Trenutak kod gola Arsenala (Reuters)
Trenutak kod gola Arsenala (Reuters)

Proglašenje šampiona u poslednjem kolu! Arsenal se smeje, a Evropa podsmeva Kazemiru (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 12.05.24. | 19:25

Tobdžije anestezirale rivala na Old Trafordu i slavile zahvaljući golu Leandra Trosara iz 20. minuta

Sredinom aprila, malo ko nije pomislio da se Arsenalova sezona urušava lakoćom kojom pada kula od karata. Udarcem koji je primio od Aston Vile u bradu londonski klub dozvolio je Mančester Sitiju da preuzme glavnu reč u šampionskoj trci, eliminacijom od Bajerna u Ligi šampiona, nagovestio da bi završnica Premijer lige mogla da bude košmarna. Ali za razliku od prošle sezone, naučila je četa Mikela Artete da se nosi sa pritiskom, da izbegne njegove parališuće udare. U poslednjih meseca dana usledila je savršena ligaška serija Tobdžija, skalpovi Čelsija, Totenhema, a danas i Mančester Junajteda! Old Traford je, uprkos užasnoj formi Crvenih Đavola, delovao kao mesto gde bi Arsenal i pre poslednjeg kola, mogao da ispadnje iz šampionske trke. Međutim, uprkos samo jednom postignutom golu, bila je to rutinska pobeda Artetinih pulena - 0:1.

Loptica pritiska sada je prebačena u Sitijevo dvorište jer je Arsenal savladavši Junajted u 37. kolu preskočio Građane i preuzeo prvu poziciju. Sada je na njima da 14. maja u severnom Londonu savladaju Totenhem i vrate se na čelo tabele uoči finalne runde u kojoj gostuju Vest Hemu. Arsenala u istoj dočekuje Everton na Emirejtsu.

Izabrane vesti

Arsenal je mesto svojih mnogih istorijskih stradanja, stadion gde ga je Junajted davne 2011. masakrirao sa 8:2, pregrmeo prilično lako. Jednostavno je anestezirao Junajted koji do 67. minuta i dalekometnog pokušaja Kazemira nije imao udarac u okvir gola. A i taj u režiji Brazilca bio je više iz kategorije "reda radi", nego realna opasnost za Davida Raju.

Upravo je Kazemiro debelo pomogao Arsenalu da postigne gol koji je odlučio pobednika. Smejala se nekadašnjem članu slavnog Realovog trija Modrić, Kros, Kazemiro, čitava Evropa, jer je Majkl Oliz pravio od njega amaterskog fudbalera. Nije mnogo bolje Kazemiro izgledao ni večeras. Bio je spor, trom, nezainteresovan. Činjenica da je ponovo morao da igra na neprirodnoj mu poziciji štopera, ne amnestira ga od anemičnosti kakvu je demonstrirao u 20. minutu. Prvo je Brazilac cupkao napred kao da je jedini na terenu, ostavivši Kaija Haverca u poziciji da izbegne ofsajd, da bi se u nastavku akcije ukopao u mestu dok je Leandro Trosar neometano pogađao mrežu. Krivica doduše ide i na račun Dioga Dalota koji je izašao previsoko nakon ispucavanja Andrea Onane.


Jedina kakva-takva opasnost po gol Davida Raje u pretposlednjem kolu Premijer lige bio je Alehandro Garnačo, dok je golman Kameruna sprečio da Junajted izgubi sa višestrukom razlikom. Saliba je malo pre isteka sat vremena igre savršenim startom nad Garnaćom u svom šesnaestercu pokazao zašto čitave sezone slovi za jednog od najboljih štopera engleske elite. Argentinac je dvadesetak minuta kasnije uspeo da na milisekund šmugne odbrani gostiju, ali i da zatrese samo spoljni deo mreže.

Od tog trenutka, Arsenal je prilično žustro krenuo po drugi pogodak i overu pobede, jer nikome nije bilo prijatno da do kraja meča živi sa saznanjem da jedan, potencijalni pogodak Junajteda odnosi šampionske snove. Ali morale su Tobždije da strepe jer je u periodu od 79. do 83. minuta, Onana skidao već viđene golove Martineliju, Rajsu, te sprečio auto-gol nakon kornera. Zbog toga je crveni deo severnog Londona kraj malih ekraja morao da strepi još nekih desetak minuta i kusur, do isteka nadoknade od šest minuta. Beše tu još nekoliko Junajtedovih pohoda ka šesnaesstercu (ne ka golu) Raje, ali daleko od prave opasnosti i realne prilike za izjednačenje.

Junajted je prvi put u istoriji Premijer lige izgubio 14 mečeva u istoj sezoni i teško da će je završiti bolje plasiran od osmog mesta. Iako nije sramota izgubiti od ovakvog Arsenala koji čitave sezone nije izgubio derbi sa rivalima iz velike šestorke (šest pobeda, četiri remija), Erik Ten Hag će ponovo biti na stubu srama.

Za to vreme severni London slavi sjajnog Haverca (12 prvenstvenih golova i sedam asistencija), čoveka odluke Trosara (12 ligaških golova), odnosno Mikela Artetu koji je ove sezone osvojio više bodova nego bilo koji od sedmorice trenera koji su vodili Junajted nakon Ser Aleksa Fergusona.

PREMIJER LIGA - 36. KOLO

Subota

Fulam - Mančester Siti 0:4 (0:1)

/Gvardiol 13, 71, Foden 59, Alvarez 97/

Bornmut - Brentford 1:2 (0:0)

/Solanki 90 - Embuemo 87, Visa 90+5/

Everton - Šefild Junajted 1:0 (1:0)

/Dukure 31/

Njukasl - Brajton 1:1 (1:1)

/Longstaf 45+5 - Veltman 18/

Totenhem - Barnli 2:1 (1:1)

/Poro 32, Van de Ven 82 - Brun Larsen 25/

Vest Hem - Luton 3:1 (0:1)

/Vord Prauz 54, Souček 65, Erti 77 - Lokonga 6/

Vulverhempton - Kristal Palas 1:3 (0:2)

/Kunja 67 - Olise 26, Mateta 28, Eze 73/

Notingem Forest - Čelsi 2:3 (1:1)

/Boli 16, Hadson Odoi 76 – Mudrik 8, Sterling 80, Džekson 82/

Nedelja

Mančester Junajted - Arsenal (0:1)

Ponedeljak

21.00: (4,40) Aston Vila (3,90) Liverpul (1,75)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Mančester JunajtedArsenalKai Haverc

Obaveštavaj me

Arsenal
Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara