Lukas Prato (©Reuters)
Lukas Prato (©Reuters)

Najskuplje pojačanje u istoriji argentinskog fudbala stiže u Fajenord

Vreme čitanja: 2min | pon. 28.12.20. | 21:39

Lukas Prato napušta River

Kako prenosi argentinski Ole, Lukas Prato napušta River Plejt nakon tri godine i ponovo će se okušati u Evropi. Naredna stanica u njegovoj karijeri biće Holandija - seli se u Fajenord.

Roterdamse je po završetku kalendarske godine napustio Dik Advokat. Iskusni strateg je procenio da je došlo vreme za penziju i nije dugo trebalo upravi Fajenorda da mu pronađe zamenu. Angažovan je Arne Slot iz AZ Alkmara, što je izazvalo dosta bure u holandskom fudbalu. Spekuliše se da će sastav sa De Kajpa dobiti i značajnu finansijsku podršku, kao i da bi put Roterdama sa Slotom mogli da krenu i mlade zvezde Alkmara Miron Badu i Kalvin Stengs.

Izabrane vesti

Ipak, prvo pojačanje Fajenorda će po svemu sudeći biti snažni Lukas Prato, napadač koji nosi laskavu titulu najskupljeg pojačanja u istoriji argentinskog fudbala. River Plejt ga je u svoje redove doveo u januaru 2018. godine za 11.500.000 evra, što je rekord u okvirima Argentine, ne samo kluba iz Buenos Ajresa. Kako javljaju mediji iz njegove domovine, Prato u Fajenord prelazi na šestomesečnu pozajmicu sa pravom otkupa. U tekućoj sezoni je zbog povrede pao u drugi plan, Rafael Santos Bore i Matijas Suarez su dobili prednost, ali je i pored toga 32-godišnji centarfor dobijao priliku, pa je zabeležio 19 nastupa i postigao četiri pogotka.

Interesantno, ponikao je u Boki, ali se u plavo-zlatnom dresu nije naigrao. Uglavnom je bio na pozajmicama, okušao se i u norveškom Linu, da bi 2011. godine pojačao Đenovu. Predsednik Grifona Enriko Preciosi ga je odmah nazvao novim Dijegom Militom. Samo 17 nastupa i tri pogotka kasnije, Prato se vratio u domovinu i zaigrao za Velez Sarsfild. Za novu avanturu odlučio se 2015. godine, kada je potpisao za Atletiko Mineiro. Pokazao se kao odlična akvizicija Pevaca iz Belo Orizontea, postao je i najbolji strani strelac u istoriji kluba sa 42 pogotka.

Dobre igre ubedile su upravu Sao Paula da izdvoji 12.000.000 evra za njegove usluge, ali im se nije preterano isplatio - 14 golova i 48 nastupa kasnije prodat je Riveru. Uspeo je zlatnim slovima da upiše svoje ime u istoriju Milionera, postigao je po gol u oba finalna meča Kopa Libertadores (2018) protiv najvećeg rivala Boke Juniors i tako bio jedan od najzaslužnijih za osvajanje trofeja. Isteklo mu je vreme i na Monumentalu, pa će po treći put sreću potražiti na Starom kontinentu. Holandska Eredivizija deluje kao liga po njegovoj meri, videćemo koliko je baruta ostalo u nogama 187 centimetara visokog Argentinca.


tagovi

Zimski prelazni rok 2021Lukas PratoArne SlotRiver PlejtFajenord

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara