Lazar Samardžić (Reuters)
Lazar Samardžić (Reuters)

Najluđih 15 minuta u Samardžićevom životu! Skrivio ga u 90, pa ga dao u 104. za život Udinezea

Vreme čitanja: 4min | ned. 19.05.24. | 17:32

Sasuolo posle 11 godina ispao iz Serije A

Poslednje kolo Serije A će doneti konačan odgovor koji klub se uz Salernitanu i Sasuolo seli u drugu ligu. Svemu je prethodila drama na Friuliju gde je Lazar Samardžić preživeo najluđih 10 minuta u životu protiv Udinezeovog direktnog rivala za opstanak Empolija. Završeno je 1:1 posle dva penala na obe strane u nadoknadi vremena.

Prvi penal je skrivio Samardžić i doveo Udineze na ivicu ambisa, ali se iskupio najkasnijim golom u istoriji Serije A pošto je u 104. minutu pogotkom iz penala sprečio Empoli da pobedi i ostavio Zebre u životu..

Izabrane vesti

Mimo svih prognoza uoči početka sezone, Sasuolo je jedan od tri kluba koji ove sezone napuštaju Seriju A. Po prvi put otkako je u nju ušao 2013. godine. Jedan od najstabilnijih i najbolje organizovanih italijanskih klubova je doživeo potpuni fijasko iako je po kvalitetu imao tim za sredinu tabele. Gde su pogrešili, teško je odgnetnuti na prvu. Imali su stabilne finansije, trenera koji je radio dobro u kontunitetu dve godine, od bitnijih igrača je letos otišao samo Davide Fratezi, doveli su i mlada, i iskusna pojačanja... Uradili su sve kako treba. Ali...

Možda je nedostatak borbe za opstanak prethodnih godina uticao da nisu umeli da se snađu u novoj situaciji za njih. Sasuolo je navikao da igra dobar fudbal, na gol više, nije jedna od onih ekipa koje kljuckaju bod po bod i povampire se pred kraja sezone. A možda je i teška povreda ikone kluba Domenika Berardija slomila duh ekipe, Kapiten je u 2024. odirgao samo tri utakmice. Sasuolo je u tom periodu pobedio samo tri meča i danas zvanično ispao nakon poraza od Kaljarija, odnosno remija Udinezea i Empolija (1:1) i „iznenađujuće“ pobede Frozinonea u Monci (1:0). Neroverdi se posle 11 godina sele u Seriju B ali treba ih očekivati uskoro nazad u eliti jer je zaista reč o zdravom i progresivnom klubu.

Nakon poraza od Sarda na Mapei stadionu, Sasuolu su zvaničnu povtrdu uručili rezultati direktnih konkurenata. Pobeda Frozinonea i osvojen bod Empolija.

Udineze se posle 30 godina prvoligaškog fudbala u kontinuitetu nalazio na ivici ambisa. Klub sa Friulija je protiv direktnog konkurenta Empolija imao meč-loptu za opstanak i pobedom mogao da sačuva prvoligaški status. Ali je na kraju jedva spasao živu glavu. Doduše, nije definitivno izborio opstanak. Ima bod više od Empolija i u poslednjem kolu gostuje Frozinoneu koji ne sme da izgubi. Empoli će dočekati Romu i imati šansu da pobedom preskoči nekog od dva pomenuta rivala koji će imati direktan okršaj. U jednačini je i Verona koja sutra gostuje fenjerašu Salerntiani i može da se definitivno spasi. Ako se to desi, Udineze, Frozinone i Empoli će u poslednjem kolu odlulčivati o poslednjem putniku u Seriju B. Drama je zagarantovana...

Godinama se već Udineze kocka sa prvoligaškim statusom i sada je ušao u blato do guše. Nije to više onaj klub sa kraja prošlog i početka ovog veka koji je bio u samom vrhu italijanskog fudbala, lansirao velika imena svetskog fudbala, igrao i Ligu šampiona... Poslednjih godina su sve podredili brzoj zaradi, prodavali sve što valja i dočekali situaciju u kojoj su danas.

Kada je situacija dogorela do nokata, pozvali su slavnog Fabija Kanavara da ih spasava kao trener debitant u Seriji A. Hteli su danas sve da reše, više napadali nego Empoli i bili bliži pobedi zahvaljujući šansama Luke, Valasa, Dejvisa... Empoli nije imao skoro ništa do 89. minuta kada ga je Lazar Samardžić častio penalom! Srpski reprezentativac je zakasnio sa reakcijom na ivici šesnaesterca i umesto lopte udario Kambijagija. Sudija Gvida je pokazao na belu tačku, a Embaje Nijang nastavio sa serijom pogođenih penala otkako je zimus došao u Toskanu.

Delovalo je da su bogovi sreće napustili Samardžća i Udineze i da su jednom nogom u Seriji B, sudija je pokazao smao pet minuta nadoknade ali se igralo duže zbog penala. Preko 100 minuta je trajao meč i Gvida je dozvolio Udinezeu još samo da izvede korner. Nakon njega je Jaka Bijol skočio, Kaprile odbranio, a Pajero nije uspeo da ubaci otpadak u mrežu jer ga je Facini povukao za dres. Sudija je nakon VAR intervencije opet pokazao na belu tačku, a Lazar Samardžić preuzeo odgovornost i sigurnim šutem skinuo etiketu tragičara i postao junak. Pogodak nakon 103 minuta i 35 sekundi je najkasniji u istoriji lige.

Sve se reševa u poslednjem kolu. Ni Frozinone, ni Udineze ne smeju da izgube u direktnom duelu ako Empoli pobedi Romu.


SERIJA A – 37. KOLO

Petak

Fiorentina - Napoli 2:2 (2:1)

/Biragi 40, Nzola 42 - Rahmani 8, Kvarachelija 57/

Subota

Leče - Atalanta 0:2 (0:0)

/De Ketelare 48, Skamaka 53/

Torino - Milan 3:1 (2:0)

/Zapata 26, Ilić 40, Rodrigez 46 - Benaser 55 penal/

Nedelja

Sasuolo – Kaljari 0:2 (0:0)

/Prati 71, Lapadula 90+1 pen/

Monca - Frozinone 0:1 (0:1)

/Šedira 9/

Udineze - Empoli 1:1 (0:0)

/Samardžić 114 penal - Nijang 90 penal/

18.30: (1.67) Inter (4.00) Lacio (5.00)

20.45: (1.50) Roma (4.20) Đenova (6.75)

Ponedeljak

18.30: (5.30) Salernitana (3.60) Verona (1.70)

20.45: (2.55) Bolonja (3.20) Juventus (3.15)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Lazar Samardžić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara