""
""

Crne mačke i Beli mačor

Vreme čitanja: 3min | ned. 11.05.14. | 09:48

Predvođen urugvajskim menadžerom Gustavom Pojetom Sanderlend u poslednjih mesec dana priredio čudo u borbi za opstanak u Premijer ligi. Prvo je igrao nerešeno sa Sitijem na Etihadu, potom skinuo skalp Murinjovom Čelsiju na Stamford Bridžu, a onda nasred Old Traforda srušio Mančester Junajted, prvi put posle 1968. godine!

Pre nepunih mesec dana bili su otpisani, pisalo se i pričalo da je samo pitanje časa kada će doći do nove smene na trenerskoj klupi. Budućnost Sanderlenda i njegovog menadžera, slavnog Urugvajca Gustava Gusa Pojeta, delovala je mračno. Crne mačke su bile zakucane za dno Premijer lige, u tom trenutku na prethodnih sedam mečeva osvojen je samo jedan bod, a u naredna četiri kola ređala su se tri veoma teška gostovanja i to Mančester Sitiju, Čelsiju i Mančester Junajtedu, te okršaj kod kuće protiv Kardifa, direktnog rivala u borbi za spas. 

"Neću otići, neću se predati, a ako neko misli da sam ja problem, neka mi otvoreno kaže. Pred nama je nemoguća misija, ali čuda se dešavaju", rekao je tada Pojet.

Izabrane vesti

I desila su se! U trenutku kada je Siti vojevao odlučujuće bitke za titulu, Sanderlend je s Etihada odneo bod, a bio je na korak od celog plena pošto su domaćini izjednačili u 90. minutu. Međutim, to je bio samo uvod u spektakl...

Nekoliko dana kasnije Crne mačke su šokirale Stamford Bridž (2:1), a Gustavo Pojet je ušao u istoriju kao prvi menadžer koji je uspeo da na njegovom londonskom bunjištu skine skalp Žozeu Murinju! Međutim, Ves Braun, Stiven Flečer, Adam Džonson, Džon O'Šej i drugovi se tu nisu zaustavili – prvo su kod kuće isprašili Kardif (4:0), a zatim bili tvorci još jedne senzacije: pobedili su Mančester Junaajted na Old Trafordu. Prvi put još od 1968. godine!

"Napravili smo čudo. Pre mesec dana sam rekao igračima da samo kukavice odustaju, a oni su dokazali protiv najjačih da se nikoga ne plaše. Posle svega, stvarno bi bilo suludo da ispadnemo iz elite", kao da još ne veruje Pojet.  

Sjajni Urugvajac, koji je igračku karijeru gradio prvo u Španiji, a zatim i Engleskoj, po trenerskom stilu čini se da najviše liči na drugog Južnoamerikanca Dijega Simeonea, čoveka koji ove sezone čini čuda sa madridskim Atletikom. Menadžerski debi imao je u trećeligašu Brajtonu kojeg je doveo sve do plej-ofa za ulazak u Premijer ligu, da bi 8. oktobra 2013. bio postavljen za glavnokomandujućeg u Sanderlendu, nakon očajnih rezultata koje su ostvarili njegovi prethodnici Paolo di Kanio i Kevin Bol.   

Navijači Crnih mačaka imali su ove sezone dosta razloga za zadovoljstvo: od dolaska Pojeta dobili su oba lokalna derbija protiv Njukasla, u FA kupu su stigli do četvrtfinala, a u Liga kupu do velikog finala na Vembliju (izgubili od Sitija). I to tako što su prethodno eliminisali Čelsi i Mančester Junajted!

"Ni u igračkoj, pa ni sada u kratkoj trenerskoj karijeri, nikada nisam video da neki klub ima ovakvu sezonu prepunu uspona i padova. Gubili smo dobijene utakmice, od slabijih rivala, a pobedili smo u prvenstvu Mančester Siti, pa Everton na Gudisonu... Možda bi nam bilo i lakše da nismo uspešno gurali na tri fronta i tako se malo istrošili. Međutim, ne žalimo se", iskren je Pojet.

Kada priča o zajedništvu i sjajnoj atmosferi unutar ekipe, Urugvajac posebno napominje jedan podatak.

"U timu imam čak desetoricu fudbalera kojima u junu ističe ugovor ili se nalaze na pozajmicama. Svi oni su mogli lagano već da razmišljaju o narednoj sezoni, da traže novi klub. Međutim, odlučili su da „poginu“ za zajednički cilj. Zato smo i uspeli"!

SIN DIJEGO IGRA U ČARLTONU

Gus Pojet ima dva sina, a stariji Dijego (19) član je Čarlton Atletika i prošao je kroz sve mlađe engleske selekcije. Međutim, još nije odlučio definitivno za koju će reprezentaciju igrati, mada ima širok izbor: za Englesku u kojoj živi, Španiju u kojoj je rođen, ili za Urugvaj, zemlju svojih roditelja.    

NAJBOLJI SKOR ZA 10 GODINA

Urugvajac je sredinom oktobra prošle godine preuzeo Sanderlend i na 38 susreta zabeležio skor od 15 pobeda, sedam remija i 16 poraza. Procenat uspešnosti od 37,84 odsto je bolji od bilo kojeg drugog menadžera Crnih mačaka u eliti u poslednjoj deceniji.   

GUS POJET

Puno ime: Gustavo Augusto Pojet Domingez

Rođen: 15.11.1967. u Montevideu

Zemlja: Urugvaj

Igračka karijera: Grenobl (1998-1999), River Urugvaj (1989-1990), Saragosa (1990-1997), Čelsi (1997-2001), Totenhem (2001-2004)

Trenerska karijera: Brajton (2009-2013), Sanderlend (2013-2014)

Trofeji kao igrač: Kup Španije i Kup kupova sa Saragosom, Kup Engleske, Kup kupova i Superkup Evrope sa Čelsijem, Kopa Amerika sa reprezentacijom Urugvaja

Trofeji kao trener: Brajton u sezoni 2010/2011. uveo u Čempionšip

(foto: Action Images)


tagovi

Premijer ligaGus PojetSanderlendEvropaEngleska

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara