoj polusezoni su Sanderlend i Barnli odigrali 2:2.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

PREMIJER LIGA – ZAOSTALI MEČ 30. KOLA

Četvrtak

20.45: (2,55) Barnli (3,25) Sautempton (2,80)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaŠon DajšBarnliSautempton

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara